DARIO RICH, KK POŽEGA – Drago mi je da sam sudjelovao u povijesnom uspjehu kluba

Datum objave: 05. 6. 2015. | Kategorija: Razgovori

P1110763

POŽEGA – Većina Požežana upoznata je s uspješnom sezonom Košarkaškog kluba Požega u kojoj su osigurali prvo mjesto A2 lige-istok dva kola prije kraja. Nakon toga išli su u kvalifikacije za A1 ligu što je povijesni uspjeh kluba. Brojne ozljede odredile su malo manje uspješne partije u tim kvalifikacijama, ali mnogima će to uvijek biti lijepa uspomena. Jedan od njih je kapetan ekipe Dario Rich s kojim smo razgovarali o kvalifikacijama i planovima za budućnost.

Nakon 67 godina postojanja kluba, ušli u kvalifikacije za A1 ligu, koliko vam to osobno znači?
Ostvarili smo prvo mjesto u regularnom dijelu sezone te izborili kvalifikacije za A1 ligu. To je moj osobni uspijeh karijere. Možda je to pomalo i simbolično pošto imam 39 godina i  ovo je definitivno moja posljednja sezona u košarci kao igrača tako da mi je drago što sam sudjelovao u povijesnom uspjehu kluba.

Koja ekipa vas se najviše dojmila u kvalifikacijama?
U konkurenciji pet ekipa, tri ekipe su se znatno pojačale u odnosu na regularni dio sezone, “Hermes Analitica” iz Zagreba, “Škrljevo” iz Rijeke i “Jazine Arbanasi” iz Zadra su definitivno bile ekipe koje su imale ambiciju ući u rang više, a ušla je ekipa Škrljeva. Analitica je igrala dodatne dvije kvalifikacijske utakmice sa Splitom, ali Split je pobjedio obje utakmice i ostao u prvoj ligi.

U kvalifikacijama ste bili ograničeni ozlijedama?
Ostali smo bez Solde, u trećoj minuti prve kvalifikacijske utakmice ozlijedio se Ante čališ, poslije toga smo ostali bez još dva ključna igrača, a to su Norac i Darko Pezer, tako da smo bili poprilično ograničeni i desetkovani ozljedama bez kojih bi bilo i boljih rezultata, ali što je tu je.

Je li činjenica da nije bilo ni mogućnosti ulaska u prvu ligu zbog financijskih izdataka utjecala na motivaciju u kvalifikacijama?
Definitivno nije utjecalo na motivaciju jer svima nama bio je to veliki izazov i velika čast. Bilo je dosta prvoligaških igrača i profesionalaca koji su jako dobro plaćeni i nama je bio motiv protiv njih odigrati sto posto i dati sve od sebe.

Prošlu sezonu osigurali ste dva kola prije kraja prvo mjesto u A2 ligi, što je najviše utjecalo na to?
Nama je bila najbitnija utakmica s Belišćem tri kola prije kraja i dobili smo ju relativno lagano, a na uspjeh je naravno utjecala dobra forma igrača, uigranost i dobra atmosfera u klubu.

Kakvo je sada stanje u ekipi, ima li ozbiljnijih ozljeda?
Sada je završila sezona, u srpnju ili kolovozu se formiraju ekipe tako da ćemo tada znati na čemu smo, sada još nismo sigurni ni u kojem ćemo mi sastavu igrati sezonu. Za sada nismo pregovarali o pojačanjima, ali uz ovakvu podršku Grada Požege je i obaveza kluba je da bude pri vrhu tablice.
Ante Čališ je na operaciji koljena, ozlijedio je prednji križni ligament i upitno je kada će se vratiti i hoće li biti spreman za početak sezone. Oporavak od te ozlijede traje šest mjeseci i možda i duže.

Kada će biti po vama moguć ulazak KK Požega u A1 ligu što se financijske situacije tiče?
Naš ovogodišnji proračun kada zbrojimo prijevoz, suce, kotizacije, prihode od sponzora i ostalo iznosi oko 220 tisuća kuna, a za viši rang nam treba otprilike još milijun kuna, tako da trenutno nije situacija za ulazak u viši rang.

Koliko je KK Požega pomogao Krunoslav Rimac kao pojačanje?
On je vrhunski sportaš i odličan čovjek i puno nam je pomogao savjetima jer iza njega stoji prvoligaška karijera. Radi kao trener mlađih kategorija u novom klubu u Slavonskom Brodu i s njim imamo odličnu suradnju što se tiče prijateljskih utakmica i dogovaranja.

Koji su vaši daljnji planovi, rekli ste da vam je ovo bila posljednja sezona kao igraču?
Ja radim kao trener s mlađim kategorijama već deset godina. Imamo četiri mlađe dobne kategorije i  za sada ostajem raditi s mladima. Košarka mi je najdraži sport, tu su putovanja, druženja, mi okupljamo 70-tak djece koja se bave košarkom, želimo im dati podršku i do znanja da je ovo prekrasan sport. Očekujemo još više djece da se počnu baviti košarkom.

Postoje li neke mlade nade u tim generacijama?
Imamo jednu odličnu generaciju, 2001. godište koja je bila treća u Slavoniji. Za jednu pobjedu smo izgubili pravo na sudjelovanje u poluzavršnici državnog prvenstva. Ta generacija je vrlo nadarena i od njih puno očekujemo. Pet šest igrača iz te generacije mogli bi jednoga dana biti okosnica kluba.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn