UVOD U PROMOCIJU – Dr. sc. Vesna Vlašić: Hermina Tomić me očarala svojim talentom i suvremenošću

Datum objave: 02. 3. 2017. | Kategorija: Razgovori

vesna

POŽEGA – U sklopu programa Dana Matice hrvatske u Požegi 2017. , požeškoj javnosti bit će predstavljena knjiga dr. sc. Vesne Vlašić “Ispred ženskog zrcala – požeška snaha Hermina Tomić”. Promocija će se održati 4. ožujka u 11,00 sati u Županijskoj vijećnici u Požegi. Razgovor s dr. Vlašić, mali uvod je u kulturno zbivanje koje je značajno ne samo zbog Hermine Tomić, žene koja je svojom pojavom i djelovanjem kršila pravila ondašnjeg društva, već i zbog knjige koja je požeški doprinos suvremenom slavonskom ženskom pismu.

Od kud fascinacija Herminom Tomić do te mjere da ste napisali i knjigu. O Hermini se uglavnom zna da je bila supruga poznatog Josipa Eugena Tomića, tek rijetki su bolji poznavatelji njenog djela i značaja?
Da, kada sam radila istraživanje za svoju doktoru disertaciju, 2004/2005. godine, slučajno sam se susrela s tekstovima Hermine Tomić. Krenula sam istraživati i uvidjela kako ima veze s Požegom – bila je udana za Josipa Eugena Tomića, čak je godinu dana živjela ovdje, 1868. godine. Nakon toga je Tomić dobio posao u Zagrebu i oni sele tamo. Kada sam istraživala njezine tekstove i život, ostala sam fascinirana koliko je ta žena za ono vrijeme bila suvremena, talentirana i inteligentna. Bila je glumica, nakon što je prestala glumiti i udajom za Tomića nastavila je voditi brigu o mladim glumicama, organizirala je društveni život u Zagrebu. U salonu Tomićevih okupljala se kulturna elita Zagreba i nije bilo osobe koja je bila značajna, a da nije neko vrijeme posjećivala taj salon. Sve to i još k tomu bila je književnica – objavila je tri igrokaza, salonske igrokaze, jedan nedovršeni koji objavljujem u svojoj knjizi i kada se sve to sublimira, pa kada vidimo koliko o njoj znamo, lako je uvidjeti kako je riječ o vrlo značajnoj ženi koja je cijeli život, pa i poslije života živjela u sjeni svog muža književnika Josipa Eugena Tomića. Iako njezina djela nisu značajnije odjeknula, uvelike su pripomogla svijesti žene o samoj sebi i svojoj vrijednosti, pa i nacionalnoj svijesti. Njegujući upravo ta okupljanja intelektualaca i umjetnika, umnogome je pridonijela kulturnom životu Požege, Zagreba pa i šire. Ponekad je dovoljno malo da se učini jako puno, to je upravo ono što karakterizira Herminu Tomić.

Kako je koncipirana knjiga?
Dio knjige posvećen je životu i stvaralaštvu Hermine Tomić te njenom značenju kao književnice, ali, prvi uvodni dio posvećen je Požegi i to Požegi u kulturološkom smislu. To je zapravo sublimacija povijesnih, kulturoloških i socioloških činjenica i zapravo sam željela pokazati na koji je način građanstvo u Požegi živjelo krajem 19. i početkom 20. stoljeća i u vrijeme kada je Hermina hodala požeškim ulicama. Dakle, istraživanje u tom prvom dijelu donosi i relevantne činjenice o načinu života žena u Požegi i to kroz niz građanskih udruga, onih u kojima su veći dio činile žene i gdje su predsjednice bile žene. Jer, uz Herminu još je žena o kojima malo znamo ili gotovo ništa, a koje su svojim djelovanjem ostavile trag u društvenim temeljima zajednice i vjerujem da će budući znanstvenici i u ovoj knjizi naći poticaj za neka nova istraživanja.

I sami ste na čelu Matice hrvatske u Požegi. Koliko Vam je Hermina i cijela ta vizura Požege koju donosite u svojoj knjizi, nadahnuće za rad u Matici?
Sigurno mi je nadahnuće. Jer, fascinirana sam Herminom, Požegom i zapravo vidjela sam koliko je kroz povijest bio važan taj volonterski rad za kulturu jednog grada, jedne sredine, pa i cijele nacije. I sama Matica hrvatske ove godine obilježava 175. godinu svog osnutka i ogranci kojih ima preko stotinu, zapravo su u nekim mjestima jedini nositelji kulture i jedini koji dovode kulturu neka mala mjesta na otocima pa i unutrašnjosti Hrvatske.

Kome se obraćate svojim djelom – širokom puku ( koji nažalost, baš i ne čita previše) ili užem krugu konzumenata koji će između njenih korica zadovoljiti svoje kulturne i znanstvene interese?
Ne, nije za široki puk jer knjiga je znanstvena. Vjerujem kako će biti zanimljiva, tom nekom drugom čitateljskom sloju, ali njegovom širem krugu jer zapravo donosi i određene teme koje do sada nisu objavljene, poput korespondencije Hermine Tomić i pokazuje kako je ona imala veze s velikim i uglednim osobama diljem Hrvatske. To je značajno za istraživače, za  ljubitelje književnosti, ali, vjerujem  i za građane. U prvom dijelu knjige primjerice donosim puno citata iz Glasnika Županije požeške i tu se mogu pronaći zanimljivi detalji ljudima koji vole Požegu. Kada su žene u pitanju, uz pomoć Gradskog muzeja Požega, donosim i niz fotografija koje predstavljaju pribor za uljepšavanje, ukrase iz građanskih kuća i slično.

Jeste li poželjeli hodajući danas ulicama Požege bar nakratko vratiti se u Herminino vrijeme dok ste radili na knjizi?
Da, bila sam baš hipnotizirana – Herminom, Požegom, a vjerujem da će rečenice u knjizi zaintrigirati čitatelje da upoznaju Herminu Tomić, da se možda i sami u mašti zapute požeškim ulicama u njenom društvu.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn