DAMIR KUKURUZOVIĆ: Zašto doći na koncert u Novu Gradišku? Zato što će to biti večer dobre glazbe i užitka!

Datum objave: 07. 8. 2019. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Novogradiško glazbeno ljeto ove će godine ugostiti i jedinstvenog Damira Kukuruzovića & Django group. U vrhunskom glazbenom događaju publika Novogradiškog ljeta uživat će 14. kolovoza, a razgovor s Damirom – najbolja je najava.

Novogradiško glazbeno ljeto ove će godine imati čast ugostiti vas. Obzirom kako male sredine rijetko imaju priliku prisustvovati vrhunskim glazbenim pa i kulturnim gostovanjima poput ovog, vjerujem da je zadovoljstvo i vaše. Jeste li ranije čuli za manifestaciju i što očekuje posjetitelje koncerta?
Čuo sam, naravno. Svirao sam na istoj toj manifestaciji prije nekih 20tak godina. Kad razmišljam o jazzu i govorim o toj glazbi mogu reći da nema malih sredina. Jednako sviramo za sve ljude ma gdje se nalazili, mada najviše volim koncerte kad posjetiteljima mogu vidjeti lica, oči. Naravno da ćemo publici ponuditi najbolje od nas, ono što radim cijeli život. U mojoj glazbi možete pronaći i tradicionalnog izričaja, meni bliske Slavonije, pa mi je, mogu reći na ovim prostorima relativno lako pronaći put do srca ovdašnjih ljudi.

Iako ga smatraju zahtjevnim, nerijetko i elitističkim glazbenim žanrom, jazz polako, zahvaljujući i umjetnicima poput vas, dolazi i do šire publike. Što je za vas jazz, gdje je, uopće, u ovom trenutku na domaćoj, a gdje na svjetskoj glazbenoj sceni i koliko ga publika, uopće poznaje?
Jazz se možda takvim samo čini, no on publici nikako nije dalek. Filmovi uz koje smo odrastali, posebice animirani, prepuni su upravo jazz glazbe. Sjećate se Gustava, Tom & Jerrya, Pink Pantera ili Obitelji Kremenko, tu se moja generacija susrela s vrhunskim jazzom. Jazz se bavi starocrkvenim ljestvicama ili modusima. To je tanka, neraskidiva nit koju je Bog postavio između jazz glazbenika i slušača i na nju nikako ne možete ostati ravnodušni. Ta glazba nikad neće umrijeti. Hrvatska jazz glazba ne zaostaje u ovom trenutku za svjetskom jazz scenom i mogu slobodno reći da smo mi, što se jazz glazbe tiče, odavna Europska unija.

Osim kao nagrađivani i svjetski priznati glazbenik, poznajemo vas i kao utemeljitelja sada već čuvenog međunarodnog festivala jazza i bluesa u rodnom Sisku, koji dokazuje kako istinski kvalitetni, urbani sadržaji mogu opstati i u manjim sredinama. Je li Siscia open jazz & blues festival promijenio glazbene navike i ukus Sisčana i koliko nam je svima, u tom smislu, neophodna glazbena edukacija?
Pa kad sam otvarao Siscia jazz club i pokrenuo Siscia open jazz & blues festival nisam razmišljao o tome treba li ljudima koji oko mene žive edukacija. Vjerovao sam da postoji publika. I to se pokazalo istinitim. Kako sviram diljem naše zemlje, ali i izvan nje, mogu potvrditi da svuda postoji publika koja to razumije, voli i raduje se takvim koncertima. Što se mijenjanja glazbenih navika tiče, teško da se one mogu dogoditi ukoliko niste plodno tlo za takav glazbeni izričaj. No, da je sigurno bilo ljudi koji su svratili iz znatiželje pa se zaljubili u jazz, to jest istina.

Što je to toliko čarobno i toliko posebno u jazzu da kod njega nema sredine, ili vam “legne”na prvu ili ga ne možete slušati?
Meni se kao jazz glazbeniku čini da to nije istina, ali vjerujem da moraš nešto poznavati da bi to i volio ili da bi se zaljubio.

Uz Reinhardta i Grappellia, dvojac koji je obilježio europsku glazbu 20.stoljeća, tko su još glazbeni uzori Damira Kukuruzovića?
Mnogo je glazbenih velikana koji su na mene zasigurno ostavili trag. Među njima su i Charlie Parker, Frank Sinatra, George Gershwin, Glenn Miller, Stevie Ray Vaughan, ali i neki s kojima sam imao zadovoljstvo zajedno nastupati, kao Stochelo Rosenberg, Paulus Schafer, Wawau Adler.

Kako je manifestacija koju ćete službeno i “otvoriti” glazbenog tipa, ne mogu izbjeći pitanje što mislite o nacionalnoj glazbenoj sceni i ima li na njoj kvalitetnih imena?
Estrada je totalno stradala i nema od takve estrade neke glazbene zadovoljštine, no prava će kvaliteta uvijek opstati ili se probiti, a takvih ipak ima. Bojim se da smo kao cijelo društvo, nažalost, stagnirali ili čak i pali nekoliko rangova niže.

Što se trenutno događa u glazbenoj karijeri Damira Kukuruzovića?
Ove smo godine izdali album sa Zoranom Predinom, ˝Zoran pjeva Arsena˝, koji se nalazi na vrhu ljestvice najprodavanijih albuma ove godine. Posebno me raduje da je moj kvartet iznova ušao u studio i snimamo novi album na kojem gostuju i Gismo Graf, Paulus Schafer i Robin Nolan, koji danas spadaju u najznačajnije predstavnike stila Djanga Reinhardta u svijetu. U tijeku je i cijeli niz naših gostovanja pa mi se dogodi da i ne mogu sve pozive niti prihvatiti.

Poziv posjetiteljima – zašto doći na koncert u Novu Gradišku?
Zato što će to biti večer dobre glazbe i užitka.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn