CVJETIĆI GLAZBE – Borna Erjavac s pjesmom „Reći ću ja rodi“ pobjednik autorske večeri „Cvjetića glazbe“

Datum objave: 11. 6. 2018. | Kategorija: Scena

NAS 1

PLETERNICA – Borna Erjavac s pjesmom „Reći ću ja rodi“ pobjednik je druge autorske večeri ovogodišnjih, 26.po redu Cvjetića glazbe u Pleternici. Drugo mjesto pripalo je Lani Bobek i pjesmi „Pjevačica i frizerka“, a treće Benjaminu Poleto, izvođaču skladbe „Pjesma moje Anice“. Odlučio je tako stručni ocjenjivački sud jedinog hrvatskog dječjeg tamburaškog festivala, nastavljajući, prije devet godina, prekinutu tradiciju.

U drugoj, sasvim posebnoj autorskoj večeri jedinog hrvatskog dječjeg tamburaškog festivala, 26.Cvjetića glazbe u Pleternici, sve je bilo u znaku broja devet. Devet izvođača, devet novih, za festival skladanih pjesama objavljenih na devetom CD-u, izdanom devet godina nakon posljednjeg, 2009. Jer, zaslužuju to mali i veliki pjevački talenti, što je prepoznalo i čelništvo Grada, pa na inicijativu gradonačelnice Antonije Jozić- nakon što su to godinama, prije nego li je „stisla“ financijska i gospodarska kriza, radili roditelji- odlučilo u potpunosti sudjelovati u troškovima izdavanja nosača zvuka.

NASLOVNA

I mada je svih devetero bilo jednako dobro, stručni ocjenjivački sud ocijenio je kako su najbolji ipak njih troje- ovogodišnji pobjednik, Borna Erjavac sa skladbom “Reći ću ja rodi“, pleternička „Zvjezdica“, drugonagrađena Lana Bobek s pjesmom „Pjevačica i frizerka“ i osvajač bronce i trećeg mjesta, Benjamin Poleto s „Pjesmom moje Anice“ Kvaliteta „cvjetića“ i kvaliteta skladbi, baš kao i školska sportska dvorana ispunjena ponosnim roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i susjedima, potvrdili su kako je odluka o vraćanju autorske večeri na pozornicu, bila ispravna, ali i kako je riječ o uistinu jedinstvenoj i vrijednoj manifestaciji koja promiče i potiče dječje stvaralaštvo, osvješćujući, istovremeno, značaj tradicije i nematerijalne kulturne baštine Slavonije. Ponosna je na to i prva žena Grada, gradonačelnica Antonija Jozić, baš kao i na činjenicu što upravo Dječji tamburaški festival službeno „otvara“ i Lidas, cjelomjesečnu manifestaciju koja slavi amatersko stvaralaštvo.

NN

“ Spoj tradicije i modernog obilježava sve ono što u Gradu radimo, prije svega, za našu djecu i zbog njih, potičući stvaralaštvo i talente. Zbog njih, zbog tradicije, želja nam je „Cvjetiće glazbe“ učiniti još prepoznatljivijima, pa ćemo od ove godine, po svim glazbenim školama u Hrvatskoj, tražiti i animirati tekstopisce i skladatelje dječjih tamburaških pjesama neka se jave na natječaj koji će biti raspisan puno ranije, već u kasnu jesen, kako bi do iduće godine i 27.festivala, imali dovoljno vremena za izabrati, a onda i vrhunski uvježbati i pripremiti i skladbe i nastupe. Osim toga, slijedeće godine više nećemo ovisiti o vremenskim prilikama, jer, „Cvjetići glazbe“ bit će održani na novoj velikoj pozornici na Trgu bećarca, a ako nas, kao ove godine, kiša i iznenadi, pretrčat ćemo do nove multimedijalne dvorane preko puta, koja bi, do tada, također trebala u potpunosti biti izgrađena. Zaslužuju to i svi oni bez kojih Dječjeg tamburaškog festivala ne bi ni bilo, njegovi organizatori, oni koji su s njim odrastali i doslovno ga iz dvorišta, doveli do ove razine.“, istaknula je gradonačelnica Grada Pleternica, Antonija Jozić.

NNN

Sudionike autorske večeri „Cvjetića glazbe“, devetero najboljih malih pjevača s audicije,uz Domagoja Katića, zamjenika gradonačelnice i Franju Lucića, saborskog zastupnika, osobnim je dolaskom podržao i župan požeško slavonski, Alojz Tomašević, koji je manifestacfiju i otvorio. „Večer je ovo mladih ljudi, lijepih riječi, dobre glazbe i ugođaja, u gradu koji poznaje i prati kulturu, posebno u vrijeme lipnja i Lidasa i podupire djecu i mlade, jer njihova je energija pokretačka. Stoga, uživajmo u pjesmi, jer u Slavoniji se s pjesmom ratovalo i svatovalo, s pjesmom se družilo, s pjesmom se ljubilo, s pjesmom se i umiralo.“ , istaknuo je župan Tomašević, počašćen, što mu je, kako je rekao, pripala čast da otvori Autorsku večer 26.Dječjeg tamburaškog festivala „Cvjetići glazbe“ .

Lipanj u Pleternici nastavlja se u subotu, 16., tradicionalnom Fišijadom, ovaj puta i uz nogometnu utakmicu Hrvatske i Nigerije, smotrom folklora i narodnih običaja, dan kasnije, u nedjelju, 17., a onda i Međunarodnim konjičkim turnirom od 22.do 24. lipnja.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn