CHEF IVAN ERGOVIĆ ODRŽAO MASTERCLASS STUDENTIMA ENOGASTRONOMIJE – Brušenje vještina pod budnim okom aktualnog prvaka Hrvatske u slastičarstvu

Datum objave: 14. 4. 2023. | Kategorija: Promo

KAPTOL – Ivan Ergović, nekadašnji požeški đak, danas izvršni chef u porečkom Valamaru, studentima 2. godine stručnog studija Enogastronomija Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, održao je radionicu “Vještine kreativnog slastičarstva”. Nastavak je to masterclassa koji je aktualni prvak Hrvatske u slastičarstvu  s novim, kreativnim studijem i njegovim polaznicima počeo prošle godine, jer praktična je nastava neophodna komponenta u procesu usvajanja znanja i vještina.

Svjesni važnosti kontinuiranog usavršavanja i brušenja vještina, na početku sezone u kojoj su, čini se, više no ikada ranije, presudni znanje i ekspertiza, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi nastavlja suradnju s Ivanom Ergovićem, s nekadašnjim požeškim đakom, danas izvršnim chefom u porečkom Valamaru. Nakon prošlogodišnje edukacije za studente prve i druge godine stručnog studija Enogastronomija, aktualni prvak Hrvatske u slastičarstvu u prostoru tvrtke Jelušić d. o.o. u Kaptolu, održao je radionicu “Vještine kreativnog slastičarstva” studentima druge godine.

Uz priliku da se, pod stručnim okom chefa, okušaju u pripremanju tri slastice – torte od mrkve i sira, deserta od jabuke i dizanog tijesta s malinom, bila je ovo prilika budućim slastičarima i da otkriju niz tajni povezanih uz ovu, prema riječima voditelja radionice, još uvijek pomalo podcijenjenu i nedovoljno prepoznatu granu gastronomije, jer praktična je nastava, tvrde i na Fakultetu, neophodna komponenta u procesu usvajanja znanja i vještina pristupnika.

“Nakon teoretskog dijela prošle godine u kojem je naglasak bio na upoznavanju sa strukom, ali i mojim osobnim iskustvima i počecima, nastavak je ovo masterclassa s fokusom na praktičnom radu u kojima će studenti imati priliku gledati, učiti ali se i sami odvažiti pripremiti nekolicinu slastica.”, upoznao je chef Ergović, kuhar po primarnom srednjoškolskom zanimanju s diplomama iz ekonomije i financija, nutricionizma i menadžmenta koji je na put prema uspjehu prepoznatom i na svjetskoj razini, krenuo iz požeške obrtničke škole.

“Iako je, baš kao i u kuharstvu, riječ o zanimanju za koje je potrebna kreativnost, slastičarstvo kao jedinstveni spoj znanosti i umjetnosti, od polaznika traži preciznost, dosta znanja iz kemije i biologije, ali i kontinuirano usavršavanje, jer samo se tako može napredovati. Iako smo još uvijek daleko od svjetskih standarda, jedinstvena je to prilika i za rast, pa i pozicioniranje hrvatskog, a onda i slavonskog slastičarstva kroz koje je, itekako moguće, čuvajući tradicionalne, dobro nam poznate okuse djetinjstva, kreirati moderne i atraktivne deserte, što je, u konačnici i cilj ovakvih radionica.”, zaključuje chef Ivan Ergović.

TEKST: Simonida Tarbuk                FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn