ČETVRT STOLJEĆA NA ČELU OPĆINE – Načelnik Zdravko Mandić: Oduvijek radimo na dobrobit svoje sredine

Datum objave: 14. 4. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRESTOVAC – Zdravko Mandić, dobitnik je posebnog priznanja Udruge općina Republike Hrvatske. Priznanje je došlo kao rezultat uspješnog rada u proteklih 25 godina. Načelnik Općine postao je 1993. godine na prvim izborima u Republici Hrvatskoj, a od tada do danas, biračima je, već sedmi put zaredom, uvijek prvi izbor.

” Našao sam se kao mlad čovjek u tom sustavu i tada nismo još ni znali što će to našoj sredini donijeti, osim da ćemo imati svoju općinu. Cijeli prvi i dio drugog mandata nismo imali niti poseban izvor prihoda ni velike ingerencije. Bili su to početnički koraci,” kaže Zdravko Mandić. Mandić dolazi iz redova Hrvatske demokratske zajednice. Redovito je na izborima kandidate pobjeđivao uvjerljivim brojem glasova, političar je bez afera, velike eksponiranosti, kažu neki čak samozatajan. No, u pravom trenutku itekako zna za svoju sredinu povući konkretne i kvalitetne poteze.

“Bio je to tada svojevrstan test i vidio sam da me ljudi cijene. No ja sam u još prijašnjim načinima biranja u jednom mandatu imao u vijeću samo 5 članova HDZ od 15 članova vijeća. Nisam tada imao većinu, moglo je vijeće zatražiti zamjenu načelnika općine, no cijeli sam mandat odradio sa svim vijećnicima. To govori da se, ako je interes općine vijećnicima ispred osobnih interesa, može raditi i u takvim okolnostima. Radili smo ispravno, kvalitetno i na dobrobit sredine u kojoj živimo. Ipak, pravi posao za mene je počeo kada sam izabran na neposrednim izborima i našim ulaskom u EU jer tada općine počinju dobivati sve veći značaj i postaju vrlo važan dionik u kreiranju vlastitog razvoja koristeći fondove Europske unije,”dodaje.

Kaže kako je posao načelnika vrlo dinamičan, u rasponu od svakodnevnih aktivnosti do rada na različitim, životno značajnim projektima. “Zadnjih pet godina intenzivnog rada s projektima promijenilo je i izgled općine Brestovac, koja se i danas mijenja. Provedeno je puno infrastrukture kroz naselja, uređeni su društveni domovi, izgrađena školska sportska dvorana, a najveći projekti cijele Požeško-slavonske županije gradit će se i prolaziti kroz općinu Brestovac. Najveći strateški projekti županije, od brze ceste koja će povezati Požeštinu s Autocestom i Akumulacija Kamenska, vrijednih 1,5 milijardi kuna, gradit će se na području općine Brestovac i svakako doprinijeti bržem razvoju općine,” najavljuje Mandić. U Brestovcu je upravo završen jedan EU projekt, a to je unutrašnje uređenje općinske zgrade u staroj povijesnoj zgradi gdje su do sada uvjeti rada bili prilično skučeni. Omogućeno je širenje na cijelu zgradu u kojoj je nekad bila i pošta i ambulanta. Slijedi još vanjsko uređenje zgrade i radovi energetske učinkovitosti, a u međuvremenu je općina dobila ambulantu i poštu u zasebnim zgradama.

TEKST: D. K./S.P.           FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn