CENTAR UMJETNE INTELIGENCIJE LIPIK – 22 polaznika iz cijele Hrvatske krenulo na osposobljavanje za programere umjetne inteligencije

Datum objave: 30. 3. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

LIPIK – Povodom otvorenja Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku, danas je u prostoru Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., unutar koje je smješten i AI Centar (Centar umjetne inteligencije), održana tiskovna konferencija.

O programu šestomjesečnog osposobljavanja za programere, odnosno programerke umjetne inteligencije govorili su lipički gradonačelnik Vinko Kasana, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Dejan Iličić te voditelj Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku Hrvoje Kukina, dok se putem video veze obratio i Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI – Hrvatske udruga za umjetnu inteligenciju.

„Do sada smo samo mogli pričati o onome što pripremamo, a sada smo zaista tu gdje krećemo s osposobljavanjima.“, rekao je na samom početku Dejan Iličić i pri tome istaknuo da je nositelj ovog osposobljavanja Lipička razvojna agencija LIRA d.o.o. u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Također je zahvalio resornom ministru Aladroviću i nadležnim ustanovama, a posebno Gradu Lipiku i gradonačelniku Kasani što je objeručke prihvatio ideju o osnivanju ovakvog Edukacijskog centra u Lipiku.

„Nakon niza sastanaka po ministarstvima, kao i onih održanih s domaćim i inozemnim stručnjacima, shvatili smo da je ovaj put kojim smo krenuli izuzetno dobar i da će Lipik postati prvi grad, odnosno centar za razvoj i primjenu umjetne inteligencije. To je ono u što vjerujem i to je naša vizija.“, naglasio je Iličić.Službena predavanja ovog osposobljavanja započinju 1. travnja i trajat će šest mjeseci, pet dana u tjednu po osam sati. To podrazumijeva 1000 sati teorijske i praktične nastave te rada na vlastitim projektima uz pomoć stručnjaka s različitih područja umjetne inteligencije.

Za dvadesetak polaznika ova su predavanja besplatna. Međutim, ne samo da su besplatna, već je svima njima osigurana i novčana naknada te putni troškovi od strane HZZ-a u visini minimalne hrvatske plaće, naglasio je Dejan Iličić.
Voditelj školovanja je stručnjak za umjetnu inteligenciju, Hrvoje Kukina, inače doktorand na sveučilištu u Beču, a u sklopu samog osposobljavanja gostovat će i profesori s vodećih hrvatskih fakulteta na ovome području, poput zagrebačkog FER-a i osječkog FERIT-a, ali i inženjeri i vlasnici tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom u Hrvatskoj. Pregovara se i s vanjskim stručnjacima koji bi također držali predavanja. Međutim, zbog pandemije, oni će se polaznicima obratiti vjerojatno putem video veze.

Dejan Iličić je kazao i to kako je za ovim osposobljavanjem iskazan veliki interes, a to je primjetno prema tome što je već kroz prvih sedam dana pristiglo 238 prijava. Stoga je napravljen zahtjevan prijemni ispit baziran na pitanjima iz matematike, informatike te osnova umjetne inteligencije, a od 83 pristupnika odabrano je njih 22 najboljih. I ovom je prilikom istaknuto kako polaznici dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Petero polaznika je s lokalnog područja; troje iz Lipika i dvoje iz Pakraca. Također ima polaznika iz obližnje Požege i iz Jakšića, međutim većina njih dolazi sa šireg područja naše zemlje. Tako da ih ima iz Bjelovara, Virovitice, Suhopolja, Koprivnice, Slavonskog Broda, Osijeka i Rijeke pa sve do Opuzena i Dubrovnika.

Voditelj Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku, ujedno i glavni predavač Hrvoje Kukina govoreći o samoj srži programa je napomenuo kako to podrazumijeva predavanja i vježbe koje su koncipirane da pokriju sve aspekte umjetne inteligencije. „Polaznicima će biti dostupno znanje iz teorijske primjene umjetne inteligencije, ali i koncipiranih primjera napravljenih samo za njih.“, naglasio je Kukina te dodao kako će se tijekom prvih tjedana osposobljavanja raditi na učenju Pythona, programskog jezik opće namjene čije će im osnove pripomoći u daljnjem educiranju za programere umjetne inteligencije.

Nakon osnova slijedi strojno učenje, koje je prema profesoru Kukini najvažnija grana umjetne inteligencije. Zatim će se raditi na neuronskim mrežama i dubokom učenju, a nakon pokrivanja tih glavnih područja umjetne inteligencije ići će se na samu primjenu – kroz programske jezike i alate u području umjetne inteligencije. Posebni kolegiji na edukaciji bit će autonomna vožnja i zdravlje/medicina.Uz podršku eksperata s različitih područja umjetne inteligencije, edukacija podrazumijeva i rad na vlastitim projektima koji će biti prezentiran tijekom posljednjeg tjedna osposobljavanja.

„Bez novih i modernih tehnologija nema razvoja, a moj osnovni posao je da razvijam i potičem razvoj ovog grada.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana objašnjavajući kako je upravo i zbog toga sa zadovoljstvom prihvatio ideju Dejana Iličića o pokretanju svega ovoga čemu svjedočimo. „Poanta je da ćemo nakon ove edukacije imati mlade ljude spremne za tržište rada.“, napomenuo je gradonačelnik Kasana naglasivši kako se očekuje zapošljavanje polaznika ovog programa u tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom i koje su već iskazale veliki interes za njih. Naime, radi se o nekim domaćim AI tvrtkama koje su ostvarile međunarodni uspjeh i aktivno zapošljavaju osposobljene kadrove iz područja umjetne inteligencije. Gradonačelnik Kasana se nadovezao na činjenicu da je i u Lipiku početkom ove godine s poslom započela njemačka tvrtka iz Stuttgarta koja se bavi proizvodnjom softvera i pružanja IT-usluga i koja već sad ima jedanaest zaposlenih, a u budućnosti planira zaposliti još mladih programera. Naime, jedan od vlasnika te firme vjerojatno će se tijekom šestomjesečnog predavanja i sam predstaviti polaznicima, rekao je gradonačelnik.

Isto tako, u Lipiku se gradi i poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju te će jednom dijelu polaznika biti ponuđeno, naravno onima koji imaju želju i smisla okušati se u privatnom poslu, da osnuju svoju startup tvrtku uz mentorstvo djelatnika Lipičke razvojne agencije LIRA. Svima njima, koji se za to odluče, Grad Lipik će u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Požeško-slavonskom županijom omogućiti jedan izdašni financijski poticaj u iznosu od čak 200.000,00 kuna tijekom dvogodišnjeg razdoblja.

Podsjetimo, ovo je samo prva faza kojom bi Lipik postao centar razvoja umjetne inteligencije. Drugi korak je pokretanje srednjoškolskog programa „Tehničar za primjenu umjetne inteligencije” putem kojeg bi u suradnji s Tehničkom školom Požega u Lipiku imali obrazovni program, dok se treći korak odnosi na izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije.
Pri kraju konferencije nazočnima se obratio i Jan Štedul, glavni tajnik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – CroAi koji je putem video zapisa naglasio da je umjetna inteligencija jedinstvena prilika za Hrvatsku te da ih veseli što se to u Lipiku shvaća ozbiljno. „Na ovaj program u Lipiku prijavio se deseterostruki broj kandidata u odnosu na broj slobodnih mjesta, dok je tečaj Elements of AI upisalo preko 20 tisuća Hrvatica i Hrvata. Uspjeh hrvatskih AI startupa u svijetu dokazuje da se na globalnom tržištu prepoznaje vrijednost hrvatskih proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija postala je relevantna tema u Hrvatskoj, a CroAI će se i dalje truditi kako bi Hrvatska iskoristila ovu nevjerojatnu priliku.”, rekao je ovom prigodom Štedul.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn