CENTAR KOMPETENCIJA ZA NAPREDNO INŽENJERSTVO NOVA GRADIŠKA – Svečano otvorenje tehnološko inovacijskog centra

Datum objave: 04. 12. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA –  Nova Gradiška će postati bogatija za kapitalni razvojno-istraživački projekt vrijedan gotovo 16 milijuna eura. Riječ je o Centru kompetencija za napredno inženjerstvo s dvije komponente- infrastrukturnom koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremanje strojnog parka, te razvojno-istraživačkom koja se sastoji od provedbe 7 projekata s ciljem razvoja novih proizvoda ili usluga za tržište. Projekt osmišljen u svrhu unapređenja gospodarskog razvoja i poslovne konkurentnosti na području istočne Hrvatske, svečano će, u nazočnosti predsjednika RH, Zorana Milanovića, biti otvoren u četvrtak, 7.prosinca

Nakon gotovo četiri godine evaluacije, a potom i tri izgradnje, jedan od kapitalnih novogradiških projekata koji će predstavljati dodatni zamašnjak razvoju gospodarstva u gradu, projekt Centra kompetencija za napredno inženjerstvo – CEKOM, svečano će biti otvoren u četvrtak, 7.prosinca. Riječ je o razvojno istraživačkom projektu s dvije komponente-onom infrastrukturnom koja je obuhvaćala izgradnju objekta i opremanje strojnog parka, te razvojno-istraživačkom koja se sastoji od provedbe 7 projekata s ciljem razvoja novih proizvoda ili usluga za tržište, ukupne vrijednosti 15,8 milijuna, uz bespovratna sredstva u iznosu od 10,4 milijuna eura, iznimnoj priči u čijoj realizaciji sudjeluju 7 partnera: Industrijski park Nova Gradiška , Migautomatika, Klimaoprema, Inin, Hladni Val, Altpro, Strojarski fakultet Slavonski Brod , dva suradnika -tvrtke EMPWR i Clarum te razvojno i znanstveno istaživačke organizacije.

Osmišljen u svrhu unapređenja gospodarskog razvoja i poslovne konkurentnosti na području istočne Hrvatske, svrha projekta CEKOM je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora, ali i cijele regije, uspostavom RDI infastrukture (istraživanje – razvoj – inovacije) te povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga temeljenim na RDI aktivnostima, s posebnim naglaskom na primjereno i učinkovito upravljanje okolišem i resursima. Na temeljima iskustva i tradicije u obradi metala, strojarstva te proizvodnje hrane na području Nove Gradiške, kao glavnim odrednicama aktivnosti projekta, realizacijom Centra komptetencija za napredno inženjerstvo uspostavit će se kvalitetna RDI infrastruktura, doprinijeti izgradnji regionalnog inovacijskog sustava, dati potpora ulaganju privatnog sektora u RDI aktivnosti, omogućiti razvoj ljudskih potencijala u području naprednog inženjerstva, osnažiti nastup i konkurentnost na međunarodnom tržištu, poticati jednakomjerni razvoj u Hrvatskoj te pozicionirati grad Novu Gradišku kao grad razvoja, znanja i inovacija.

Provedba projekta na čijem je čelu od samih početaka Adam Đanić, nagrađen nagradom HUM-CROMA-e kao projektni menadžer godine, počela je sredinom 2020. godine, da bi, tri godine kasnije, stigla do ključnog trenutka- svečanog otvorenja objekta opremljenog visoko – tehnološkom opremom u 5 tematskih laboratorija: 3D tehnologije, strojna obrada, toplinska obrada, automatizacija i robotika te mjerni laboratorij. Vrijednost izgradnje objekta iznosila je 6 mililjuna eura, a vrijednost nabavljene opreme oko 3,5 milijuna.

U slijedećoj godini CEKOM će sa svojim projektnim partnerima nastaviti provedbu istraživačko – razvojnih projekata uz pomoć nove opreme te razvijati nove proizvode, usluge i procese kako bi se ostvarili planirani rezultati projekta čiji je službeni završetak siječanj 2025.godine. Centar komptencija za napredno inženjerstvo je zasnovan na primjeni Naprednog inženjerstva, Automatizacije i robotike, Novih materijala, kao Ključnih razvojnih tehnologija (KET) te ICT-a, što osigurava tehnološku osnovu i ključne izvore inovacija. Zbog horizontalne prirode i važnosti za cijeli inovacijski sustav, KET i ICT predstavljaju sredstvo za modernizaciju industrijske baze i pokretač su razvoja novih industrija u području djelovanja CEKOM-a. Svečanost otvorenja zgrade kapitalnog novogradiškog projekta zakazana je za četvrtak, 7-prosinca, uz nazočnost predsjednika RH, Zorana Milanovića.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: CEKOM NG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn