CENTAR KOMPETENCIJA NOVA GRADIŠKA – Potpisan ugovor za Centar kompetencija vrijedan 119,2 milijuna kuna

Datum objave: 04. 5. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 4. svibnja potpisana su dva ugovora za projekte Centara kompetencija (CEKOM) u Rijeci i Novoj Gradiški, ukupno vrijedna 268 milijuna kuna, od čega je 173,6 milijuna kuna bespovratno dodijeljeno iz EU fondova.

Radi se o projektima pristiglim na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška razvoju centara kompetencija“, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.

„Investicije, posebno one visoke dodane vrijednosti, temelj su na kojem će počivati brzina našega gospodarskog oporavka. Zbog toga je neizmjerno važno da se one događaju usprkos okolnostima u kojima se trenutno nalazimo. Današnji projekti još su jedan doprinos tome, a siguran sam da ne i zadnji u periodu koji je pred nama. Sredstva iz fondova EU i u ovom se slučaju pokazuju kao gospodarski akcelerator koji nam je itekako potreban“, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora.

Ugovor za Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška potpisala je Larisa Vukušić, direktorica Centra kompetencija . Projekt je ukupno vrijedan 119,2 milijuna kuna, od čega je 78,2 milijuna bespovratnih sredstava. U pratnji direktorice Centra bio je i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Vinko Grgić, koji je naglasio kako se radi o projektu čija je vrijednost veća i od proračuna samoga Grada. Provedbom 7 kolaborativnih istraživačko-razvojnih projekata unutar Centra, u razdoblju od 4,5 godine od početka realizacije projekta, planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, zapošljavanje 10 istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva te povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj za 150 posto. Time će se potaknuti rast prihoda, profitabilnosti te izvoza tvrtki partnera, uz istovremeno i porast broja zaposlenika, dok je u periodu od 10 godina planirana provedba 40 istraživačko-razvojnih projekata te stvaranje 25 novih tehnoloških tvrtki.

IZVOR: mingo.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn