BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Slavonski Brod kao industrijsko srce Slavonije

Datum objave: 16. 1. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – U okviru provedbe strateško-razvojnog projekta Brodsko posavske županije „Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo” županijska razvojna agencija CTR organizirala je tribinu „Slavonija – poželjna destinacija za ulaganja i razvoj poduzetništva i inovacija u elektro-strojarskoj tehnologiji” kojoj su, uz brojne poduzetnike i inovatore, predstavnike znanstvene zajednice, čelne ljude županije, nazočili i predstavnici nekoliko ministarstava i Svjetske banke.

U okviru provedbe strateško razvojnog projekta “Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo” / RTICS, županijska razvojna agencija CTR organizirala je tribinu „Slavonija – poželjna destinacija za ulaganja i razvoj poduzetništva i inovacija u elektro-strojarskoj tehnologiji” na kojoj je, uz čelne ljude Županije, uspješno okupila brojne poduzetnike i inovatore, predstavnike znanstvene zajednice, nekoliko ministarstava i Svjetske banke.

Novi razvojni strateški projekt županije čija je vrijednost 3,8 milijuna kuna, trenutno je u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a prijavljen je u okviru Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Uz Brodsko posavsku županiju kao nositelja, partner na projektu je Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, čime se želi osigurati sinergija gospodarstva i znanosti, razviti suradnja i odnosi sa svim relevantnim znanstveno-istraživačkim i inovacijskim institucijama na razini Slavonije, Hrvatske, pa i šire regije. Centar je osmišljen kao dio regionalne inovacijske infrastrukture u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta za razvoj i inovacije te jačanja međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, uglavnom poduzetnika kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj. Ključne usluge RTISC-a uključuju tehnološke i usluge inženjeringa u područjima 3D tehnologija, naprednih proizvodnih tehnologija, naprednih materijala, automatizacije i robotike, digitalne transformacije, usluge poslovne podrške u područjima inovacijskih programa za MSP-ove, transfera znanja i tehnologije, komercijalizacije inovacija, internacionalizacije poslovanja, usluge inkubacije novoosnovanih inovativnih tehnološko orijentiranih tvrtki, te zakup prostora i opreme.

Da je riječ o iznimno važnoj projektnoj priči, prije svega za ukupni razvoj gospodarstva županije, potvrđuje i podrška Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i regionalnog razvoja i fondova EU, što je potvrdio i “domaći čovjek u ministarstvu”, državni tajnik Dragan Jelić. ” Kroz tehničku pomoć za strateške projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu osigurali smo sredstva za projektnu i tehničku dokumentaciju, za koja se ovaj centar uspio javiti i što će uskoro biti potpisan i ugovor.Preduvjet je to da se financira ovih sedam milijuna eura ili kolika će se već potreba pokazati u sljedećem financijskom razdoblju i taman dovoljno vremena da se pripremi projektna dokumentacija i projekt te da se Centar može prijaviti kad se raspišu prvi natječaji. Sva tri ministarstva daju veliku podršku ovom projektu. On se ne bi mogao niti prijaviti da je nema, a ministarstva će podršku davati i u sljedećem financijskom razdoblju. Uvjeren sam da će projekt tu zaživjeti jer ima i puno potreba i puno “zdravih firmi”.”, zaključio je Jelić.

Strateški važna priča koju županija želi razvijati u partnerstvu i suradnji s poduzetnicima iz metaloprerađivačke industrije, inovatorima, znanstvenom zajednicom i istraživačko-razvojnim institucijama ima za cilj potaknuti i povećati konkurentnost, te napraviti svojevrsni iskorak, jer, kako je na tribini rekao zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, za tako nešto nikada nije kasno. ” Kroz razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem definirali smo nekoliko projekata koji će se, putem sredstava Svjetske banke EU financirati u smislu pripreme za zalihe strateških projekata. Na početku smo izrade i nove Razvojne strategije Brodsko posavske županije koja će se temeljiti na nacionalnoj, a u tom smo smislu definirali i ovaj projekt kao jedan od strateških za razvoj gospodarstva, industrije i stvaranja novih radnih mjesta u narednom razdoblju.”, rekao je Bošnjaković.Uz mnogobrojne dionike projekta, čelne ljude županije, tribini su nazočili i državni tajnik Velimir Žunac, direktor projekta RAS Sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem iz Ureda Svjetsje banke u Hrvatskoj-Austin Kilroy, Danica Ramljak-međunarodna stručnjakinja za inovacije i obrazovanje Svjetske banke, te u ime organizatora, direktorica CTR-a Mirela Brechelmacher.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: S.B.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn