BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Radnici “Đure Đakovića” u štrajku susreli se sa županom Marušićem

Datum objave: 30. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Sindikati: Brodsko-posavska županija radnicima Đure Đakovića pomaže i posreduje u nalaženju rješenja

Uz povike “Dole Uprava!” i “Ne damo Đuru” radnici “Đuro Đaković Grupe koji su u štrajku zbog neisplate plaća za rujan, zaputili su se prema zgradi Brodsko-posavske županije gdje ih je dočekao župan Danijel Marušić.  Susretu u Velikoj vijećnici uz župana Marušića i njegovog zamjenika Stjepana Bošnjakovića nazočili su i v.d. sindikalnog povjerenika Specijalnih vozila i predstavnik branitelja u sindikatu Specijalnih vozila Ivan Barić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić, predsjednik samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te predsjednik Sindikata metalaca Siniša Kosić.

Podsjetimo da je za 700 radnika Đuro Đaković grupe situacija iznimno teška posebice u tri društva, Industrijskim rješenjima, Specijalnim vozilima i Grupi Đuro Đaković što je direktna posljedica odluke Uprave Zagrebačke banke od prije nekoliko mjeseci o prestanku kreditnog praćenja ove tvrtke.

Na današnjem sastanku s radnicima Đure Đakovića u Velikoj vijećnici regionalni povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić kazao je kako su zbog nezahvalne situacije u kojoj su se našli, predstavnici sindikata i radnika zatražili pomoć župana pri posredovanju s nadležnim institucijama i resornim ministarstvima Vlade RH s ciljem iznalaženja rješenja za isplatu zaostalih plaća kao i za opstanak tvrtke na tržištu.

“Žao mi je što vas moram pozdraviti u ovako teškim okolnostima, ali moram reći da od eskalacije problema, negdje u 7. mjesecu, kada su me zamolili da posredujem, uključili smo se u rješavanje problema zajedno s predstavnicima sindikata i branitelja. U stalnoj sam komunikaciji s nadležnim institucijama i  uvjeravaju me da će plaća biti isplaćena. Jučer su već trebali biti napravljeni bitni koraci i trebao sam doći, da tako kažem, s dobrim vijestima, no, nažalost, zbog nekih tehničkih poteškoća -to se nije dogodilo. I danas sam razgovarao s resornim ministrima koji su doista rekli da će aktivirati sve moguće resurse kako bi plaće bile isplaćene. Imam informaciju da je jedno ministarstvo uplatilo određena sredstva “Đuri Đakoviću” za određene poslove. Isto tako stojim na raspolaganju i vjerujem da će se plaće isplatiti vrlo brzo. Ja ne mogu reći točan termin, jer ta problematika nije u djelokrugu Županije, ali prvo što ću uraditi kada vi odete bit će nastavak komunikacije sa Zagrebom i resornim ministarstvima te vjerujem da će se što prije iznaći rješenje i isplatiti plaće. Međutim, to je tek prvi korak. Ono što je najbitnije je naći banku koja će pratiti proizvodnju, jer prema navodima Uprave, Đuro Đaković ima ugovorne poslove do 2021. godine. Također je bitno da “Đuro” bude na stabilnim nogama, da vi koji radite, koji neupitno zaradite svoje plaće – možete živjeti od plodova svoga rada. Svi zajedno činimo sve što možemo,  u što su upućeni i gospodin Štivić i gospodin Barić,  te smo zajedno s Upravom sudjelovali  na sastancima. Moje kolege i ja smo tu u Slavonskom Brodu, živimo sa Slavonskim brodom, sa svim problemima u dobru i u zlu i napravit ćemo sve što možemo da se plaće isplate i da Đuro Đaković krene dalje.” – kazao je župan Danijel Marušić u svom obraćanju radnicima.

Predstavnici sindikata ističu kako nije bilo sluha kod Uprave kada su im još prije pola godine ukazivali na postojeće probleme te su zahvalili županu Marušiću koji se  uključio u rješavanje problema od samog početka na kooperativnosti. Također ističu kako isplata zaostalih plaća tek početak rješavanja  problema, kako bi se proizvodnja nastavila  i obaveze prema kupcima ispunile.  Također, potrebno je osigurati i nastavak daljnjeg, stabilnog financiranja tekuće proizvodnje i likvidnosti kako bi Đuro Đaković kao tvrtka mogao opstati, ali se i dalje razvijati. Ukoliko do prvog studenog plaće ne budu isplaćene, radnici najavljuju prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu  u petak u 11. sati.

IZVOR:bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn