BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Potpisan Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama

Datum objave: 09. 11. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Nastavljajući praksu dugu više od dva desetljeća, Brodsko posavska županija je, slijedom provedbe Projekta trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanja animalnog otpada, potpisala Sporazum s odobrenim klaonicama

Brodsko-posavska županija već 22 godine za redom provodi Projekt trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanja animalnog otpada. Tim povodom ovih je dana, Sporazum s odobrenim klaonicama, “Bebrinka”, “Jagodanović” i Poljo-Davor, u Velikoj vijećnici županijske uprave, potpisao župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Prošle godine s dvije klaonice, „Bebrinka“ i „Jagodanović“, realiziran je Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama.

U vremenu tradicionalnih svinjokolja u mjesecu studenom i prosincu prošle godine, u dvije klaonice obavljeno je 1.301 trihineloskopskih pregleda te pravilno zbrinutog klaoničkog otpada, za što je Županija izdvojila ukupno 65.650.00 kn. Tijekom dosadašnjeg razdoblja provedbe ovog Projekta ukupno je trihineloskopski pregledano i zbrinuto animalnog otpada za 39.861 tovljenika. Županija je krajnjim korisnicima- obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, preko registriranih klaonica, ukupno sufinancirala klaoničarsku uslugu s 1.870.273,03 kuna, (248.227,89 eura). Cilj ovog projekta je niža cijena uslužnog klanja kao i njegovo micanje iz dvorišta, a krajnji korisnici na taj način dobivaju očišćene, ohlađene i pregledane polovice. Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava po svim zakonskim propisima u registriranim objektima čime se štiti okoliš.

Potpisivanjem aktualnog Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama nastavlja se provedba započetih mjera i u 2023. godini, u kojima će se za obavljenu uslugu klaonicama platiti 6,64 eura (50,00 kuna) po zaklanom tovljeniku, za što je Županija planirala 13.272,28 eura proračunskih sredstava.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn