BROĐANI PREPORUČUJU – Domaće eko jagode iz Starog Slatinika

Datum objave: 10. 6. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

01

SLAVONSKI BROD –  Zbog ovogodišnjeg travanjskog  mraza, ali i kao posljedica prošlogodišnjih velikih količina kiše, urod jagoda u Hrvatskoj, pa i u susjednim zemljama smanjen je barem za trećinu. Nije to zaobišlo ni slavonske proizvođače domaćih ekološki uzgojenih jagoda, koji su ostali bez takozvane „treće godine“ berbe.

Petar Lovinčić iz Starog Slatinika u općini Brodski Stupnik svoje je nasade jagoda dobro zaštitio, pa je imao manju štetu od mraza, nekih 70 posto trećine uroda. Ubrane plodove i ove godine prodaje na dva štanda u središtu Slavonskog Broda. „Cijena je solidna cijele sezone, pa ćemo koliko toliko kompenzirati štetu od vremenskih nepogoda. Prodaja je uobičajena, jer su ljudi već  navikli, a što je najvažnije ovo su ekološki uzgojene jagode koje su  svježe ubrane, zdrave i po okusu i mirisu i boji daleko kvalitetnije u odnosu na uvozne u trgovačkim centrima, za koje znamo da putuju pet šest dana, da su ubrane zelene i umjetno tretirane kako bi mogle podnijeti i vrijeme transporta i  klimatske uvjete. Razliku Brođani apsolutno prepoznaju i uvjerili su se u kvalitetu naših domaćih jagoda iza kojih stojimo moj sin Tomislav i ja“, ističe Petar Lovinčić.

03

Podsjetimo, obiteljska gospodarstva Lovinčić i Čuljak iz Starog Slatnika jedni su od najvećih proizvođači jagoda u Brodsko-posavskoj županiji, a možda i u Slavoniji. Prve jagode zasadili su još ratne 1991. godine, a danas imaju oko tri hektara nasada.Uglavnom je riječ o sorti jagoda Clery.

TEKST: Ivica Vlašić     FOTO: Ivica Vlašić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn