BRESTOVAČKE BRESKVE – Voćni okus ljeta i vitalnosti

Datum objave: 07. 8. 2015. | Kategorija: Gospodarstvo

DSC07971

POŽEGA – Želite li u ove vruće ljetne dane svom organizmu priuštiti pravu dozu vitalnosti, posegnite za breskvama. To sočno, mirisno i iznimno zdravo voće u ljetnim mjesecima mami na svakom koraku. Ukusne domaće breskve u Požegi vas čekaju u samom centru grada na malom štandu OPG Ugrin iz Brestovca. Breskve su slatke i izvrsne, no priča marljivih uzgajivača, kako to kod nas biva, daleko je od  “slatkog i izvrsnog”.

Uzgoj breskvi počeo je prije 4000 godina u Kini, gdje se naziv “breskva” odnosio na mladenku. Breskve su bile simbol besmrtnosti i dugog života, a njihov uzgoj na cijelu Europu prenijeli su Rimljani. Breskva je pravo malo skladište vitamina, željeza, antioksidansa, a vrhunski je suradnik u očuvanju vitkosti. Ne opterećujući se previše breskvinom legendarnom i bogatom poviješću, no dobro znajući njene nutritivne vrijednosti, složeno u uredne mjerice Marija Ugrin svoje mirisno blago svako jutro ponudi prolaznicima. Tko jednom kupi, često se vraća  jer njene breskve doista imaju sve odlike voćnog simbola ljeta.

DSC07970

“Breskve smo posadili prije osam godina suprug Vinko i ja na poticaj sina Josipa koji je završio ovdje u Požegi stručni studij Vinogradarstva, voćarstva i vinarstva pa je želio stečeno znanje primijeniti u praksi. Imamo 750 stabala, ali nažalost nije to baš “slatka priča”. Varljiva ljeta u kojima jedne godine potapa kiša, a druge prži vrućina donose porazne rezultate na prinos i kvalitetu ploda. Prošle je godine bila kiša pa su pucale od velike vlage, a ove godine je suša, plodovi su manji pa su se čak i stabla počela sušiti, a uz to nema ni organiziranog otkupa tako nemamo siguran priliv sredstva kako bi ulagali u navodnjavanje. Snalazimo se stoga na razne načine, prodajemo i kod kuće  u Požeškoj ulici u Brestovcu, a tko želi može doći u naš voćnjak i u samostalnu berbu. Ljudi kupuju za kompot, pekmez i sokove, jer unatoč svemu, breskve su izvrsne, sočne i slatke, baš kako treba biti” priča nam Marija.

Dodaje kako njihove breskve ne nose oznaku eko, ali nisu ni natopljene kemikalijama. “Špricamo ih ali vodimo brigu o karenci jer želimo ponuditi zdrav plod, Uostalom i sami ih jedemo, posebice naša unučad,” kaže uz osmijeh Marija dodajući kako će “antilopaste loptice” prodavati još desetak dana. To je  plan za ovu sezonu, no za budućnost je, kaže, teško donositi planove.”Trebalo bi to navodnjavati, onda bi bilo i više prihoda, ali teško je reći što učiniti u skorijoj budućnosti. Imamo prijatelje koji su svoje breskve posjekli jer više jednostavno nije bilo ekonomske opravdanosti. Možda ćemo i mi tako morati,” zaključuje Marija. Nadamo se – ne tako skoro…

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn