BOJANA MARKOTIĆ KRSTINIĆ, TAJNICA LEADER MREŽE HRVATSKE – Nova uloga i metodologija LAG-a

Datum objave: 25. 2. 2015. | Kategorija: Razgovori

DSCN0393

Iako uloga i značaj lokalnih acijskih grupa još uvijek nisu dovoljno prepoznate, Europska je unija svim zemljama članicama naložila obavezno osnivanje LAG-ova. Tako će, u  narednom periodu, kada posebno značajna postaje strategija ruralnog razvoja, i LAG-ovi postati jedina karika koja na istinski način uspijeva doći do najmanjeg i posljednjeg korisnika. Dosadašnji LEADER pristup od sada će zamijeniti CLLD metodologija ( community led local development, lokalni razvoj pod vodstvom zajednice), odnosno mehanizam za jednostavnije uključivanje svih partnera na lokalnoj razini. S novom, daleko odgovornijom ulogom LAG-a i novom metodologijom rada upoznaje Bojana Markotić Krstinić, tajnica LEADER mreže Hrvatske.

Nakon početnih „muka na trenu“ koje su svi nacionalni LAG-ovi imali u smislu predstavljanja i pozicioniranja, slijede nam nova pravila igre i nova, daleko značajnija funkcija LAG-a?
S mjerama ruralnog razvoja koje su u Hrvatskoj na snazi u periodu od 2014 do 2020.godine, lokalne akcijske grupe postaju obavezne institucije,tijela zadužena za provedbu nove metodologije ruralog razvoja, takozvane CLLD metodologije, svojevrsnog LEADERA na pomalo rigorozniji način. Uvođenjem nove metodologije, LEADER od sada postaje obavezan za provedbu, stvari se značajno mijenjaju s mjerom 19 i na LAG-ove se prenose daleko veće ovlasti. To konkretno znači kako će lokalne akcijske grupe za svoja područja samostalno preporučivati, a potom i odabirati prioritetne projekte i programe, te ih potom upućivati na direktna financiranja. U tom smislu i nova metodologija ima nekoliko osnovnih načela: razvoj utemeljen na značajkama lokalnog područja, pristup odozgo prema gore, lokalna javno-privatna partnerstva, inovativa pristup lokalnom razvoju, umrežavanje, suradnja, te na kraju, ( a o tome govori i isporuka projekata preko LAG-ova) decentralizirana administracija.

Koliko je LAG u početnom periodu IPARDA postao prepoznatljiv u našim sredinama?
Uloga LAG-a još uvijek nije do kraja prepoznata i na pravi način shvaćena, zbog čega glavnog krivca treba tražiti u Ministarstvu poljoprivrede i nedovoljnoj i nekvalitetnoj komunikaciji. Upravo zbog toga, ali i činjenice kako je LAG ključna karika u svakoj sredini, Europska unija od sada nalaže svakoj jedinici lokalne samouprave da mora imati i lokalnu razvojnu strategiju, odnosno LAG-ove koji će ih provoditi.

Koliko s jačanjem uloge LAG-a, jača i uloga LEADER mreže Hrvatske?
LEADER mreža će i od sada biti ono što je, od svog osnutka, i bila – jedinstveni servis svim lokalnim akcijskim grupama, ali i servis svim svojim članovima, na dnevnoj bazi. LEADER mreža povezuje, educira i informira, te pomaže lokalnim akcijskim grupama u rješavanju svih problema na koje mogu naići na terenu.

I na kraju, koja je konkretna uloga nove CLLD metodologije i u čemu je toliko drastično drugačija od dosaadašnjeg sustava po kojemu su djelovali LAG-ovi?
Na prvom mjestu, LAG-ovi od sada postaju jedine organizacije u Hrvatskoj koje će biti plaćene po učinku. Osim toga, cilj uvođenja nove metodologije bio je LEADER učiniti učinkovitijim za potporu inovacijama i lokalnom razvoju. To će, konkretno značiti i mogućnost jačanja uloge lokalnih razvojnih strategija kao središnjeg alata za razvoj nekog područja, mogućnost jačanja slobode LAG-a pri odabiru projekata koji se najbolje uklapaju u njihove razvojne strategije, veći fokus na animaciju i jačanje kapaciteta, jačanje partnerskog pristupa, poboljšanje ruralno-urbanih i ruralno-obalnih veza, te, na kraju, omogućiti ruralnim područjima provedbu stvarno integriranih i multisektorskih strategija za financiranje razvoja iz svih dostupnih fondova.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: S. Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn