BOGATSTVO SLAVONIJE – 1. Državna izložba lipicanaca i 20. Međužupanijsku izložba hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca

Datum objave: 12. 5. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Ništa tako snažno i potpuno ne predstavlja Slavoniju, njenu ljepotu, prkos i gizdavost, ponos i plemenitost, kao konji. Upravo stoga, ali i zbog činjenice kako je Brodsko posavska županija posljednih godina po uzgojenim i umatičenim grlima u vrhu Hrvatske, na prostoru Srednje poljoprivredne škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, organizirana je 1. Državna izložba lipicanaca i 20.Međužupanijska izložba hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

U tradicijskom i turističkom, te prije svega, poljoprivrednom, gospodarskom i komercijalnom smislu, konji su, posebno lipicanci, oduvijek simbol Slavonije. Upravo stoga, ali i zbog činjenice kako je Brodsko posavska županija posljednjih godina po broju uzgojenih i umatičenih grla u vrhu Hrvatske, u Slavonskom Brodu je, na prostoru Srednje poljoprivredne škole „Matija Antun Reljković“, škole predvodnika suvremenih trendova u obrazovanju, organizirana 1. Državna izložba lipicanaca i 20. Međužupanijska izložba hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

Riječ je o manifestaciji koju, s ciljem očuvanja i revitalizacije konjogojstva i promocije turističkih potencijala Slavonije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i školom domaćinom, već dva desetljeća uspješno organizira Brodsko posavska županija, pružajući uzgajivačima priliku „za pokazivanjem“ i razmjenu iskustava, a zaljubljenicima u konje – praznik za oči i dušu.

Ponosan na tu činjenicu, kao i značajan broj konjogojaca pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković. „S razlogom su i Brodsko posavska županija i Srednja poljoprivredna škola „Matija Antun Reljković“, diljem Hrvatske prepoznata kao primjer „škole za život“, domaćini i organizatori manifestacije na kojoj će ponajbolji uzgajivači u nekoliko kolekcija predstaviti svoja grla. Sjajna je to promocija konjogojstva i tradicije, turistička i komercijalna prilika, jer riječ je i o jednoj od rijetkih grana u stočarstvu koja iz godine u godinu bilježi rast. Osim toga, riječ je i o manifestaciji koja uz izložbeni ima i edukativni karakter, jer prati je i informativna radionica Centra za razvoj BPŽ, čiji je cilj upoznati poljoprivrednike sa značajem umrežavanja i učiniti ih konkurentnijima i spremnijima za povlačenje sredstava EU koja su im, kroz mjere ruralnog razvoja, na raspolaganju. Sretni smo i ponosni što smo domaćini 1. Državne izložbe lipicanaca kojom smo ove godine, organizirajući je uz tradicionalnu Međužupanijsku izložbu hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca, napravili i značajan iskorak i sigurni kako će i posjetitelji i uzgajivači biti zadovoljni svim organiziranim.“, rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Zadovoljstvo domaćinstvom izložbe, prilikom da se još jednom predstave i kao značajan dio zajednice, ali i pohvale novim uspjesima, iskazali su i „prvi ljudi“ Srednje poljoprivredne škole „M.A.R.“, aktualna ravnateljica Marija Tomić i Vlado Prskalo, nekadašnji ravnatelj, trenutno na funkciji pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja.

“Iako imamo iskustva u organizaciji velikih događaja, zadovoljstvo je vidjeti kako okoliš škole služi svima. Također, uz čast domaćinstva, tu smo i kao „natjecatelji“ jer i naša je kobila dio izložbe, čime na izvjestan način kao „škola za život“, zaokružujemo priču i promoviramo svoju struku, što čini se, svi prepoznaju.“, rekla je, u ime domaćina, ravnateljica Tomić.

„Ponosan sam na sve što je škola do sada napravila, ali i sve ono što tek slijedi i dio je dugogodišnje vizije. Posebno mi zadovoljstvo čini i što mogu upravo tu, na 1.Državnoj izložbi lipicanaca reći i kako je Srednja poljoprivredna škola „M.A.R.“ od danas i službeno imenovana mentorom svim regionalnim centrima kompetentnosti, što potvrđuje njenu izvrsnost. Osim toga, novo je to poglavlje i u reformi strukovnih škola za koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kroz pet projekata, namijenilo gotovo milijardu i 600 milijuna kuna.“, upoznao je pomoćnik ministrice, nekadašnji ravnatelj, Vlado Prskalo.

U raznim kolekcijama lipicanaca, na 1.Državnoj izložbi predstavljeno je 60 elitnih grla, a u kolekcijama hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca, po 15 grla. Jedinstvenu manifestaciju organiziranu u čast konjogojstva i tradicije otvorio je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, a posjetitelje i uzgajivače pozdravili su, u ime organizatora, Brodsko posavske županije, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Željko Burazović i Dragan Jelić, pomoćnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Za tri najbolja grla u svakoj kolekciji kao i šampionsko grlo izložbe Županija je osigurala prigodne novčane nagrade, a izlagačima će, uz isplaćene dnevnice, biti pokriveni i troškovi prijevoza. Uz mnogobrojne stare i mlade zaljubljenike u konje, na izložbu je navratio i saborski zastupnik Davor Vlaović.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn