BESPOVRATNE POTPORE – Slavonskim poljoprivrednicima novih 28 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

Datum objave: 27. 9. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti županice Antonije Jozić u Požegi je dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija, čime su u Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju upućena 84 nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 28 milijuna kuna.

Riječ je o 84 ugovora u vrijednosti odobrene potpore veće od 28 milijuna kuna, u okviru operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“, 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Ugovori su uručeni korisnicima iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

U Brodsko-posavsku županiju upućeno je 15 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, u Osječko-baranjsku 16 ugovora, u Požeško-slavonsku 18 ugovora, kao i 10 ugovora u Virovitičko-podravsku županiju te 25 ugovora u Vukovarsko-srijemsku županiju. Korisnici podmjere 4.1.1. ostvarili su potporu uz pomoć koje će realizirati nove objekte, linije za doradu sjemenske robe i nabavu poljoprivredne mehanizacije, ukupno vrijednu 14 milijuna kuna. Mladi poljoprivrednici će zahvaljujući potporama kroz podmjeru 6.1.1. ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna proširiti i modernizirati svoje vinogradarske i vinarske, povrtlarske i stočarske proizvodnje, dok će ugovori iz podmjere 6.3.1. vrijedni ukupno 6,9 milijuna kuna pomoći malim poljoprivrednicima da digitaliziraju, unaprijede i prošire stočarske i voćarske proizvodnje, ali i započnu koristiti obnovljive izvore energije.

Čestitke svima koji su ostvarili mogućnost korištenja bespovratnih sredstava uputila je  požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Čast mi je pozdraviti vas u sjedištu Požeško-slavonske županije, a u prigodi potpisivanja ugovora koji će vašim obiteljskim gospodarstvima donijeti određena bespovratna sredstva za ulaganje kroz mjeru 6. i kroz mjeru 4. Danas smo u Požegi u prijepodnevnim satima položili i kamen temeljac za izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi što je znak da je znanje nešto s čim ova županija računa. Posebice ona znanja koja su usmjerena za razvoj poljoprivrede. Vjerujem da ćemo u godinama koje su ispred nas uspostaviti centar izvrsnosti u poljoprivredi, ne samo za područje Požeško-slavonske županije, nego i za šire područje gdje ćemo na inovativnim principima, uz vrsne predavače, započeti jednu preobrazbu sustava srednjoškolskog obrazovanja za poljoprivredu 21. stoljeća. Ta poljoprivreda već je prisutna među vama koji svojim vrijednim rukama stvarate nove vrijednosti na području Slavonije.” rekla je županica uz zahvalu Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH na, kako je rekla, svemu što čine kako bi naša Slavonija ponovo bila zlatna.

Poljoprivrednice i poljoprivrednike s područja Slavonije koji su zaprimili 84 Odluke o financiranju poljoprivrednih projekata prigodnim riječima pozdravila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. “Većina odluka odnosi se na provođenje mjere 6. Programa ruralnog razvoja. Ta mjera je indikator interesa od strane svih onih koji žele započeti poljoprivredu, ona je indikator generacijske obnove hrvatskog sela i pokazatelj broja onih koji su spremni ne samo započeti i razvijati neku malu i srednju poljoprivrednu djelatnost, nego baviti se i drugim dodatnim poslovima.” naglasila je ministrica.

“Kada govorimo o programu ruralnog razvoja, na području Požeško-slavonske županije do danas je ugovoreno projekata i dano potpora iz ovog programa u vrijednosti nešto većoj od 560 milijuna kuna. Veliki dio tih sredstava je isplaćen što govori da, unatoč tome što se suočavamo s različitim krizama, poljoprivrednici ispunjavaju većim dijelom svoje investicijske projekte na čemu im posebno zahvaljujem. Kada se tome pridodaju jamstvena plaćanja koja trebaju jamčiti stabilniji dohodak poljoprivredniku, onda iznos ugovorenih i isplaćenih sredstava u Požeško-slavonskoj županiji postaje negdje oko milijardu i pol kuna u mandatu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Pored toga što nastoji sveobuhvatno i pravovremeno odgovoriti paketima pomoći gospodarstvu na neočekivane krize, ova Vlada uvijek ima posebnu poruku za poljoprivrednike i ribare i tako će biti i dalje. U posljednjem paketu pomoći koji je vrijedan gotovo 21 milijardu kuna i koji se u najvećem dijelu odnosi na ublažavanje troškova rasta energije pripremili smo posebne zaključke o dodatnim mjerama pomoći koje će se odnositi na hrvatske poljoprivrednike. Možda vam se one ne čine velikim no mi to radimo stalno, nastojat ćemo raditi i dalje i one nisu sve. U ovom trenutku nakon što isplatimo predujam za izravna plaćanja, mi počinjemo pripremu posebne mjere izvanredne pomoći iz Programa ruralnog razvoja koja je vrijedna 240 milijuna kuna, a odnosi se na male i srednje poljoprivrednike i prerađivače te posebnu mjeru pomoći, prema zaključku vrijednu 100 milijuna kuna a bit će i veća, koja se odnosi na saniranje posljedica velike proljetne i ljetne suše” rekla je ministrica. Dodjeli ugovora nazočili su i predstavnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije.

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn