AUREA JAZZ FEST – Sjajna večer vrhunske glazbe i dobrih vibracija uz Big bend Požega, Marka Tolju i Cubismo

Datum objave: 31. 8. 2018. | Kategorija: Scena

naslovna

POŽEGA –  Da jazz, taj specifičan, kompleksan i zahtjevan žanr, može itekako biti i glazba za široke mase, dokazao je Big bend Požega, glazbeno čudo grada, i uz pomoć gostiju, sjajnog Marka Tolje, a onda i benda Cubismo, na pravi način, dostojno istinski urbane sredine, obogatio ovogodišnji Aurea Fest Požega.

Iako ga često nazivaju najzahtjevnijim glazbenim žanrom, jazz, sviraju li ga vrhunski znalci, itekako može biti primamljiv i prihvatljiv svima. Dokazali su to članovi Big benda Požega, istinske zvijezde 4.jazz Aurea festa Požega, događaja kakvog se ne bi postidjela ni jedna prava urbana sredina, jedinstvene glazbene „priče“ koja  je na najbolji mogući način obogatila ovogodišnju najpoznatiju i najdugovječniju gradsku manifestaciju. Zasluga je to, prije svega, Zvjezdana Marjanovića, znalca, entuzijasta i voditelja požeškog glazbenog čuda, orkestra koji je posjetiteljima prve večeri ovogodišnjeg, poprilično drugačijeg, Aurea festa, uz pomno odabrane goste, priuštio večer za pamćenje.

m1 m2

Nostalgičnu i energičnu, toplu, ugodnu i dinamičnu, ispunjenu vrhunskim zvukom, savršenom glazbom, mirisom i okusom prohujalih vremena-  upravo onakvu kakvu je Požega trebala. Smješten na novoj, sjajnoj lokaciji, prostoru revitaliziranog Atletskog stadiona, Aurea jazz fest četvrtu je godinu za redom, potvrdio kako, unatoč dominaciji nekih novih, sumnjivih žanrova, prava glazba nađe svoj put do publike i pokazao kako je retro, definitivno in.

nn1

Uz već spomenutu, odavno dokazanu ekipu Big benda, kojoj su se, vokalno, pridružili Damjan Pirović i dvije, podjednako dobre dame-Bruna i Nera, i instrumentalno-Ante Gelo, jedan od ponajboljih nacionalnih gitarista, kompozitora i aranžera, zasluge za to, svakako, idu i Marku Tolji, glazbenom gostu iz Rijeke, domaćoj inačici Franka Sinatra i Deana Martina, pjevaču koji je, stasom, glasom i nenametljivom duhovitošću, mnogobrojnu publiku na prepunom Atletskom stadionu, uspješno transportirao u vrijeme swinga, kada su muškarci bili frajeri i gospoda, a glazba-zakon.

nn2 nnn

Nakon dobro poznatih, vječno zelenih melodija u jazz maniri, a onda i nekoliko Oliverovih klasika, jer, najveći među domaćim glazbenicima to, svakako, zaslužuje, praćenih vrhunskom svirkom Big banda, pozitivnom energijom i dobrim vibracijama, uslijedio je nastup Cubisma, benda uz čiju je ritam sekciju i zarazni melos, nemoguće ostati sjediti, ekipe predvođene Ricardom Luquem, akademski obrazovanim glazbenikom iz Venezuele koji je Hrvatsku upoznao s veselom, plesnom i optimističnom latino glazbom.

Da je riječ o glazbi koju ne morate razumijeti da bi je mogli osjetiti, dokazali su i brojni posjetitelji Aurea jazz festa, pobrinuvši se da Cubismu prvi posjet Požegi ostane u dobrom pamćenju. Zbog svega toga, zbog vrhunskog stage-a i zvuka, prvoklasnog repertoara i još bolje lokacije, zbog kvalitetne organizacije i iznimnih gostiju, Aurea jazz fest zaslužuje čistu peticu. I još puno,puno izdanja. Požega to, zasigurno treba i zaslužuje. Osim toga, grad bez kvalitetnog jazza i vlastitog big benda – nije grad!


TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn