AUREA FEST ZA PAMĆENJE – Retrospektiva “Pjevat će Slavonija” pokazala glazbeno blago sakupljano pola stoljeća

Datum objave: 02. 9. 2019. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Glavni događaj ovogodišnjeg Aurea Festa koji je u Požegi od 29. kolovoza do 1. rujna protekao u znaku 50. obljetnice, bila je Retrospektiva požeškog festivala “Pjevat će Slavonija” na kojoj su izvedene festivalske uspješnice od 1969. godine do danas. Slavljenički festival održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je bila i gošća u ovoj požeškoj retrospektivnoj večeri za pamćenje.

“Ako će bar jedna-dvije pjesme s ovog festivala pripasti srcu naroda zbog kojeg sve ovdje gradimo- onda, vjerujemo Muzički festival “Slavonija 69″ nije iznevjerio svrhu svojeg uspostavljanja” priželjkivao je davne 1969. godine ondašnji direktor festivala, tada Muzičkog festivala Slavonija, Branko Hribar. I danas, nakon 50 godina, eto cijele festivalske večeri upravo takvih pjesama “koje su pripale srcu naroda”!

Počasna gošća, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodjelila je tim povodom festivalu “Aurea Fest Zlatne žice Slavonije” i povelju Republike Hrvatske koju je primio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

“Drage Požežanke i Požežani, drage Slavonke i Slavonci, dobra vam večer svima ovdje u prekrasnoj Požegi na 50. obljetnici festivala Zlatne žice Slavonije koji je postao dijelom Aurea Festa. Na ovoj retrospektivi čut ćemo ono najbolje od ovog festivala, a festival je zaslužan za promociju kako tambure, tako i slavonske pjesme, ali rekla bih i slavonske duše. Jer, sve ove pjesme nezaobilazni su dio svakog slavlja, svake proslave ali i slavlja života. Pjevamo ih kad se veselimo, pjevamo ih kad smo tužni kako bismo razveselili svoju dušu. I zato mi je posebna čast festivalu dodijeliti Povelju Republike Hrvatske za sve ono što su organizatori, izvođači i svi ostali učinili kako bi ovaj festival trajao već 50 godina” rekla je predsjednica.

Preko dvadeset izvođača uz veliki revijalni orkestar s bezvremenskim hitovima podsjetilo je na Retrospektivi na sve ono glazbeno blago koje je požeški festival iznjedrio u proteklih pola stoljeća. Zahvaljujući čaroliji koja se razlila s pozornice u Požegi se opet kao nekada davno “dan plavio kao lan”, kukuruzi se njihali, inatila se Slavonija, šparalo se, ljubovalo i tugovalo, prolazili svatovi i otkrivale tajne najveće, starilo zajedno, tjerali vranci i žerave, ljubile garavuše i snaše…Bio je to spoj mladosti i iskustva, a uz kultna imena poput Vere Svobode, Šime Jovanovca, Borisa Ćire Gašparca, Krunoslava Kiće Slabinca (koji je održao i samostalni koncert), Pere Galića bile su tu i Gazde, Miroslav Škoro, Jacques Houdek, Mia Dimšić, Nina Kraljić i drugi.

Tamburaški sastavi i solisti, te puno zanimljivih dueta oduševili su prepuni Trg sv. Trojstva, ali zasigurno i gledatelje pored malih ekrana u prijenosu uživo na HRT-u. Večer za pamćenje, nakon četiri festivalska dana, zaključio je ponosni domaćin požeški gradonačelnik Darko Puljašić. S pozivom, kako i dolikuje pravom slavonskom domaćinu.

“Ova četiri dana moji Požežani bili su najbolja publika, najbolji domaćini. Potvrdili smo da Slavonija živi da ima svoju budućnost. Ne postoji granica! Mi određujemo što možemo, što želimo i koliko želimo. Ovdje je predstavljena Slavonija u najboljem svjetlu. Jer mi smo i još uvijek neotkriveni turistički biser – ako tražite dragi prijatelji komadić neba, komadić raja to je ovdje – od Vukovara do Požege, dođite i uživajte s nama. Povelju sam primio punog srca u svoje ime, u ime svih ljudi koji su radili i koji će raditi na ovom festivalu. Njima se i posebno zahvaljujem, kao i mladim volonterima koji su naša vrijedna požeška mladost. Aurea Fest ide dalje, gospođo predsjednice pozivam vas i nagodinu, isto mjesto, isto sve – vi predsjednica, ja gradonačelnik. Živjeli!” rekao je gradonačelnik Puljašić dok je nebo nad Požegom cvjetalo veličanstvenim vatrometom.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn