AUREA FEST 2016 – Sedam dana, deset festivala, mnoštvo zbivanja i zabave

Datum objave: 15. 8. 2016. | Kategorija: Scena

DSC08178

POŽEGA – I ove godine krajem kolovoza i početkom rujna, Požežane i njihove goste u sklopu  Aurea Festa očekuje niz događanja  Sedam dana  i deset festivala, priča je koja špočinje 28. kolovoza, a završava 3. rujna tradicionalnim Zlatnim žicama Slavonije.

AUREA FEST otvara se na njaljepši način –  Festivalom običaja uz sudjelovanje požeških poviejsnih postrojbi, konjanika, zaprega i deset kulturno- umjetničkih društava Požeštine  koji će u nedjelju, 28. kolovoza ispuniti središnje gradske ulice. Program počinje povorkom od 18 sati koja plazi od Željezničkog kolodvora, Njemačke i Kanižlićeve ulice do glavne festivalske pozornice. U 19,00 sati je svečano otvorenje Aurea Festa a potom slijedi program na pozornici uz izbor najgizdavije Šokice i pobjednike Zlatnog glasa Zlatne doline Kaptol 2016.  Drugi dan je Aurea fest uličnih svirača i mađioničara u sklopu kojeg će biti prikazan i film “Sun Kid posljednja vremena” autora Marija Kovačevića, a treći dan je Aurea fest plesa koji će predstaviti program “Zaplešimo kroz plesne stilove i boje” osmišljen od strane Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar i Plesnog studija Marije Mihelčić. Uz to, bit će održana i modna revija “Aurea fashion” realizirana u suradnji ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Požege i Obrtničke škole Požega. Posebna poslastica za one koji vole urbani glazbeni izričaj bit će Aurea fest Jazz-a u srijedu 31. kolovoza. Program počinje u 20 sati a uz kultni Big Band Požega nastupit će prva dama hrvatske jazz scene Zdenka Kovačiček i fantastični Internacionalni Greenhous Blues Band.

n1

Četvrtak, 1. rujna rezerviran je za Aurea fest koreografiranog folklora i koncret Miroslava Škore. Uvod u tu festivalsku večer bit će svečano otvorenje izložbe o povijesti dugmeta “Gumbi” Pokrajinskog muzeja iz Celja s početkom u 19,00 sati, a sve završava Aurea festom elektronske glazbe  od 24,00 sata. Petak, 2. rujna donosi 22. Fišijadu u Požegi, tradicionalno natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša u Gradskom parku pored Orljave, a u večernjim satima očekuje nas Aurea Fest popularne glazbe. Ove godine tu je 16 izvođača koji će u prvom dijelu izvesti nove pjesme, a u drugom dijelu hitove sa proteklih festivala. Nastupaju: Vigor, Gazde, Begini, Antonija Šola, Mejaši i Blanka Smoljić, Kristijan Rahimovski, Posegana, Geronimo, Dario Barišić, Roko Band, The Ljubičanstveni, Crno na bijelo, Meri Androković i Ljubavnici. “Možemo reći da  se taj festival već profilirao kroz godine festival kontinentalnog izričaja popularne glazbe u Požegi na koji vrlo rado dolaze i posjetitelji i izvođači,” rekla je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

IMG_5802

Zadnji dan festivala, 3. rujna u subotu donosi uz kultne Zlatne žice Slavonije i brojne druge sadržaje. U jutarnjim satima drugu godinu zaredom održava se Aurea fest polumaraton koji starta u 9,00 sati na Trgu sv. Trojstva, cilj je u 12,00 sati, a očekuje se 200-tinjak sudionika iz cijele Hrvatske i šire. U 19,00 sati na glavnoj festivalskoj pozornici predstavit će se povijesne postrojbe u sklopu Aurea festa povijesnih postrojbi, a potom u 21 sat kreće slavlje tambure – 16 najpopularnijih sastava i solista izvest će nove tamburaške pjesme i hitove s prethodnih festivala. Na ovogodišnjim Zlatnim žicama, uz izravni prijenos HRT-e nastupit će Miroslav Škoro, Krunoslav Kićo Slabinac, Slavonske lole, Cecilija, Stjepan Jeršek Štef, Đani Stipaničev, Slavonske dukate, Garavuše, Dike, Salaš, Ansambl Hajo, Sanja Hajduković, Zlatna dolina, Stjepan Japarić i Sokak bez imena.

kr

Kroz sve festivalske dane, od 28. kolovoza do 3. rujna od 17,00 do 23,00 sata u pješačkoj zoni bit će razni sadržaji i aktivnosti za djecu i odrasle u glazbi, plesu i slavonski suvenirima i rukotvorinama. Posebni program festivala je “Vino Grad” koji će se održavati u festivalske dane na jednom dijelu središnjeg trga a predstavljat će se vinari Požeštine, a svaki dan osigurano je i pregršta zabave za najmlađe u djeljem zabavnom parku. “Često ljudi još i sada znaju reći- zašto sedam dana?  A zašto ne!Itekako se može kvalitetno odraditi program kroz sedam dana, a to je onda jedna puno kvalitetnija prepoznatljiva priča koja okuplja veći broj sudionika i sponzora. Brojni su primjeri višednevnih manifestacija koje stvaraju brand. Zlatne žice Slavonije nisu izgubile ovim festivalom festivala, naprotiv sada su tek u fokusu kao vrhunska završnica vrhunske manifestacije. Uz to, ekipa koja je u organizaciji festivala je jako dobra, svi žele dati svoj puni doprinos. Svake godine želimo dati više i bolje, sve više pojedinca i udruga se uključuje i vjerujem kako će u konačnici sve polučiti doista vrhunski rezultat,” zaključila je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok  (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn