ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, GRADONAČELNICA PAKRACA: Veselim se nastavku rada u novom mandatu

Datum objave: 04. 7. 2017. | Kategorija: Razgovori

pakrac

PAKRAC – “U ovom mandatu će se sigurno istaknuti projekt aglomeracije i geodetsko-katastarska izmjera kao višegodišnji projekti. Nadam se početku projekta uređenja gradskog trga, energetske obnove višestambenih zgrada i javnih ustanova. Dakle, nastavak svih projekata na kojima se radilo duže vrijeme. Uz to, ima planova za poticanje poduzetništva i obrta i o tome će još biti govora na sjednicama gradskog vijeća,” kaže je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Pred vama je četiri godine rada za dobrobit Pakraca. Vaši sugrađani, sudeći prema rezultatima lokalnih izbora, iskazali su vam veliko povjerenje, ali velika je to i odgovornost. Vijeće je konstituirano, prioriteti su, vjerujem, posloženi. Prvi je to vaš “puni mandat”. Što očekujete u ovom četverogodišnjem razdoblju, koji su glavni pravci djelovanja?
Na početku želim zahvaliti svim sugrađanima koji su meni i mom timu dali povjerenje na lokalnim izborima. Rezultati su jako dobri i tim je odgovornost veća. Veselim se nastavku rada u novom mandatu. Odmah nakon izbora smo započeli s radovima na izgradnji cesta, nogostupa, dječjih igrališta, teniskih terena, uređenju grada. U ovom mandatu će se sigurno istaknuti projekt aglomeracije i geodetsko-katastarska izmjera kao višegodišnji projekti. Nadam se početku projekta uređenja gradskog trga, energetske obnove višestambenih zgrada i javnih ustanova. Dakle, nastavak svih projekata na kojima se radilo duže vrijeme. Želimo osigurati uvjete za ugodan život našim sugrađanima, posebno s naglaskom na djecu, ali ne zaboravljajući niti jednu kategoriju stanovništva.

Iako je prošlo gotovo više od dva i pol desetljeća od početka Domovinskog rata, Pakrac se još uvijek “bori” i s područjem pod minama i s ruševinama. No, u zadnjih nekoliko mjeseci, primjetno je kako su i tu su učinjeni veliki pomaci, zar ne?
22 godine nakon Domovinskog rata ne bi smjeli više govoriti o minski sumnjivim područjima i ruševinama, ali s druge strane dobro je to što možemo pričati o toj temi u pozitivnom kontekstu. Nedavno je naša Županija potpisala Ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina Pakraca i Lipika, vrijednost je 32 milijuna kuna. Uskoro očekujemo pirotehničare i to je za nas velika stvar. Želimo se razvijati poput ostalih ali kada u svom susjedstvu imate minski sumnjiva područja to nas ne stavlja u ravnopravan položaj s ostalima. Za nas je razminiravanje veliki prioritet. Imamo potencijale za razvijati poljoprivredu, ali prvo treba očistiti te površine od mina.
Kad je riječ o ruševinama, uklonjeno ih je 70-ak tijekom 2016. i 2017. godine. Bila je to velika pomoć Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. S problemom ruševina se već godinama borimo, najviše zbog imovinsko-pravnih problema. Prilikom jedne od posjeta učenika trećih razreda naše osnovne škole uvidjela sam da je većina dječjih pitanja koja su mi uputili bila oko ruševina. Tada sam rekla i obećala toj djeci, ali i sebi da ćemo problem riješiti. Stvarno sam ponosna na sve što smo napravili oko uklanjanja ruševina. U tome su sudjelovali mnogi: od komunalnog redara, pomoćnika ministrice RRFEU D. Huške, Župana Tomaševića do ministra obrane i njegovih suradnika, te svima od reda zahvaljujem. Već smo u pripremi nove dokumentacije za uklanjanje preostalih ruševina, a njih je oko 150 i nadam se nastavku ove suradnje s Ministarstvom obrane.

Planiraju li se nove aktivnosti usmjerene ka razvoju Poduzetničkog centra?
Treba odvojiti Poduzetnički centar kao instituciju od poduzetničke zone, odnosno zona u našem slučaju. Naš centar se treba preustrojiti i ojačat ćemo razvojni odjel. Od osnivanja PCP-a do danas promijenilo se mnogo stvari, od natječaja, fondova sve do tržišta. On će i dalje biti potporna institucija za razvoj poduzetništva, pomoć poduzetnicima, ali i gradskim ustanovama i trgovačkim društvima koji se sve više javljaju na natječaje i traže izvore financiranja.
Kada govorimo o poduzetničkim zonama, u Pakracu su 2 aktivne Zone (Zona male privrede i Pakrac V). Zona male privrede je popunjena, pa smo prošle godine kupili zemljište od cca. 18500 m2 kako bi je mogli širiti. Želimo urediti infrastrukturu na tom zemljištu i dati je na tržište potencijalnim investitorima.
U Zoni Pakrac V je trenutno veliko gradilište. Privatni investitor gradi tvornicu LED rasvjete. U rujnu treba započeti proizvodnja u toj tvornici. Mi smo krenuli u uređenje navedene Zone, te kao i za Zonu male privrede prikupljamo dokumentaciju za infrastrukturu. Ima planova za poticanje poduzetništva i obrta i o tome će još biti govora na sjednicama gradskog vijeća.

Ljeto je razdoblje i vrijeme je i za nešto ležernije teme. Pakračko ljeto poznato je i van granica Pakračkog područja zbog bogatog programa kojem jednako pridonose i domaće sportske i kulture snage i gostujuće. Kako ste vi osobno zadovoljni ovogodišnjim izdanjem i sadržajima, dali bi nešto posebno izdvojili i koliko ustvari takve manifestacije znače ne samo za duh zajedništva već i u turističkom segmentu?
Pakračko ljeto je postala tradicionalna manifestacija koja započinje smotrom folklora i Multipakom koji je poznat ne samo u nama bližem okruženju nego u Europi, ali usudit ću se reći i drugim kontinentima. Za vrijeme Multipaka osjeća se velika pozitiva i naši gosti su zadovoljni a mi se stvarno trudimo biti dobri domaćini. Dani su to kada se gledaju zanimljivi dokumentarci, sluša glazba na vrhunskim uređajima, uvijek popraćeno dobrim koncertima, za svakog ima ponešto. Malonogometni turnir je također sportski dio priče koji ima svoju tradiciju i težinu u Pakračkom ljetu. Izdvojila bih biciklijadu, ali i unazad dvije godine zanimljivost „Večeri u dvorištu Janković“.
Osobno, mislim kako treba mijenjati koncepciju. Ne „iz temelja“, stoga smo i uveli Večeri u dvorištu kurije Janković, te razdvojili kulturu i sport. Početno, Pakračko ljeto se odnosilo na kulturu, ali s vremenom se uključivao i sport u cijelu priču. Za svakoga ima po nešto, ali ima i prostora za poboljšanje.
Ako poradimo na marketingu Pakračko ljeto može biti i dobra turistička priča, što je dokazao Multipak. Za nas domaće vjerujem da je najveći gušt sjesti na tribine kada je malonogometni turnir i pogledati koju dobru utakmicu ili tek susresti koga pa se baciti u priču, u tome je taj duh tog turnira i u njegovu organizaciju su se uključili mladi ljudi što pokazuje da će se nastaviti održavati.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn