ALEN KOCIĆ-KOC: Od uspjeha u Portugalu i promotivnih turističkih filmova do novog spota Kiće Slabinca

Datum objave: 06. 9. 2014. | Kategorija: Scena

koc 2

NOVA GRADIŠKA – Alena Kocića Koca nezamislivo je sresti bez fotoaparata. Novogradiščani znaju to godinama. I, mada su njegove fotografije oduvijek krasili posebna estetika i jedinstven senzibilitet, natopljen lokalpatriotizmom, njegovih umjetničkih pet minuta slave, onih na koje, prema Warholu, baš svatko ima pravo, čini se, stiže u posljednje vrijeme. A, sve je počelo krajem prošle godine u Portugalu odakle se Koc vratio ovjenčan srebrnom medaljom za najuspješniji turistički film u svijetu. „Duša slavonske zemlje“,tada je pomela daleko jaču konkurenciju, a Slavoniju, autorovu najveću i vječnu inspiraciju, približila i ostatku svijeta.

Uslijedili su, potom, pozivi na brojne druge svjetske festivale, ali i posebno drag poziv.Onaj Hrvatske turističke zajednice, za koju Alen sa svojom malobrojnom, kreativnom ekipom, vrijedno priprema promotivni  turistički spot pod nazivom „Ples Slavonske vile“, u suradnji s Ergelom Višnjica i Đakovo, Baranjskim Bušarima, Lipicanskom baroknom raskoši, uz pomoć Radija 105, Selnica i tvrtke Slavonija Slad. Bit će to spot koji Slavonija, itekako, zaslužuje i koji će je, 2015., na svjetskim festivalima, prikazati u najboljem svjetlu.  Osim foto i video potrage za slavonskim vilama, ljeto je u kreativnoj radionici Kocić bilo iznimno radno. Uz gotovo, uobičajeno i svakodnevno  kroničarsko bilježenje trenutaka u životu jednog grada , Alenovo fotografsko oko i jedinstveni, emotivni umjetnički senzibilitet, proteklih su mjeseci prepoznali i u Turističkoj zajednici  i gradu Gospiću za koje je snimio nekoliko sjajnih promotivnih spotova, čija je premijera zakazana za svečanost Dana grada, kao i na području Lokalne akcijske grupe Lika. Jer, sve ono što nas krasi i čini posebnima od pamtivjeka, sve ono što bi pučke priče prenošene generacijama trebalo približiti ostatku svijeta, sve ono što bi, uz naslijeđe i još uvijek živu autohtonost, moglo i trebalo postati hrvatski turistički brend, najbolji je Kocov foto-motiv, inspiracija  i trenutak koji zauvijek valja sačuvati objektivom.

koc4

Osjetivši istinsku Alenovu Slavoniju, i Krunoslav Kićo Slabinac, glazbenik, koji, kako sam kaže, nema naviku snimati glazbene spotove, svoj je veliki hit iz davne 1995.godine, publici odlučio približiti upravo kroz Alenovu viziju i kadrove. Riječ je o hitu „Otišo je s mirisma jutra“ s Kićinog albuma „Ako zora ne svane“, koja je, od nedavno predstavljena i dostojnim spotom. Redatelj Alen Kocić Koc  spot je  snimio u okolici sela Orubica, a idilični, turističko-efektni  kadrovi, kroz spot su prizvali staru, pomalo zaboravljenu Slavoniju.  U realizaciji spota i što vjerodostojnije priče pomogli su glumci amateri : Željko Krznarić, autor teksta pjesme, Željko Matijević (predsjednik Udruge „Pokladno jahanje“, Bodovaljci), te brojni novogradiški zaljubljenici  u tradiciju: Marija Madžarević, Luka Madžarević, Dominik Solić i Nora Despotović. Spot je svoju TV premijeru doživio ovih dana, a u Slavoniji kakvom je vidi Alen Kocić-Koc možete uživati i na službenoj facebook stranici https://www.facebook.com/alen.k.kocic?fref=ts

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Kocić

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn