AKADEMSKA ZAJEDNICA “ANTE STARČEVIĆ” – Održan okrugli stol “Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike”

Datum objave: 08. 11. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Akademska zajednica “Ante Starčević” Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije organizirala je okrugli stol “Mladi u poljoprivredi – mogućnosti i prilike” koji je održan sinoć na Veleučilištu u Požegi.

Na okruglom stolu su kao izlagači sudjelovali državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, dogradonačelnik Grada Grubišno Polje Zlatko Pavičić, predsjednik Udruge proizvođača prirodnog plina Marijan Cenger te prodekan požeškog Veleučilišta doc. dr. sc. Berislav Andrlić. Kroz njihova izlaganja obrađene su teme aktualnog stanja mladih u poljoprivredi, iskorištenosti europskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, budućeg financijskog razdoblja za poljoprivredu, uloge jedinica lokalne samouprave s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede te uloge znanstvenih i obrazovnih institucija u razvoju iste.

“S obzirom na to da je poljoprivreda jedna od strateških gospodarskih grana Slavonije koja je korištenjem EU fondova dobila novu gospodarsku i demografsku dimenziju koja nosi i mogućnost samozapošljavanja mladim upravo smo ovu temu pretpostavili kao zanimljivu ne samo zato što poljoprivreda može biti esencija u gospodarskom smislu u razvoju županije, već i iz činjenice da uz nove projekte i omotnice koje slijede, nudi značajne prilike za samozapošljavanje mladih poljoprivrednika. Ostanak mladih jamac je održivosti i razvoja sredine u kojoj živimo. Kako se nalazimo na kraju programskog razdoblja, bila nam je želja okupiti relevantne dionike ovog okruglog stola, vidjeti što smo do sada napravili u poljoprivredi te što nas sve čeka u sljedećem financijskom razdoblju. Nadam se da je ovaj okrugli stol barem malo približio problematiku, ali i prilike koje je moguće ostvariti za mlade u poljoprivredi,” naglasio je predsjednik AZASA Požeško-slavonske županije dr. sc. Ivan Vukoja.

U okviru ukupnog upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava mladi poljoprivrednici čine oko 20.000 od oko 170 000 ukupnih nositelja poljoprivrednih gospodarstava što je brojka koja je jedna od vodećih na razini Europske unije, a buduće programsko razdoblje 2021/2027 Zajedničke poljoprivredne politike donosi prioritete upravo prema mladim poljoprivrednicima, naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Do sada je, da istaknemo jednu od mjera vezano uz ruralni razvoj, potpora bila na razini do 70 tisuća eura mogućnosti, a budućnosti će zemlje članice moći propisati kriterije za start up u poljoprivredi vezano uz mlade poljoprivredne do 100 tisuća eura. To i Hrvatskoj znači puno u budućem programskom razdoblju jer se Hrvatska odredila i po pitanju zemljišne politike i po pitanju ruralnog razvoja prema mladim poljoprivrednicima. Mi i dalje mislimo nastaviti prioritetno se odrediti prema mladim poljoprivrednicima, kako kroz mjere budućeg programa strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, tako i kroz Zemljišnu politiku ali i kroz druge dijelove Poljoprivredne politike RH, ” naglasio je Majdak.

Okrugli stol moderirali su članovi AZAS PSŽ Luka Čirko i Maja Petrović, a uz mlade poljoprivrednike, na okruglom stolu su prisustvovali saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnice Pleternice i Pakraca Antonija Jozić i Anamarija Blažević sa suradnicima te zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn