9.SLAVONSKI BANOVAC U PAKRACU – Priča o povijesti grada za njegovu bolju sadašnjost

Datum objave: 22. 10. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PAKRAC – Slavonski banovac, najveća i najpoznatija manifestacija grada Pakraca, ove godine organizirana po deveti puta, na jedan je dan spojila prošlost i sadašnjost, oživljavajući slavne dane srednjeg vijeka, promovirajući istovremeno poljoprivredu i turističke potencijale Slavonije. Uz 140 domaćih i stranih izlagača, 40-ak novinara iz 24 različite redakcije, brojne ugledne goste i veliki broj posjetitelja, Slavonski se banovac potvrdio kao sajmeno središte kontinentalne Hrvatske.

Organiziran zajedničkim snagama Grada, Udruženja obrtnika Pakrac-Lipik, Poduzetničkog centra i Turističke zajednice, uz partnerstvo Hrvatske gospodarske komore i LAG-a Zeleni trokut, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, sajam se i ove godine potvrdio kao svjevrsni zaštitni znak grada, baš kao što je to i Slavonski banovac, srednjovjekovni novac kovan na području grada od davne 1256.godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovogodišnje, deveto izdanje manifestacije, grad je na jedan dan pretvorilo u najveći sajam kontinentalne Hrvatske, nudeći posjetiteljima priliku za druženje, gastro užitke i kupovinu, istovremeno, s ponosom, predstavljajući bogatstva Slavonije i potencijale ruralnog turizma. Da je riječ o sve respektabilnijoj manifestaciji osobnim je dolaskom potvrdio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Darko Knežević, baš kao i rekordni broj izlagača-njih 140-ak pristiglih iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, dok su se za međunarodni karakter sajma pobrinuli dragi gosti iz Slovačke i Bosne i Hercegovine- Eva Cirenova, gradonačelnica grada Revuca, načelnik prijateljske Općine Jasenova, Rajmond Bradik i načelnik općine Dobretići.

Iznimno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem manifestacije, kao i činjenicom da je riječ o priči koja kontinuirano raste, na povijesni značaj srednjovjekovnog novca po kojem je sajam i nazvan podsjetila je na svečanosti otvorenja, prva žena Pakraca, gradonačelnica Anamarija Blažević. „Prošlost je to na koju moramo biti ponosni, ali i prošlost iz koje možemo učiti, oživljavajući vremena sajmova, kupovine i prodaje. Jer, prilika je to i za naša obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, male poduzetnike i obrtnike, prilika za razvoj turizma i promociju ruralnog. Drago mi je što nas je iz godine u godinu sve više i što priča polako, šireći se, „preuzima“ cijeli grad.“, rekla je, najavljujući za slijedeću godinu i 10.izdanje manifestacije, još kvalitetniji, sadržajniji i veći Slavonski banovac, gradonačelnica Blažević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čast da sajam proglasi otvorenim pripala je Davoru Huški, pomoćniku ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova i nekadašnjem gradonačelniku Pakraca, koji je, pozdravljajući sugrađane i sve goste grada, podsjetio kako su upravo ovakve manifestacije prilika da Slavonija svima pokaže što ima, ali i prilika za nove razvojne perspektive Pakraca. Na tom je tragu i nedavno stečen status Grada prijatelja ženskog poduzetništva, kao i besplatne edukativne radionice koje će tek uslijediti. Upravo su se novi poslovni partner Grada, Virtualni ženski poduzetnički centar i njegova voditeljica Sanela Dropulić, znajući kako je sve lakše uz medijsku podršku, pobrinuli za dobru promociju sajma, dovodeći u Pakrac 40-ak novinara iz 24 različite redakcije.

Ovogodišnji je Slavonski banovac, baš kako to i priliči svakom pravom sajmu koji drži do sebe, uz ponudu ića, pića i svih mogućih domaćih rukotvorina, posjetitelje dočekao i s nizom zanimljivih sadržaja, poput Eno-gastro prezentacija hrvatskih autohtonih delicija ili Grahfesta, natjecanja u kuhanju graha, u kojem je ove godine slavila ekipa Šumarije. Za posebno atraktivan srednjovjekovni sajamski štih, štitom, mačem i lukom pobrinuli su se članovi Reda vitezova Ružice grada iz Orahovice, na čelu s predsjednikom i prvim vitezom, Vladom Grgićem. Nakon cjelodnevnog sajmovanja, baš kao i nekada u vrijeme kada se Slavonski banovac i kovao, najveća pakračka manifestacija završila je  druženjem uz glazbu i koncertom Učiteljica.


TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn