8.SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM: „Prioritetna politika prema Slavoniji daje rezultate“

Datum objave: 16. 4. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Virovitice, Vinkovaca, Belog Manastira i Pakraca, domaćin 8.sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, bila je Nova Gradiška. Velika je to čast i prilika za jedan od najmlađih hrvatskih gradova i još jedna potvrda spremnosti Vlade da pomogne Slavoniji u hvatanju koraka s razvijenijim i gospodarski uspješnijim dijelovima zemlje.

Dan Brodsko posavske županije Nova Gradiška je obilježila na najbolji način -u ulozi domaćina 8.sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.Velika je to čast i prilika za jedan od najmlađih hrvatskih gradova i još jedna potvrda spremnosti Vlade da pomogne Slavoniji u hvatanju koraka s razvijenijim i gospodarski uspješnijim dijelovima zemlje. „Nastupajući“ , na jedan dan, kao glavni grad regije, nakon Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Virovitice, Vinkovaca, Belog Manastira i Pakraca, domaćin sjednice, grad Nova Gradiška, ugostio je predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, potpredsjednika i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ministra državne imovine Gorana Marića, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministra turizma Garija Capellija, te ostale članove Savjeta.

Uz prve ljude Vlade u pratnji mnogobrojnih pomoćnika, sjednici su nazočili i oni kojih se projekt Slavonija, Baranja i Srijem najviše tiče – župani pet slavonskih županija – Danijel Marušić, čelni čovjek Brodsko posavske županije, Alojz Tomašević, požeško slavonski župan, Ivan Anušić, osječko baranjski župan, župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović i Božo Galić, prvi čovjek Vukovarsko srijemske županije. Nastavak je to dvogodišnje suradnje Vlade i jedinica regionalne i lokalne samouprave s ciljem razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, za što je, u okviru istoimenog projekta, osigurano 2,5 miljarde eura.

Nakon uvodnih pozdrava domaćina, gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića, ponosnog na, kako je rekao, činjenicu da je grad kojem je na čelu, zahvaljujući Savjetu, te prije svega, značaju koji Vlada RH pridaje Slavoniji, po prvi puta, na kratko, i glavni grad regije, a potom i župana Brodsko posavske županije, Danijela Marušića, sudionike sjednice pozdravio je premijer Andrej Plenković, rezimirajući realizirano u prethodne dvije godine od kako je Savjet, kao tijelo za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, osnovan .

“ U proteklom smo razdoblju ostvarili velike pomake. Kada je riječ o do sada potpisanim ugovorima, ukupno smo na 9,7 milijardi kuna ugovorenih sredstava iz omotnice za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo formirali na 18, 5 milijardi kuna. Imamo još nešto manje od 9 milijardi za ugovoriti i mislim da tempo ide jako dobro, a takav je visoki angažman koji svi pokazujete. Za ukupnu sliku i razumijevanje svega onoga što radimo, važno je reći da smo u 2,5 godine mandata stvorili okvir za prioritetnu politiku prema Slavoniji koja daje rezultate. Sada su drugačije okolnosti u usporedbi s vremenom prije toga, brojni projekti koji dolaze odozdo prema gore dobivaju potporu na razini nacionalnih omotnica i europskih sredstava i tako će biti i u budućnosti. U dijalogu s vama dogovorili smo novu statističku klasifikaciju prostornih jedinica u Hrvatskoj, i tako ispravili nepravde osobito kada je riječ o gospodarstvu slavonskih županija. Danas ste Panonska Hrvatska, dakle, ne ponovno zajedno s glavnim gradom, koji je, automatski, zbog svoje ekonomske snage i razvijenosti, dizao postotak razvijenosti svih koji su bili u istoj košari s njima. Mislim da je ovakva klasifikacija puno razboritija i korisnija za one koji imaju namjeru investirati upravo u ovom dijelu Hrvatske.“, istaknuo je, između ostaloga, obraćajući se na početku Sjednice Slavoncima, predsjednik Vlade.

Dosadašnje rezultate projekta od kojeg najviše očekuje pet slavonskih županija predstavili su ministrica Gabrijela Žalac i prvi čovjek poljoprivrede, ministar Tomislav Tolušić, dobre rezultate aktiviranja državne imovine, ministar Goran Marić, a posebno je zanimljivo izvješće, na temu Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuka za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor, podnio predstavnik Svjetske banke.

„Mjerama fiskalne decentralizacije koje je poduzela Vlada, na lokalnom je nivou ostavljeno više od 2,3 milijarde kuna. Iznos je to zahvaljujući kojem je Brodsko posavska županija, tamošnji gradovi i općine, uvećala svoje izvorne proračune za više od 100 milijuna kuna. Riječ je o povećanju izravno usmjerenom u razvojne projekte i gospodarstvo, a spomenutim su sredstvima poboljšani i uvjeti za bolje korištenje sredstava EU fondova. Do 5.travnja ove godine u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Brodsko posavskoj županiji je ugovoreno projekata u vrijednosti 1,2 milijarde kuna “, rekao je župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, predstavljajući i konkretne, terenske efekte projekta.

U prilog tome govore i zaključci novogradiške Sjednice Savjeta, osme po redu, na kojoj je, u odnosu na prethodnu, održanu u prosincu prošle godine u Pakracu, također potvrđen ostvareni napredak u ugovaranju projekata. Uz zahvalu na organizaciji sjednice domaćinima, županu Marušiću i gradonačelniku Grgiću, Savjet je na prijedlog predsjednika Vlade, usvojio slijedeće zaključke: od prosinca prošle do 12.travnja ove godine, ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od čak 1,23 milijarde kuna. Savjet prihvaća dodatak broj 1.Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim je regulirano povećanje vrijednosti projekata za 275.603.797,51 kuna, zadužuje se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da u suradnji s Ministarstvom financija osigura milijun kuna za projekt Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema, u državnom proračunu za 2020.godinu, interevencijski planovi u kontekstu teritorijalno usmjerenog poticanja razvoja i korištenja sredstava EU, savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu, te aktiviranje državne imovine na području koje „pokriva“ projekt.

Nakon sjednice Savjeta potpisani su ugovori za 18 projekata ukupne vrijednosti 422.686.059,76 kuna, na područjima svih pet slavonskih županija, među kojima je i nekoliko značajnih za grad domaćin, Novu Gradišku i Brodsko posavsku županiju. S ministrom državne imovine gradonačelnik Nove Gradiške potpisao je ugovor o darovanju 50 hektara zemljišta Industrijskom parku za proširenje zone, a, još jedan poklon, kako je rekao, je i zgrada „Varteksa“ u ulici Slavonskih graničara, izniman prostor čije će uređenje „startati“ već kroz desetak dana.

Projektom Slavonija na dobitku je i Općina Rešetari čiji je načelnik, Zlatko Aga, s ministrom zaštite okoliša i energetike, Tomislavom Ćorićem, potpisao ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta. Rođendanski poklon dobila je i Brodsko posavska županija, u obliku ugovora o potporama temeljem programa razvoja ciklo turizma na kontinetu u 2019., koji je, s prvim čovjekom ministarstva turizma, potpisao župan Danijel Maršić. Isti ugovor potpisao je i požeško slavonski župan, Alojz Tomašević, uz onaj o centru kompetentnosti, na koji je, kako je rekao, „posebno ponosan jer riječ je o projetu koji spaja gospodarstvo i znanost i predstavlja ulaganje u ono najvrijednije što imamo-mlade.“ Nakon Nove Gradiške, domaćin slijedećoj 9. sjednici Savjeta bit će Grad Orahovica.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn