8. ŠIBENSKI PLESNI FESTIVAL – Laura Lončar: Godine umjetničkog sazrijevanja u trenutku osobne, ali i univerzalne poetike

Datum objave: 25. 7. 2018. | Kategorija: Razgovori

naslovna

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar  gostuje na 8. Šibenskom plesnom festivalu  od 23. do 28. srpnja 2018 godine. Uz program iz opusa “Pleši,voli, živi”, koji će  26. srpnja izvesti sedam Ilijaninih plesačica, poseban solo dance performans “One(‘s)4all” i to u profesionalnom dijelu festivalskog programa 27. srpnja na Tvrđavi Barone predstavit će Laura Lončar.

Plesni festival u Šibeniku manifestacija je visoke kulturne razine na koju je organizatorica Zorana Mihelčić pozvala sam vrh  plesne scene iz Hrvatske i okruženja. Požeške plesačice pod vodstvom Ilijane Lončar  našle su se tako, sasvim opravdano, u renomiranom društvu vrhunskih  profesionalaca iz nacionalnih kulturnih kuća i dokazanih plesnih ansambala. Kvalitetan pedagoški i umjetnički pristup plesu kakav njeguje UO Plesna radionica Ilijane Lončar, ove je godine na Šibenskom festivalu dobio i posebnu potvrdu – talentirana Laura Lončar, plesačica i sve uspješnija koreografkinja, koja je odrastala i na šibenskim plesnim prostorima, predstavit će se posebnim solo 15-minutnim dance performansom “One(‘s)4all” na Tvrđavi Barone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je svojevrsna retrospekcija solo uradaka, nastalih u posljednjih nekoliko godina umjetničkog sazrijevanja na plesnoj sceni, rekla nam je Laura u razgovoru pred odlazak u Šibenik. Laura pleše već punih 16 godina pod stručnim vodstvom plesne pedagoginje Ilijane Lončar i s mnoštvom grupnih i solo koreografija gostovala je na brojnim festivalima, susretima, manifestacijama i plesnim produkcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

snapshot

Kako je bilo tako veliko plesno i koreografsko iskustvo sažeti u 15 minuta?
Vratili smo dva zadnja sola od prije tri ili četiri godine, dodali dva novija sola i povezali na jedan skladniji način. Zvuči jednostavno, ali nije. Trebalo se prisjetiti koreografija – tijelo pamti, uhvatim se u trenutku kako pokret ide iz tijela, a um se tek mora prisjetiti.

Kakav je osjećaj – nastupati na Tvrđavi Barone pred šibenskom publikom, ali i vrhunskim starijim kolegama plesačima?
Nestvaran. Nisam još posložila sve u glavi – uzbuđena sam i ponosna. Zadnjih pet, šest godina tamo smo u Šibeniku, na tim prostorima i biti na Tvrđavi Barone, plesati svoj program među tim ljudima – to je san snova.

Struka je odala priznanje tvom talentu i umjetničkom postignuću, prepoznata je tvoja izvrsnost. Što to tebi znači?
Nisam još svega svjesna, koliko je to velika stvar. Kada je Zorana Mihelčić pitala da dođem plesati, gotovo sam se rasplakala od bujice osjećaja. Polako se to slaže u glavi i vjerujem kako će do trenutka izlaska na scenu – sve biti na svom mjestu kao snažan poticaj i motiv za što bolju izvedbu.

Mlada plesna nada za jesen ima već zakazane rokove. Ima li mjesta plesu?
Naravno.Sada sam na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, ali idem svakako i na Plesnu akademiju na prijemni. Ako me Akademija oduševi, možda se nešto u mojim planovima promijeni u tom smjeru, ali bit ću u središtu plesnih zbivanja i plesat ću. Raduju me mogućnosti koje mi se otvaraju u budućnosti i koje su vezane uz ples.
m1 m2

Program 8. Šibenskog plesnog festivala održava se na četiri pozornice – Tvrđava Sv. Mihovila, Tvrđava Barone, pozornica HNK Šibenik i otvorena pozornica na Trgu Republike Hrvatske. UO Plesna radionica Ilijane Lončar predstavit će se čak tri dana jer osim programa “Pleši, voli, živi” koji je na rasporedu 26. srpnja, te Laurinog programa 27. srpnja, imat će i zajedničku prezentaciju radioničkog programa 28. srpnja.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok/UO PR I. Lončar

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn