6. SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“- Komparativne prednosti kontinenta i potencijali ruralnog turizma

Datum objave: 09. 10. 2014. | Kategorija: Gospodarstvo

DSCN0120

PAKRAC -Pod povijesnim nazivom  iznimno cijenjene srednjovjekovne monete, autonomnog hrvatskog novca  koji se kovao na području tadašnjeg utvrđenog srednjovjekovnog grada, u gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu danas je ( četvrtak, 9.listopada) otvoren 6. Međunarodni sajam „Slavonski banovac“. Riječ je o sajmu koji afirmira turističke i gospodarske potencijale  kontinentalnog ruralnog prostora, ali i omogućuje sjajnu promidžbu lokalnim obrtnicima i predstavnicima Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.
 
Uz grad Garešnicu kao partnera sajma, na manifestaciji se predstavilo 80-ak izlagača iz 7 hrvatskih županija i općine Jasenova iz Slovačke. Riječ je o jedinstvenoj priči koje ne bi bilo bez Poduzetničkog centra Pakrac, Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“, turističke zajednice i grada Pakraca, ali i značajne materijalne i logističke podrške Požeško-slavonske županije. Jer, upravo su ovakve manifestacije „prilika da Slavonija sa svojim komparativnim prednostima upozna i ostatak Hrvatske, ali i afirmira ideju ruralnog turizma i gospodarskog razvoja, od koje ćemo, dugoročno, svi profitirati“, izjavio je, otvarajući Sajam, župan Požeško slavonski, Alojz Tomašević.
Iako manifestacija ima petogodišnju tradiciju, prva je ovo godina u kojoj je sajam posjetio i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Dragomir Đević, zadužen upravo za pitanja ruralnog razvoja i povećanja produktivnosti u poljoprivredi,  čime je potvrđena opravdanost  ovakvih sadržaja.

Povećanje broja lokalnih obrtnika-izlagača, kao i sve veći broj uspješnih Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, koji se, educirajući i slijedeći sintagmu „cjeloživotnog obrazovanja“ okreću i samozapošljavanju ,svakako je pozitivan razvojni trend, istaknuo je, u ime domaćina, gradonačelnik Pakraca, Davor Huška, zahvaljujući na pomoći i suradnji kolegama  i gostima sajma, gradonačelnicima Lipika i prijateljskog grada Bjelovara. Raznolika gastronomska ponuda, prezentacija brojnih, pomalo zaboravljenih obrta, kao i niza atraktivnih slavonskih suvenira, te vrijednosti koje afirmiraju brojne predstavljene udruge  civilnog društva opravdala je čuvanje tradicije, ali i dugoročni cilj  manifestacije. Sajam „Slavonski banovac „  šesti je puta za redom dokazao kako , hrvatski kontinent itekako može biti konkurentan moru, ali i zemljama Europske unije, samo da je više dobre volje i kvalitetnijeg i odlučnijeg marketinškog pristupa.  Sajamska će događanja potrajati do 18 sati, kada će uslijediti kulturno umjetnički program, te besplatan koncert „Mejaša“. Uz mogućnost  degustacije lokalnih gastro proizvoda  i kupovinu,  sajam je  svojim humanitarnim karakterom posjetiteljima ponudio i priliku za plemenitost.

 

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn