45. ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE – “Dukatima” iz Širokog Brijega nagrada publike, „Ruže“ iz Subotice prvi po odluci žirija

Datum objave: 11. 5. 2019. | Kategorija: Scena

KAPTOL – U organizaciji Općine Kaptol i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije održan je tradicionalni 45. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline 2019.”, jedan od najstarijih festivala te vrste u Hrvatskoj. Ansambl „Ruže“ iz Subotice sa pjesmom „Ej tamburo“ osvojio je prvu nagradu stručnog žirija,  a publika je najviše glasova dala „Dukatima” iz Širokog Brijega za pjesmu „Šešir“.

U prepunoj dvorani OŠ Vilima Korajca nastupile su četiri pjevačke skupine, osam tamburaških sastava i desetak solista uz pratnju orkestra Tamburaške škole Batorek iz Osijeka tako da je ovogodišnji 45. festival okupio oko 90 izvođača. Prigodnim riječima posjetitelje, brojne goste  i izvođače pozdravio je domaćin, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.” Prešli smo u novi prostor, pokušavamo ovaj festival podići na još kvalitetniju razinu. Osim pjesma od Like do Iloka imamo ovdje i izvođača iz susjednih država, pa tako rastemo u svakom pogledu. Imamo i podršku velikog broja sponzora te Požeško-slavonske županije i svima se zahvaljujem,” rekao je načelnik Pavičić.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “45 godina u Kaptolu se odvija predivna manifestacija kulture tradicije. Sve čestitke pokretačima, ali i Općini Kaptol.Čast mi je što je Županija pokrovitelj ove manifestacije jer nastavlja se tradicija i promocija široke slavonske duše i slavonske pjesme,”rekao je župan Tomašević.

Ansambl „Ruže“ iz Subotice sa pjesmom „Ej tamburo“(glazba Sebastijan Kantur, tekst Ninoslav Radak,te aranžman S. Kantur i Matija Temunović) osvojio prvu nagradu stručnog suda, drugi je TS „Zvona“ iz Đakova sa pjesmom „Otet’ ću te zlato moje“(glazba i aranžman Tomislav Jakobović, tekst Branimir Mikić), a treća Ana Baketarić izvodeći skladbu „Zbogom i oprosti mi“ autora glazbe Marka Tomasovića na tekst Štefanije Soldan i aranžman Alena Mozera.

Više od 400 posjetitelja u dvorani Osnovne škole Vilima Korajca najviše glasova dali su „Dukatima” iz Širokog Brijega za pjesmu „Šešir“ koju je na stihove Branimira Mikića uglazbio Božo Bole Zovko i aranžirao Branimir Jovanovac, slijedi Željka Kršulj Berač uz TS „Brijest“ sa pjesmom„Zaboravit’ nikad srce neće“(glazba Ž. Kršulj Berač i Antonio Berač, tekst Ž.Kršulj Berač i aranžan A. Berač), te Petar Pokupčić iz Sladojevaca sa skladbom „Hej tuđino“ za koju je napisao glazbu i tekst, a aranžman Danijel Krmić).

Objavljena su dva albuma: jedan sa 19 ovogodišnjih festivalskih pjesama, te drugi sa pobjednicima i uspješnicama unazad deset festivala otkada se izvode nove pjesme, a prihod od prodaje albuma namijenjen je Caritasu župe Kaptol. Zamjenik općinskog načelnika Kaptola Josip Soudek zatvorio je festival  otvorivši natječaj za priredbu iduće godine, a gost večeri bio je Šima Jovanovac uz kojega su još pjevali Stjepan Jeršek Štef, župan Tomašević i muška pjevačka skupina Starotopoljani, te TS Žeteoci iz Osijeka i ženski TS Liberta iz Kaptola.

TEKST: S. Pok       FOTO: D.Pok/ D. Mirković

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn