4.NATJECANJE ZAPREGA „KONJI BILI KONJI VRANI“ – Prilog čuvanju tradicije ali i priča s turističkim i gospodarskim potencijalom

Datum objave: 13. 6. 2017. | Kategorija: Sport

PLAKAT_MAĐO_NATJECANJE_ZAPREGA_2017

NOVA GRAIDŠKA – Oni su ponos i dika svakog Slavonca, ukras avlije i simbol bećara, prijatelji i radnici, potvrda preorane crnice, ali i kruh naš svagdašnji. Jer, samo Slavonac u konjima zna prepoznati „snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijateljstvo bez interesa“.  Želeći sačuvati i oživjeti tradiciju, promišljajući istovremeno o Slavoniji kao poželjnoj turističkoj destinaciji , članovi Konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani“ u nedjelju, 18.lipnja, organiziraju 4.natjecanje zaprega/ kombinirani Kup RH.

Natjecateljska manifestacija čiji je cilj čuvanje slavonske kulturne baštine, ali i promocija konjičkog sporta i lipicanca kao hrvatske autohtone pasmine, svoje tradicionalno četvrto izdanje može, prije svega, zahvaliti entuzijazmu organizatora, članova Konjogojske udruge „Konji bili konji vrani“. Riječ je, osim toga o priči koja itekako ima potencijala ovaj dio Slavonije pretvoriti u poželjnu turističku destinaciju, potičući, istovremeno i razvoj konjogojstva u novogradiškom kraju, ali i priči kojoj prijeko potrebnu ozbiljnost daje činjenica kako je riječ i o službenom nacionalnom natjecanju-kombiniranom kupu Republike Hrvatske.

Potvrdit će to svojim nastupima licencirani vozači fijakera s jednopregom i dvopregom ( jer baš kao ni za volan, ni za uzde ne možete sjesti ukoliko prije toga niste položili svojevrsni vozački ispit), koji će se, osim u okviru Kombiniranog kupa, okušati i u vožnji preciznosti. Kombinirajući na najbolji mogući način sport i tradiciju, manifestacija „Konji bili konji vrani“, počet će velikim defileom zaprega kroz grad, a potom posjetiteljima predstaviti i ono najbolje što imamo od Slavonije- svatovske običaje koji su, od kako je Šokadije, bez konja i slavonskih kola nezamislivi. Zbog svega toga, zbog podrške koju konjogojski entuzijasti itekako trebaju, zbog običaja i svijesti o značaju čuvanja kulturne baštine –odvojite ovu nedjelju za prošlost i tradiciju. Prije ili poslije ručka, svejedno je. Važno je samo da stignete oko 13 sati. Spremni uživati u ljepoti konja, ali i svemu onom dobrom i ugodnom čime Slavonija dočekuje svoje goste.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn