26.CVJETIĆI GLAZBE – Uspješna kulturno-tradicijska priča koja promiče dječje stvaralaštvo

Datum objave: 10. 6. 2018. | Kategorija: Scena

naslovna

PLETERNICA – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva u Pleternici i ove su godine počeli Dječjim tamburaškim festivalom Cvjetići glazbe. Jedini je to ovakav festival u Hrvatskoj, kulturno-tradicijska priča kojoj pripada važno mjesto na stvaralačkoj karti Požeško slavonske županije i Pleternice, manifestacija čiji su ovogodišnji slavodobitnici-Filip Kresovljak, naj cvjetić, Viktorija Barić, pobjednica prve kategorije i Gabrijela i Laura Tripić, pobjednice druge kategorije. Uz glavne nagrade stručni ocjenjivački sud ove je godine dodijelio i dvije pohvale –Niki Žiberna i Heleni Bobek.

Lipanj u Pleternici i ove je godine počeo na najljepši mogući način – 26.Cvjetićima glazbe. Jedinstveni je to festival u Hrvatskoj, manifestacija koja promiče dječje stvaralaštvo i čuva narodnu baštinu, kulturno-tradicijska priča kojoj, kako i piše u zgodno dizajniranom, pratećem katalogu, „ pripada važno mjesto na stvaralačkoj karti Požeško slavonske županije i Pleternice“, s respektabilnim stažom dugim 26 godina.

„Dokaz je to vrijednosti Festivala kojim i ove godine, čime se posebno dičimo, službeno otvaramo i Lidas, potvrda njegovog kulturnog i obrazovnog značaja, jer na Cvjetićima glazbe pjevački je talent do sada pokazalo više od osam stotina malih velikih čuvara tradicije i zaljubljenika u Slavoniju. Na žalost, sve je manje djece na audiciji i sve manji interes za tamburu, što nikako nije razlog za odustajanje, nego za nastavak priče u nekom novom, drugom smjeru. Ideja je puno, poput one o izdavanju cd-a s popularnim dječjim melodijama praćenim tamburom, možda jednom i značajnijim izlaskom iz lokalno-županijskih okvira. Jer, uz okupljanje i čuvanje tradicije,, osnovna je ideja Cvjetića glazbe javno pokazati sve ono što naša djeca tijekom godine stvaraju, učiniti to javno, na višoj razini od „obične“ školske priredbe, u čemu ćemo, sigurna sam, i ove godine uspjeti. Potvrdit će to mali izvođači, sudionici festivala u dvije kategorije-do 12 i 18 godina, pristigli iz Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, potvrdit će i članovi stručnog ocjenjivačkog suda, sve odreda dugogodišnji profesori glazbe, znalci i zaljubljenici u tamburašku pjesmu.“, istaknula je ponosna na prvih 26 godina Dječjeg tamburaškog festivala, njegova predsjednica i jedna od organizatorica, Katarina Aladrović Slovaček.

nn1

Cvjetići glazbe Pleternicu su i Pleterničane uveli u lipanj, mjesec kada, kako je istaknula prva žena grada, gradonačelnica Antonija Jozić, cvatu lipe, a Pleternicom se širi tradicija, mjesec koji otvaraju i oblikuju i oni najmlađi. “Zbog njih, zbog tradicije, drago mi je da smo nakon devet godina na pozornicu ponovno vratili autorsku večer, ali i da će sve, kao i te posljednje, 2009.godine, ponovno pratiti izdavanje CD-a čiji je trošak, u cijelosti, preuzeo Grad Pleternica. Radujmo se i podijelimo emocije koje ćemo osjetiti na nastupima naših dragih izvođača, naših Cvjetića,“, rekla je, između ostaloga, proglašavajući otvorenim Lipanj u Pleternici i 26.Dječji tamburaški festival, gradonačelnica Jozić.

nn

Nakon 15 skladbi izvedenih uz pratnju Cvjetnog benda pod ravnanjem Tomislava Galića i nastupa izvođača u dvije kategorije, onoj do 12 i od 12 do 18 godina, stručni ocjenjivački sud najboljima je proglasio: u prvoj kategoriji Viktoriju Barić za interpretaciju skladbe „Oj lolo moja“, u drugoj kategoriji Gabrijelu i Lauru Tipurić za interpretaciju pjesme „Kad bi ove ruže male“, te Filipa Kresovljaka, ovogodišnjeg naj cvjetića za najsimpatičniji nastup, a pohvalilo Niku Žibernu i Helenu Bobek. Uz male i velike izvođače, program 26.Dječjeg tamburaškog festivala “Cvjetići glazbe“ obogatili su Pleterničke mažoretkinje, Plesna skupina Cvjetići glazbe, učenici OŠ Kaje Adžića i polaznici Dječjeg vrtića Tratinčica, a uz mnogobrojne ponosne roditelje, bake, djedove i prijatelje, malim je izvođačima podršku pružio i saborski zastupnik Franjo Lucić. Ovogodišnje 26. izdanje Dječjeg tamburaškog festivala u Pleternici bit će nastavljeno danas,  10.lipnja, od 19.30., autorskom večeri u kojoj će se s devet novih skladbi predstaviti i devet najboljih izvođača s audicije.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D.Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn