25. GODINA OBRTNIČKE KOMORE BPŽ – Svečano, uz priznanja najuspješnijima

Datum objave: 27. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Unatoč brojnim otežavajućim okolnostima i nedovoljno poticajnoj poduzetničkoj klimi u društvu, obrtništvo je i dalje jedna od pokretačkih grana gospodarskog razvoja i napretka. U prilog tome govori i podatak kako je među obrtnicima sve više visokoobrazovanih, ali i kako je riječ o najisplativijem modelu “startanja” posla, posebno za mlade. Istaknuto je to na svečanosti Obrtničke komore Brodsko posavske županije koja je uz 25. godišnjicu osnutka, one najbolje i najuspješnije, nagradila priznanjima.

Obrtnička komora Brodsko posavske županije svečano je obilježila prvih četvrt stoljeća osnutka i djelovanja, nagrađujući tim povodom najbolje i najuspješnije u vlastitim redovima. Da je riječ o segmentu koji snažno utječe na ukupnu gospodarsku sliku županije, doprinosi kvaliteti turističke ponude, osigurava egzistenciju brojnih obitelji i nudi zadovoljenje čitavog niza osobnih potreba , uz dugogodišnju tradiciju, potvrđuju i brojke.

“Prema podacima Hrvatske obrtničke komore iz lipnja 2019. godine u Brodsko posavskoj županiji radi ukupno 2161 obrtnik, od čega je 453 otvoreno uz radni odnos, a 1708 su klasični obrti. Kada govorimo o vlasničkoj strukturi, 1464 obrta u vlasništvu su muškaraca, 740 u vlasništvu žena, a svi ukupno zapošljavaju 3835 radnika. Od ukupnog broja obrta 882 se bavi uslužnim djelatnostima, 277 čine proizvodni obrti, 254- trgovački, a možemo se pohvaliti i brojkom od 1100 majstora, Nakon recesije 2008. godine ukupni broj obrtnika na području županije se smanjio za tisuću, ali trendovi su, posljednjih nekoliko godina sve bolji, obzirom da broj novootvorenih obrta raste, Sve to pokazuje kako je obrtništvo, unatoč brojnim otežavajućim okolnostima i još uvijek nedovoljno poticajnoj poduzetničkoj klimi u društvu, “izdržljiv i žilav borac”, upoznala je tom prigodom, Jelena Sedlo Ivaniš, predsjednica Obrtničke komore Brodsko- posavske županije.

Svečanosti organiziranoj uz 25.godišnjicu osnutka županijske komore nazočio je i predsjednik Obrtničke komore Hrvatske, Dragutin Ranogajac, zadovoljan činjenicom kako je sve veći broj onih koji, i pored svakodnevnih teškoća s kojima se obrtnici suočavaju, uspijevaju opstati, čuvajući, pri tom, prethodnih 25, ali i 50 godina, interese “struke” i obrtnika.” Hrvatska obrtnička komora “broji” više od 87 tisuća obrtnika, a brojka je za 6 tisuća veća nego li je bila lani, što je razlog više za još bolju zaštitu interesa obrtnika. Kada je riječ o položaju obrtništva u Brodsko posavskoj županiji, trendovi su pozitivni, obrtništvo se “diže” i počinje se raditi, stoga, pozivam i vas da naš zajednički rad pomognete kroz cehove, jer jedino tako možete govoriti o problemima i tražiti njihovo rješenje. Vjerujem kako ćemo kroz mjesec dana konačno imati Zakon o obrtu s izmjenama koje tražimo već šest godina, od kako se urušio sustav strukovnog obrazovanja. HOK sufinancira djelatnike koji se bave obrazovanjem, stoga ćemo preuzeti taj segment a zahvaljujući naporima, ove godine, sredstvima Europskog socijalnog fonda i s 18 tisuća kuna, tijekom sve tri godine školovanja, i stipendirati učenike koji odaberu deficitarna zanimanja. Osim toga, obrtnici koji imaju licencirane obrte moći će dobiti povrat 80 posto naknade koju su isplatili naučniku i dobiti naknadu za mentora koji je s naučnikom radio, a vjerujem kako ćemo i ubuduće moći argumentirano tražiti svoja prava.”, rekao je čelni čovjek Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajac.

Uz međusobnu razmjenu iskustava i druženje, svečanost organizirana povodom 25.godišnjice djelovanja i osnutka Obrtničke komore Brodsko posavske županije bila je i prigoda za dodjelu priznanja, zahvalnica, plaketa, povelja i medalja najuspješnijima u nekoliko kategorija-mladim obrtnicima, ženama, kao i onima iza kojih je 40 i više godina uspješnog djelovanja u obrtništvu. Najviše priznanje, zlatnu povelju Obrtničke komore BPŽ dobili su Zvonimir Ćirić, Milan Krpan, Hrvoje Pracny-posthumno i Anka Šakić, a sve nagrađene s posebnim je zadovoljstvom pozdravio i prvi čovjek županije, župan Danijel Marušić.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO:Lj. M.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn