23.NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO – Večer sevdaha, tamburice i klapske pisme

Datum objave: 18. 8. 2018. | Kategorija: Scena

NAS

NOVA GRADIŠKA – Da toplina, emocija i sličan umjetnički senzibilitet povezuju tamburicu, sevdah i klapsku pismu, dokazala je druga večer najdugovječnije novogradiške manifestacije, potvrđujući se i ove godine, kao neslužbeno glavna i publici najdraža u tri dana trajanja Novogradiškog glazbenog ljeta. Uz dobru atmosferu, sjajne domaćine i organizatore i prepun grad, zasluge idu i izvođačima-jakim lokalnim snagama, tamburaškim sastavima Tkanica i Satir, klapi Cambi, Učiteljicama, te prije svega, kraljici sevdaha, velikoj Hanki Paldum.

Iako službeno druga, večer tamburice, klapske pisme i sevdaha i ovaj se put potvrdila kao glavna i publici najdraža u tri dana trajanja Novogradiškog glazbenog ljeta. Ove godine posvećena nedavno umrlom Josipu Pintariću Puci, svjetski poznatom slikaru naivcu i glazbeniku, druga večer najpoznatije i najdugovječnije gradske manifestacije, uz zaljubljenike u glazbu, okupila je i sve one koji nešto znače u gradu i županiji-čelne ljude vlasti predvođene gradonačelnikom Nove Gradiške, Vinkom Grgićem sa zamjenicima Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem, prvog čovjeka županije Brodsko posavske, Danijela Marušića, predsjednicu Turističke zajednice Brodsko posavske županije, Ružicu Vidaković, gradske vijećnike svih političkih opcija, predstavnike kulturnih i gospodarskih institucija i političkih stranaka, uključujući i predsjednika SDP-a Hrvatska, Davora Bernardića, paroha novogradiškog Ognjena Tenžerića, kao i mnogobrojne goste i prijatelje grada.

NN

„Najveća je to vrijednost Novogradiškog glazbenog ljeta, manifestacije koja nudi za svakoga ponešto, isprepliće tamburicu, sevdalinku i klapsku pismu, okuplja i povezuje, brišući među ljudima političke, ideološke i svjetonazorske različitosti, kreirajući tako i kulturno-zabavno-turističku ponudu grada. Da je riječ o pozitivnoj priči s dobrom energijom, uz, iz godine u godinu, sve veći broj posjetitelja, potvrđuju prije svega i ovogodišnje glazbene zvijezde pristigle s prostora cijele regije- od osvjedočenih prijatelja Nove Gradiške, slovenskog benda Unimogs, beogradskog S.A.R.S-a kojeg smo slušali prvu večer, kraljice sevdaha, Hanke Paldum, do dalmatinskih klapa, lokalnih, slavonskih tamburaških sastava,  a onda, u subotu i Plavog orkestra, sarajevskog benda koji je obilježio glazbene 80.-te. U trenutku protesta i traženja zabrana nastupa pojedinih glazbenika, Nova Gradiška okuplja i s dobrodošlicom prima svakoga.“ istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić, koji je, u pratnji zamjenika i dječaka Adriana, zajedno s direktoricom Turističke zajednice, Dinkom Matijević, drugu večer Novogradiškog glazbenog ljeta, onu-glavnu, manifestaciju i službeno otvorio.

H

I dok su se viđeniji gosti družili u VIP šatoru uz ukusne zalogaje, svi ostali posjetitelji manifestacije mogli su, očekujući središnji, glazbeni dio „priče“, uživati u brojnim pratećim sadržajima- uobičajeno sjajnoj svirci Gradske glazbe, tradicionalnom obrtničko-eno-gastro sajmu u središnjoj gradskoj ulici, Bošnjak craftu, festivalu craft piva u Gradskom parku, kao i nekolicini kutaka namijenjenih najmlađima. Ipak, razlog zbog kojeg se, unatoč brojnim drugim kvalitetnim pratećim sadržajima, ovog petka došlo u Novu Gradišku, bili su nastupi glazbenih zvijezda- domaćih tamburaških sastava Tkanica i Satir, Učiteljica, klape Cambi, jer Dalmacija i Slavonija se vole javno, te, prije svega, kraljice sevdaha, drage gošće i velike prijateljice Nove Gradiške-sjajne, vokalno i ljudski, Hanke Paldum. Druga večer 23.Novogradiškog glazbenog ljeta bila je pun pogodak!


TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn