21.NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO – Jedina gradska priča koja traje

Datum objave: 17. 8. 2016. | Kategorija: Scena

ng ljeto plakat

NOVA GRADIŠKA – U gradu koji, iz godine u godinu, na žalost svojih sugrađana, trošeći se i gaseći poput umornog ostarjelog organizma, gubi, najprije svoju urbanost, potom i sadržaje, čuvajući, unatoč svemu, grčevito dušu, održati tradiciju i sačuvati manifestaciju 21 godinu, ravno je čudu. A, u vremenima odavno nesklonim čudima, takve stvari vrijedi pozdraviti. Stoga, nabacimo, onako šokački, najbolje „misno“ ruho i osmijeh, iščeprkajmo ono malo preostalog prkosa i rock and rolla u venama i pozdravimo Novogradiško glazbeno ljeto. Jer, ni najbolja gradska priča ne može uspjeti bez onih koji čine taj grad.

A upravo su Novogradiščani, zajedno s vječnim dječacima, Zlatkom Štefancem, Željkom Brčićem, Zdravkom Sokićem i Antunom Špoljarićem, ekipom istoimene Agencije, uz podršku i entuzijazam Grada i Turističke zajednice, glavni krivci za priču koja je počela, sada već davne 1995.godine, i postala jedini istinski novogradiški brend. Po provjerenom slavonskom receptu-red tamburice, red distorzije, pa onda i lakih nota i nezaobilaznog folklora, uz obilje kiča, klasično-nekreativnu gastronomsku ponudu i nekolicinu neujednačenih pratećih sadržaja, Novogradiško glazbeno ljeto, kroz godine je okupilo na desetke tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, predstavilo niz manje i više kvalitetnih estradnih imena, ali i na trenutak, tijekom nekoliko intenzivnih kolovoških dana, dobrano prodrmalo pomalo uspavan grad.

I, da, znam kako čitava priča ima svojih kikseva, kako je, s vremenom pomalo degenerirala u kirvajsku zabavu i kako joj je, možda, nakon dva desetljeća , u skladu s novim imidžom grada kakav svi želimo graditi, potreban suvremeni re-brending, ali i pored toga, i dalje je riječ o jedinoj gradskoj priči  koja, eto, opstaje i koja nas, na kratko, istinski učini gradom. Nastojat će to, sigurna sam i 21.jubilarno izdanje, na čije se sadržaje, upravo baca zadnji „glanc“.

ng-ljeto-

Priču, ove godine, otvaraju Jurica Padjen i pomalo zaboravljeni „Aerodrom“, u četvrtak 18.kolovoza, uz uvodnu svirku domaćih snaga, novogradiških Rockera ( riječ je o Bori i njegovoj ekipi, koja eto, furajući se, valjda na Umjetnika nekada zvanog Princ, voli često mijenjati naziv benda)  slavonskobrodske Republike. Tradicionalno najposjećeniju večer organizatori očekuju dan  kasnije, u petak, 19.kolovoza, kada je na rasporedu istinska slavonska fešta od tambure za koju će se ove godine pobrinuti domaći dečki iz Tamburaških sastava Lengeri i Satir, ali i zvijezde večeri Slavonske lole. Lokalno-regionalna  glazbena priča i ove će godine biti pojačana Sajmom eno gastro ponude i suvenira, koji, iako sjajno zamišljen, nikako da postane prepoznatljiv i respektabilan dio priče Glazbenog ljeta, ali i udari temelje razvoja toliko željenog kontinentalnog turizma. Na sreću, „destinacijske“ boje i ovaj će puta, drugu godinu za redom, hrabro, ali i s dosta iskustva, braniti Crafting fest, sajam domaćih proizvođača piva koji su osmislili majstori spomenutog napitka, itekako poznati diljem zahtjevnih pivarskih krugova, obitelj Bošnjak .

Ovogodišnja subotnja priča, koju  će, prema običaju, otvoriti oni najmlađi, željni slave, svjetla pozornice i nastupa u „The voicu“, obzirom na uloženi marketing,  službeni poziv prvog čovjeka grada emitiran na nacionalnoj televiziji ,ali i „The zvijezdu“-Tonija Cetinskog, pretendira biti jedna od najjačih ikada. Stoga, ukoliko ste slabi na Tonijev snažni vokal i balade na koje, kažu, ne može ostati imuna niti jedna žena, ravno u Novu Gradišku.Nakon tri, manje ili više luda službena dana, 21.izdanje novogradiškog glazbenog ljeta, završit će nedjeljnim nastupom folkloraša i neizostavnim zajedničkim kolom na središnjoj gradskoj „šahovnici“, pa tko voli, nek izvoli.
Stoga, unatoč spomenutim minusima, zažmirimo na propuste i nadajmo se kako će ih, iz godine u godinu, biti sve manje. Uostalom, 21.na ramenima, koliko god bila još zelena, trebala bi biti i znak određene zrelosti. Ali i prilika za novo, drugačije, kulturnije i urbanije ruho. Znajući kako slične, ali i daleko kvalitetnije priče posljednjih godina uspješno realiziraju i daleko manje sredine…Nadajmo se kako svi skupa imamo za to i volje i spremnosti i znanja. Osim toga, valja sačuvati tradiciju. Kakva god bila. I duh grada. Jer, samo je tako moguće krenuti naprijed…Stoga, s voljom, željom i nestrpljenjem očekujemo Glazbeno ljeto.. I vidimo se na „ulicama Gradiške Nove…“.Dobro nam došli!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn