2021. IZ VIZURE TZ GRADA NOVA GRADIŠKA – “Covid godina” izazova i novih prilika kao najava za sjajnu 2022.

Datum objave: 27. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Dok mali i veliki zaljubljenici u zimske radosti i početak blagdanskih događanja, Turistička zajednica Grada Nova Gradiška, uz planiranje i osmišljavanje aktivnosti za slijedeću godinu, službeno privodi kraju zahtjevnu 2021, koja je, unatoč izazovima i covid ograničenjima, Novu Gradišku, polako ali sigurno, pozicionirala na kartu primamljivih kontinentalnih destinacija

“Šminkajući” posljednje detalje za obilježavanje sadržajno bogatog prosinca u gradu, u očekivanju otvorenja klizališta i početka Adventa, Turistička zajednica Grada Nova Gradiška, službeno privodi kraju zahtjevnu 2021. Godina je to u koju su, unatoč brojnim izazovima i covid ograničenjima, zakoračili s puno elana i entuzijazma, uz novi slogan, iz novog reprezentativnog prostora. Slijedom globalno izmijenjenih okolnosti, poslovno zahtjevna godina iskorištena je za kreativno promišljanje i planiranje kako redovnih, tako i novih aktivnosti, čiji je dugoročni cilj, uz obogaćivanje kulturnog i društvenog života zajednice, pozicioniranje Grada i kontinenta kao poželjne turističke destinacije. Suočeni s izazovima epidemije, godinu su počeli online pokladama, prvima takve vrste. I, mada je izostao uobičajeni “maškarani” šušur po gradskim ulicama, tradicija je, zahvaljujući suvremenim tehnologijama, na sreću sačuvana, jer nova vremena donose i nove navike. S blagim popuštanjem epidemioloških mjera i dolaskom lijepog vremena, u susret Cvjetnici, organiziran je Uskrs u Novoj Gradiški. Mjesec svibanj bio je prilika za predstavljanje svega onoga što Nova Gradiška jest, na Festivalu weekend destinacija u Zagrebu. Zahvaljujući sve boljoj epidemiološkoj situaciji na novogradiške su se ulice, polako ali sigurno, krajem svibnja vratili i kulturno-zabavni sadržaji. Sezonu su “otvorili” članovi Gradske glazbe tradicionalnim promenadnim koncertom u središnjem parku, a početkom lipnja organiziran je i 1. Flora fest.

Zaljubljenicima u povijest na četiri i dva kotača, srpanj je donio 21. Međunarodne old timer susrete, dugovječnu priču OTK Cllasic 99, zaslužnih i za prvi Muzej prometa i tehnike na ovim prostorima. Zahvaljujući druženju zaljubljenika u starodobna vozila, Nova Gradiška je odavno upisana i u godišnji itinerer Hrvatskog old timer saveza, a manifestaciju je, kao i uvijek do sada, pomogla Turistička zajednica. Tih je dana u Grad stigla i jedna sjajna vijest. S ciljem promocije ruralnog turizma i tradicijskih sadržaja, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, održana je dodjela nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2020. godinu. Dobitnik Srebrne povelje, prestižne nagrade u kategoriji ruralno turističkog projekta je Slavonski dućan Nova Gradiška. Nakon samo tri godine rada i postojanja, dodatni je to vjetar u leđa jedinstvenom projektu Zadruge Zajednica proizvođača novogradiškog kraja i potvrda kako je pred turističko-poduzetničkom pričom osnivača- Grada Nova Gradiška i Općina Cernik, Okučani, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešeta, sjajna budućnost.

Središnji gradski park, svojevrsni zajednički dnevni boravak Novogradiščana, i ovo se ljeto, uz neophodnu svježinu i ugodan hlad platana, zahvaljujući zajedničkoj manifestaciji Turističke zajednice i POU M.A.Relković predstavio i kao svima omiljena pozornica na otvorenom. Zasluge za to pripale su već tradicionalnoj manifestaciji “Volim ljeto i kulturu” koja je u gradski park dovela brojne eminentne umjetnike, pružajući Novogradiščanima i gostima grada, ljeto za pamćenje. Da je riječ o sjajnoj priči koja promiče kulturu i umjetnost, dokazuje i potpora resornog ministarstva koje je, uz manifestaciju Volim ljeto i kulturu, prepoznalo i onu objedinjenu pod nazivom Petkom u 9. Svi koji su tijekom ljetnih mjeseci navratili u večernjim satima u gradski park, imali su priliku uživati u brojnim likovnim, glazbenim, filmskim i kazališnim poslasticama, za što se, uz mnogobrojne goste, pobrinula i ekipa Gradske glazbe. Blues, rock, jazz, swing, flamenco, bel canto, ali i opera pod zvijezdama, pa i književne promocije, bile su razlog zbog kojeg je ovog ljeta trebalo navratiti u Novu Gradišku.

Baš kao i na Novogradiško glazbeno ljeto, najpoznatiju i najdugovječniju gradsku priču ove godine organiziranu jubilarni 25.put. Jedinstvena trodnevna manifestacija dobrih vibracija koji spaja glazbu, kulturu, gastronomiju i slavonsku tradiciju, u jedan od najmlađih hrvatskih gradova u vremenu od 12. do 15. kolovoza, na kontinent je dovela goste i posjetitelje iz cijele Hrvatske, opravdavajući još jednom titulu ponajboljih besplatnih open-air festivala organiziranih u tri žanrovski različite glazbene večeri, kao i niz drugih popratnih sadržaja-izložbi, kreativnih radionica, sajmova eno gastro ponude i suvenira, zanatski pripremljenih craft piva, kao i cjelodnevnu zabavu za sve generacije. Na zadovoljstvo organizatora, posjetitelja i izvođača, jer, bilo je to jasno svima koji su navratili, riječ je o manifestaciji koja nudi sve što vam je potrebno za dobar provod. Uz provjereno dobar recept – žlica rock and rolla za uvod, žlica tambure, pa jedna “lakonogog” popa za kraj, ovogodišnje jubilarno izdanje najpoznatije novogradiške priče, kako i priliči svakom eventu kojem je cilj biti, iz godine u godinu, sve uspješniji, donijelo je i pokoju novinu, poput opće narodnog veselja uz Tri mušketira, ali i nove neslužbene pozornice, predivnog središnjeg gradskog parka koji se potvrdio kao izniman sajamski prostor, pa i mjesto s kojeg je, ne želite li se gužvati u prvim redovima, posebno ugodno pratiti koncertna događanja.

Uz mogućnost izbora glazbenog žanra po vlastitom guštu, svi oni koji su tijekom četiri dana trajanja manifestacije navratili u Novu Gradišku, mogli su, zahvaljujući raskošnoj ugostiteljskoj ponudi, uz standardna pića, uživati i u craft pivu i home made ginu, zaliti grla probranim domaćim vinima, pa i razveseliti nepca svjetski poznatim koktelima, dok su o onima najgladnijima brinuli majstori slanog i slatkog pristigli iz cijele Slavonije. Da je riječ o događaju koji najbolje možete osjetiti i doživjeti nazočite li mu sve četiri večeri, potvrđuju i popunjeni svi smještajni kapaciteti u Gradu pa i susjednoj Općini, kao i više tisuća posjetitelja pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja što potvrđuje njegovu turističku, te prije svega ekonomsku opravdanost i računicu. Iz tog razloga sve je manje problema i sa sponzorima koji se, uključujući i prave, velike igrače, sami javljaju organizatorima. Sve su to sjajni preduvjeti i za slijedeće 26. izdanje priče koju su organizatori, želeći kontinuirano podizati ljestvicu, počeli pripremati već po završetku ovogodišnjeg. Promocija svega onog vrijednog u gradu, baš kao i bogata ponuda kulturnih i zabavnih sadržaja nije stala ni s dolaskom hladnijeg vremena. Brodsko posavska županija, u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška i Turističkom zajednicom, prvi je jesenski vikend iskoristila za organizaciju 22. Poljoprivredno-poduzetničkih ideja, a premijerno je predstavljena i nova gastro-turistička priča pod nazivom 1. novogradiški Oktoberfest.Želeći skrenuti pozornost na turističke potencijale kontinenta, Svjetski dan turizma, 27.rujna, u Novoj Gradiški je, u organizaciji Turističke zajednice, i više nego simbolično, obilježen Slatkim doručkom posluženim u “Slavonskom dućanu”. Da, unatoč proteku godina, sjećanja i prijateljstvo opstaju, potvrdilo je i 15. izdanje In memoriama Toše Proeski, organizirano u čast i na spomen pjevaču čija je tragična smrt 2007.godine zauvijek povezala Novu Gradišku i Tošino Kruševo, Hrvatsku i Makedoniju, baš kao i otvorenje kamene biste pjevača na “Šetnici novogradiških zanimljivosti”, prostoru koji će, zahvaljujući završetku mega projekta rekonstrukcije i izgradnje grdskih bazena, u punom sjaju zaživjeti na ljeto 2022., pružajući gradu sve preduvjete da postane omiljena kontinentalna destinacija Slavonaca ali i gostiju iz drugih dijelova Hrvatske.

Uz relativno svježi slogan “Nova Gradiška, novi doživljaj”, nove vizure grada, ali i nove ambiciozne projekte, sve ozbiljnije korake u pozicioniranju grada prati i povećani broj gostiju, kao i sve bolja popunjenost smještajnih gradskih kapaciteta, kao i sve veći broj gostiju koji navrate u prolazu- zbog dobre hrane i finih vina, tradicije, kulture i nemalog broja manifestacija. U to će se moći uvjeriti i svi koji u Novu Gradišku stignu tijekom prosinca, na “Advent u našem gradu”, još jednu sjajnu priču s karakterom koja će oživjeti gradski park, pretvarajući ga u čarobnu božićnu priču za male i velike, a neće izostati ni svima omiljeno klizalište. Godina će, tradicionalno biti ispraćena zajedničkim dočekom na otvorenom, uz glazbu lokalnih bendova i uvijek spektakularan vatromet, ali i želje da nam slijedeća, 2022. protekne u što boljoj zdravstvenoj situaciji. Stoga, navratite po “novi doživljaj”, Nova Gradiška vas, poručuju iz Turističke zajednice Grada, čeka s dobrodošlicom.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: D. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn