20.GODIŠNJICA VRO “BLJESAK” U PAKRACU – Malo prkosa, malo inata i puno vjere

Datum objave: 29. 4. 2015. | Kategorija: Razgovori

P1130810

PAKRAC – Uz 20. godišnjicu VRO Bljesak, Grad Pakrac pripremio je bogat višednevni program s brojnim aktivnostima, pravi susret prijatelja koji će se pronaći u kulturnim, sportskim i ostalim zbivanjima. “Bljesak” u Pakracu uvijek se obilježava baš tako, svečano i dostojanstveno, rekao nam je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

Brojne su  kontroverze oko obljetnica iz ratne hrvatske povijesti ovih dana, no “Bljesak” je po mnogočemu jedinstven..
Da, na ovom našem području Zapadne Slavonije radimo to na jedan dostojanstven način, od Okučana do Pakraca, oni koji misle da ste treba pokloniti žrtvama, aktivno sudjeluju i dobro su došli. Drugo je pitanje ovo što se radilo u proteklim vremenima primjerice s razine samog predsjednika pozivao  se Veljko Džakula, osoba za koju znamo da je bio aktivan u srpskoj pobuni što naši stanovnici nisu prihvatili na ovom području, ali eto bio je pozvan s više razine. No mislimo da takvim osobama nije mjesto na obilježavanju obljetnica  Domovinskog rata, no nikada nije bilo prijepora oko obilježavanja “Bljeska” u  Pakracu.

20 godina je prošlo od Bljeska, učinilo se puno. Vjerujte li da bi i poginuli branitelji bili ponosni na  učinjeno u Pakracu?
Iskreno se nadam , trudimo se da njihova žrtva ne bude uzaludna, ali da i ovi dečki među nama koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ipak budu zadovoljni sa svojim životom ovdje. Ipak želimo i da sve učinjeno  bude znak zahvalnosti prema poginulim braniteljima i  njihovim obiteljima. U tom pravcu idu i sve aktivnosti vezane za Domovinski rat,  za oblježavanje datuma iz tog vremena, trudimo se da  to bude sve na jednoj visokoj razini ali i da  u međuvremenu, našim stanovnicima osiguramo uvjete za život bar onakve kakvi su u nekim  razvijenijim područjima RH gdje nije bilo ratnih stradanja, materijalnih i ljudskih, kao što je bilo kod nas. Nije jednostavno, ali kod nas, još uvijek, na neki način, vlada onaj duh zajedništva iz Domovinskog rata. A onda je  jednostavnije u takvim uvjetima raditi i  nešto stvarati. Konačni cilj je da nas što više ostane živjeti ovdje i mojih četvero “klinaca” i sva ostala djeca s područja Pakraca, da im osiguramo uvjete da mogu raditi i živjeti ovdje u Pakracu. Mislim da je to najljepša zahvala onima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Moglo bi se reći – Pakrac ima svoje heroje u ratu ali ima ih i u miru?
Heroji iz rata su neprikosnoveni i klanjamo im se uvijek, ali heroji su  i oni koji su se vratili živjeti u Pakrac, od najmlađeg djeteta do najstarijeg djeda te 1992 godine poslije Bljeska,  jer i to su pravi heroji. Da nije bilo njih koji su obnovili svoja zgarišta, porušene kuće i stanove, otvorili obrte, pokrenuli trgovačka društva, nastavili se baviti  poljoprivredom –  što bi bilo poslije Domovinskog rata? Eto, malo pripomognemo i mi iz lokalne samouprave, uređuju se vrtići, škole,  komunalna infrastruktura, gospodarske zone, sve to zajedno ide u dobrom pravcu, nažalost ne brzinom kako bi mi željeli  i kako smo se nadali kad smo bili na ratištu… A nadali smo se i jednoj većoj pomoći od države koju je Pakrac definitivno zaslužio, a što do sad nije  nitko ocijenio da tako treba biti. No  mi idemo dalje- nema predaje- malo prkosa, malo inata puno vjere i ići će to pomalo. Vjerujem da će još za par godina u Pakracu stvarno biti uvjeti za život  kakvi su primjerice u  Samoboru, Čakovcu i drugim takvim hrvatskim gradovima.

Program obilježavanja pogledajte  ovdje

 

TEKST:S. Pok     FOTO :  T. Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn