2. GOSPODARSKI FORUM NOVA GRADIŠKA – Za osnaživanje poduzetnika i afirmaciju poduzetništva

Datum objave: 09. 4. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva teme su o kojima se raspravljalo na 2. Gospodarskom forumu Nova Gradiška 2019., stručno-informativnom skupu u domaćinstvu Grada, organiziranom kako bi se lokalnim poduzetnicima i onima koji će to tek postati, predstavile aktualne mjere, programi i natječaji koji im mogu olakšati poslovanje.

Želeći dati novi zamah razvoju poduzetništva, informirati, umrežiti i pružiti potporu postojećim i budućim gospodarstvenicima, Grad Nova Gradiška uspješno je organizirao 2.Gospodarski forum. Stručno-informativni skup sa središnjom temom „Mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva“, u Gradskoj je vijećnici okupio brojne ugledne stručnjake, predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG BICRO-a, HBOR-a, Županijske obrtničke i gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čelne ljude gradske i županijske vlasti, kao i veliki broj zainteresiranih sugrađana, aktualnih i budućih poduzetnika željnih korisnih informacija, svjesnih kako su razmjena iskustava i umrežavanje neophodni za uspješno poslovanje.

Događaj kojim je domaćin i organizator, Grad Nova Gradiška, potvrdio svoju orijentiranost ka razvoju poduzetništva, s posebnim je zadovoljstvom pozdravio prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, s pravom ponosan na dobre trendove koji se posljednjih godina vežu uz Novu Gradišku.

„Uz status „Grada-prijatelja ženskog poduzetništva“, Nova Gradiška je, sve češće, prepoznata kao mali grad s velikim idejama. U prilog tome govori i podatak kako smo četvrti u Hrvatskoj po povećanom broju zapošljavanju i prvi u Slavoniji i Baranji. Velika je to stvar za nas, ishod mukotrpnog i dugotrajnog procesa i potvrda ogromnog truda koji polako daje rezultate. Zasluge za to pripadaju prije svega, našoj gospodarskoj perjanici, Industrijskoj zoni koja bilježi velike rezulate, prostoru s oko 70 hektara infrastrukturno opremljenog zemljišta, projektom poduzetničke infrastrukture teškom 7 milijuna kuna, ali i onom vrijednom skoro 28 milijuna kuna, projektu Tehnološkog inkubatora za koji slijedeći tjedan otvaramo ponude za izvođenje radova. Tu je i međugranična priča koju gradimo s Gradom Šapcem, projekt fotonaponske elektrane vrijedan 5 milijuna kuna koji će nam omogućiti potpunu energetsku neovisnost. Projekti su to na kojima smo radili mjesecima i godinama, projekti s dugoročnim benefitima za grad i Novogradiščane, rekao je gradonačelnik Grgić.

“Osim toga, tu su i egzaktni podaci o zapošljavanju koji me osobito vesele, podaci o smanjenju broja nezaposlenih sa 1500 na 700. Također, za razliku od ožujka 2016., kada je u gradu bilo 3770 zaposlenih, godinu dana kasnije zaposleno je njih 4709. Najvažnije su to brojke jer to je ono što doprinosi gradskom proračunu koji u ovom trenutku, u gospodarstvo ulaže 12 milijuna kuna. Zbog toga, zbog naše orijentiranosti poduzetništvu, moja su i vrata svih gradskih ureda, uvijek otvorena gospodarstvenicima, ali i onima koji će to tek postati“, zaključio je gradonačelnik Grgić, pojašnjavajući razloge organiziranja Gospodarskog foruma.

Zadovoljstvo brojevima iz kojih je najlakše iščitati napredak grada i skupom koji osnažuje i informira poduzetnike, iskazao je i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, gost i „panelist“ Gospodarskog foruma. „ Pozdravljam inicijativu Grada Nova Gradiška za organiziranjem ovakvog skupa, jer prave informacije, razmjena ideja i iskustava i umrežavanje, ključne su za poslovanje. Nastojanja Grada da potakne povoljno gospodarsko okruženje, i dalje će pratiti i Županija u kojoj imate makismalnu potporu.“, istaknuo je, između ostaloga, zamjenik župana.

Ideju o informativno-edukativnom skupu namijenjenom poduzetnicima, pozdravio je i Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, koji je Gospodarski forum službeno i otvorio. “ Pozdravljam inicijativu Grada Nova Gradiška za održavanjem skupa kako bi omogućili poduzetnicima da dođu do novih spoznaja i informacija o mogućnostima osiguravanja sredstava za pokretanje poslovanja. Nadam se da će Gospodarski forum za sve vas biti edukativan i informativan i da će se nakon njega k nama sliti što više projekata kako bi se mogle realizirati kvalitetne poslovne ideje.“, rekao je, otvarajući novogradiški gospodarstveni skup, Mario Turalija.

Nakon pozdravnih govora domaćina i gostiju, uslijedila su stručna predavanja. S mogućnostima financiranja malih i srednjih poduzetnika i programima Grada, upoznala je zamjenica gradonačelnika i inicijatorica Gospodarskog foruma, Ivana Trupina, s projektom Tehnološkog inkubatora, direktor Industrijskog parka, Adam Đanić, a s programima i projektima potpore poduzetništvu Brodsko posavske županije, zamjenik župana za gospodarstvo, Stjepan Bošnjaković.

Predsjednik udruženja obrtnika Nova Gradiška, Tomislav Šimić govorio je o sinergiji predstavljenih mjera, a Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija, o lokalnoj razvojnoj strategiji. Na drugom Gospodarskom forumu riječi je bilo i o mjerama aktivne politike zapošljavanja s kojima je upoznala voditeljica Odsjeka u Područnom uredu HZZ-a u Slavonskom Brodu, Lidija Feldšar, mogućnostima finaciranja iz EU fondova koje je predstavio Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda za razvitak Slavonije i Baranje HBOR-a, a predstavljeni su i načini prijave i provedbe projekata. Informativno-edukativni gospodarstveni skup u Novoj Gradiški, pozdravili su i Krešimir Rudec, direktor Županijske komore Slavonski Brod i Jelena Ivaniš, predsjednica Obrtničke komore.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn