2.DAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI PSŽ – U godinu dana stiglo 206 milijuna kuna iz EU fondova za energetsku obnovu

Datum objave: 31. 5. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U organizaciji Požeško-slavonske županije i Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Panora, danas je u Požegi u prostorijama Županijske komore održan 2. Dan energetske učinkovitosti. U proteklih godinu dana u projektima energetske obnove koji se financiraju iz fondova EU na područje županije stiglo je preko 206 milijuna kuna.

Dan energetske učinkovitosti osmišljen je kao prilika za okupljanje stručnjaka s područja energetske učinkovitosti, razmjenu iskustava, izazova tijekom provedbe projekata, rješavanje nastalih problema te povezivanje novih ideja i informacije.

“Želimo pokazati što smo napravili u ovih proteklih godinu dana i zaista možemo biti ponosni. Na području Požeško-slavonske županije u proteklom je razdoblju povukli smo ukupno preko 206 milijuna kuna u projektima energetske obnove koji se financiraju iz fondova EU. Od toga je 30 projekata obnove škola čija je vrijednost oko 63 milijuna kuna, 23 projekta koji su vezani uz energetsku obnovu javnih ustanova bolnica, društvenih domova vrijednosti oko 53 milijuna kuna, te 38 višestambenih zgrade čija obnova je koštala oko 58 milijuna kuna. Aktivan je i privatni sektor gdje je uloženo u energetsku obnovu oko 40 milijuna kuna,” naglasila je ravnateljica RKR Panora Senka Horvat.Dodala je kako je današnji skup prilika za razgovor o smjernicama te planovima za buduće razdoblje posebice vezano uz financijsku perspektivu Europske unije i buduće natječaje.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Samo preko energetske obnove u našu županiju došlo je preko 200 milijuna kuna, a u milijunskim svotama i mi smo sufinancirali sve te projekte. Radimo još niz velikih projekta za budućnost koji su u različitim fazama, a posebice moram naglasiti kako ćemo obnoviti i najmanju školu na prostoru naše županije. Jer, ako se ugasi bilo koja područna škola uzrokovat ćemo i gašenje tog naselja i to ne možemo dopustiti, a to je ujedno i poruka mladima da ne trebaju odlaziti s ovih prostora. No, tu su i drugi projekti ne samo energetska obnova jer trenutno je preko milijardu kuna projekata u realizaciji i potpisanih ugovora u našoj županiji iz različitih segmenata – od aglomeracija, kulturne baštine, gospodarskih i turističkih projekata i drugo.,” rekao je župan Tomašević.

Na skupu su sudjelovali direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac, Dijana Bravić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (Sektor za programe EU, međunarodne i EU poslove), Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mihaela Teni iz Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, predstavnici Komunalca Požega i Komunalca Pakrac, ravnatelji škola te načelnici općina.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn