2.AGROTOUR SLAVONIJA U POŽEGI – Sajam poljoprivrede i seoskog turizma

Datum objave: 23. 9. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U organizaciji Poljoprivredne televizije u Požegi je danas održan drugi AgroTour Slavonija, sajam poljoprivrede i seoskog turizma. Manifestacija je okupila izlagače iz cijele Slavonije, ali i šire, koji se, pored standardnih, bave uzgojem i poljoprivrednih kultura koje nisu uobičajene i svakodnevno dostupne te predstavnike seoskih gospodarstava koja u svojoj ponudi, pored ugostiteljstva, imaju razne zabavne sadržaje.

Posjetiteljima su se, uz proizvođače već poznatih slavonskih delicija i poljoprivrednih kultura, predstavili uzgajivači egzotičnog voća i povrća, raznih vrsta bundeva, industrijske konoplje, proizvoda od kontinentalne lavande, uljarica, eko čajeva. Ispred organizatora sve izlagače i posjetitelje sajma pozdravio je Thomas Heinz Pandžić, ističući važnost ovakvog načina prezentacije poljoprivredne proizvodnje i ruralnog  turizma, te Luka Balenović, predsjednik Županijske komore Požega pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Grad Požega pružio je podršku ovoj manifestaciji, jer poljoprivredna priča dio je tradicije, ali i kvalitetni potencijal za budućnost ovog kraja, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.”Svi vi koji ste ovdje predstavljate svoje proizvode, ono najkvalitetnije što imamo. Budimo svjesni te kvalitete, budimo svjesni da ovo što Slavonija i Hrvatska imaju, drugi moraju izmišljati i plagirati. Nažalost, nerijetko uvozimo nešto što je vrlo sumnjive kvalitete, a naše je najbolje na svijetu, najkvalitetnije i ponašajmo se prema tome kako zaslužuje,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnim riječima izlagače i posjetitelje pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Prvi je dan jeseni, a ova lijepa manifestacije događa se na jednom od najljepših trgova u Hrvatskoj gdje se sajmovanje i trgovanje uvijek u povijesti odvijalo. Čestitam stoga izlagačima koji su došli prikazati i pokazati kako svojim vrijednim rukama, organizacijom i željom za uspjehom stvaraju i podižu životni standar svojih obitelji i zavičaja. Ovakve manifestacije su važne jer bez zajedništva, razmijene iskustava, mi ne možemo biti konkurentni. Moramo izaći na hrvatsko tržište, na europsko tržište jer Slavonija i njeni proizvođači imaju što pokazati,” naglasio je župan Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U ime ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nazočne je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. “Čestitam na organiziranju drugog po redu vrijednog događaja na kojem sudjeluju vrijedni izlagači i na kojem se prikazuju standardne, ali i one nestandardne poljoprivredne kulture čime posebno doprinosite i ciljevima Ministarstva poljoprivrede u pogledu diverzifikacije naših ruralnih prostora te u pogledu primjene inovativnih praksi i stvaranja dodane vrijednosti,” rekla je Vučković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vučković je naglasila kako je u ovih desetak mjeseci Ministarstvo poljoprivrede izradilo je nacrte vrlo važnih zakonskih akata koji se upravo ovih dana raspravljaju u Hrvatskom saboru. “To su Zakon o poljoprivrednom zemljištu u kojem će opet veće ovlasti za raspolaganje i veću pomoć imati lokalna i područna samouprava te Zakon o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji će zasigurno sprječavati sve one pojavne oblike nepoštenih trgovačkih praksi i snažnih pregovaračkih moći koje imaju veliki trgovci u odnosu na male hrvatske poljoprivredne proizvođače koje ovom prilikom pozivam na udruživanje jer jedino tako ćemo svi imati veću pregovaračku snagu i ostvarivati veće tržišne utjecaje u poljoprivredi i razvoju ostalih ruralnih djelatnosti,” rekla je Vučković. Za posjetitelje sajma i ove je godine bio pripremljen bogat popratni program – nastupi tamburaških skupina, nastupi kulturno-umjetničkih društava, animacijski dječji program te nagradni kvizovi.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn