16. NATJECANJE ORAČA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Najbolji Nikica Marić iz Alaginaca, Miroslav Bartolović iz Alilovaca i Marija Bralić iz Nove Lipovice

Datum objave: 24. 8. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

KAPTOL – U Općini Kaptol održano je 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije, kojemu je ova općina domaćin po treći put. Natjecalo se deset orača u dvije kategorije: 6-ero u kategoriji  orači premetnjaci i njih četiri kao orači s ravnjacima. Natjecanje je održano u organizaciji Udruge orača Požeško-slavonske županije i Općine Kaptol pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.

Natjecanje je otvorio župan Alojz Tomašević. “Šesnaest godina zaredom Slavonija i ovako pokazauje kako najbolje orati slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako u ljudi prije obrađivali svaku stopu ove zemlje konjima, svojim najboljim prijateljima. Ovo natjecanje je i potvrda da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi,” naglasio je župan.

Prvo natjecanje orača u Požeško-slavonskoj županiji održano je upravo u Općini Kaptol, a potom još jedno tako da je ovogodišnje natjecanje treće na kaptolačkom području. “Nakon 16 godina vraćamo se u Kaptol, počeli smo na parceli Tomislava Tomića, zatim kod Trenkova i opet dolazimo na ishodište, gdje je počelo. Poljoprivreda je ovdje temeljna djelatnost, dakle i oranje, pa se nadam da će mladi orači pokazati svoje znanje, a najbolji će predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju,” rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Najbolju brazdu s plugovima premtnjacima imao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću Alilovaca. Pobjedu s plugom ravnjcima odnio je Miroslav Bartolović iz Alolovaca, na drugom je mjestu Marko Iličić isto iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca.

Među oračima s konjima najbolje je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, dok je na drugom mjestu Igor Del Vechi iz Požege, a trećem Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga. Uz predsjednik Udruge orača Požeško-slavonske županije Branka Pilaša nagrade i priznanja je uručio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

TEKST: S. P. / D. K.        FOTO: Dušan Mirković

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn