12. KONJOGOJSKA IZLOŽBA “ZLATNE GRIVE ZLATNE DOLINE” – Šampionka kobila Šara Dalibora Maroševića iz Prekopakre

Datum objave: 02. 6. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

MIHALJEVCI – U organizaciji Konjogojstvene udruge “Vallis Aurea” iz Požege u Mihaljevcima je održana 12. Konjogojska izložba hrvatskog hladnokrvnjaka u četiri kategorije i 16. Revijalna utakmica u vožnji zaprega. Tradicionalna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Grada Požege, a okupila je konjogojce s područja županije te goste iz Čađavice, Vrbovca i Virovitice. Šampionsko grlo ovogodišnje izložbe je rasplodna kobila Šara sa ženskim ždrebetom vlasnika i uzgajivača Dalibora Maroševića iz Prekopakre.

Konjogojstvena udruga Vallis Aurea osnovana je 1995. godine, a od 2005. godine član je Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka. Rad udruge zasniva se na promicanju kulture rada s konjima, uzgoju konja i okupljanju mladih članova te očuvanju kulturne i tradicijske baštine Požeštine. Udruga okuplja 30 članova koji u svom vlasništvu imaju 90 konja. Okupljene konjogojce prigodnim je riječima pozdravio voditelj uzgojnog programa pasmine hrvatskog posavca Ivan Šubek. “Nama su svi konji dragocjeni i premalo ih ima u našoj državi. Prvi put sam na ovoj izložbi i ugodno sam iznenađen, uz malo veći broj konja ova izložba po kriterijima može se svrstati uz državne izložbe,” pohvalio je manifestaciju Šubek.

Pozdravne riječi uputio je i Damir Vinković iz Hrvatske poljoprivredne agencije.”Nakon niza godina ove manifestacije mogu samo reći kako je to veličanstveno. Upravo vama možemo zahvaliti što naša djeca još uvijek imaju priliku vidjeti i dodirnuti konje. Činjenica je da konjogojstvo nije profitabilno, bar nije ovdje u našem kraju i svi ste vi entuzijasti i uzgajate te konje iz ljubavi. Vaša ljubav rezultira danas s preko 550 konja različitih pasmina u Požeško-slavonskoj županiji.To je respektabilan broj na koji svi možemo biti ponosni,” rekao je Vinković.

Grad Požega daje punu podršku ovakvim aktivnostima, a tako će biti i dalje, naglasio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.”Grad Požega ponosi se vama i vašim radom. Ovo nisu samo životinje, ovo su plemenite životinje s kojima je Slavonac vjekovima živio, s njima se budio, s njima sanjao. Hvala vam jer nemoguće je izmjeriti, koliko ste uložili svog truda, vremena, ljubavi i znanja. Imat ćete i dalje potporu Grada Požege, ovo je izvrstan način promocije Slavonije i Hrvatske, promocije onog što je jedinstveno i što samo mi imamo ali moramo to početi pravilno vrednovati,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

U ocjenjivačkoj komisiji bili su predsjednik SSUUHH Miško Šklempe te Slaven Kolarić i Bruno Kosar. U kolekciji starijih pastuha hladnokrvnjaka prvo mjesto osvojio je pastuh Aron uzgajivača i vlasnika Damira Pavkovića iz Trenkova, drugo mjesto osvojio je Sokol uzgajivača Josipa Tučkorića, vlasnika Branka Milosavljevića iz Sulkovaca, a treće Pluton uzgajivača Antuna Barca iz Brodskog Stupnika, vlasnika Maria Kube iz Jakšića.

U kolekciji kobila prvo mjesto osvojila je Zlatica uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca, vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva “Krauthaker” iz Kutjeva, drugo mjesto osvojila je Zora uzgajivača Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, vlasnika Branka Milosavljevića iz Sulkovaca, a treće Mica uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca.

U kolekciji kobila sa ždrebadi prvo je mjesto osvojila Cvijeta sa ženskim ždrebetom vlasnika i uzgajivača Dalibora Maroševića iz Prekopakre, drugo mjesto osvojila je Zamba s muškim ždrebetom uzgajivača Mate Terzića iz Velike, vlasnika Maria Kube iz Jakšića, a treće Brena s muškim ždrebetom vlasnika i uzgajivača Josipa Sabljaka iz Šumetlice.

U kolekciji omica prvo mjesto osvojila je Vranka uzgajivača Josipa Vukovića iz Levinovca, vlasnika Josipa Lovrenčića iz Nove Bukovice. Drugo mjesto osvojila je crna uzgajivača i vlasnika Igora Del Vechia iz Požege, a treće Luna uzgajivača Josipa Vukovića i vlasnika Dalibora Maroševića iz Prekopakre koji je ujedno i vlasnik šampionskog grla ovogodišnje izložbe, rasplodne kobile Šare. I ove godine održane su atraktivne vožnje preciznosti te brzine sa zapregama, a program manifestacije obogatili su članovi HKDU “Slavonija” iz Jakšića.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn