INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA – 1. Međunarodna konferencija o investicijama

Datum objave: 11. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Jedna od najuspješnijih i nacionalno najpoželjnijih poslovnih zona, tvrtka Industrijski park Nova Gradiška, predstavila se poslovnim partnerima, suradnicima i poduzetnicima kao uspješan organizator i domaćin 1. Međunarodne konferencije o investicijama pod nazivom “Ključni čimbenici privlačenja investitora”. Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije, konferencija je okupila brojne sudionike iz Hrvatske i susjednih zemalja.

S ciljem razmjene iskustava, učenja iz primjera dobre prakse, kao i predstavljanja poslovno poduzetničke zone, tvrtka Industrijski park Nova Gradiška, trenutno jedna od top 10 najboljih nacionalnih lokacija za biznis, predstavila se poslovnim partnerima, suradnicima i poduzetnicima kao uspješan organizator i domaćin 1.Međunarodne konferencije o investicijama pod nazivom “Ključni čimbenici privlačenja investitora”. Organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije, konferencija je okupila 100-njak sudionika-predstavnika ministarstva, Hrvatske gospodarske komore, poduzetničkih potpornih institucija iz svih dijelova Hrvatske, razvojnih agencija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jedinica lokalne samouprave, nadležnih institucija, kao i investitora diljem regije.

Slijedeći suvremene svjetske trendove koji ukazuju kako su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i stručno osposobljavanje postali generatori rasta, krajnji cilj konferencije bio je, zajedno sa sudionicima, prepoznati ključne čimbenike privlačenja investitora i uspješnosti poslovnih zona, informirati poduzetnike o novim mogućnostima financiranja iz EU fondova, istaknuti važnost suradnje među institucijama, te, uz što kvalitetnije predstavljanje Industrijskog parka, promovirati i potaknuti i daljnji razvoj investicija cijele regije, uz dugoročni razvitak zemlje, iznimno važnih i za daljnje restrukturiranje, modernizaciju i jačanje konkurentnosti nacionalnog gospodarstva. Prije radnog dijela konferencije, brojne goste dvorane Doma kulture, u maniri dobrih domaćina, pozdravili su direktor tvrtke Industrijski park Nova Gradiška d.o.o za razvoj i ulaganje, Mladen Mikolčević i prvi čovjek Grada, saborski zastupnik, gradonačelnik Vinko Grgić, s pravom zadovoljni što su, u vremenima nesklonim okupljanju, uspjeli organizirati događaj ovakvog značaja. Još je jedna to potvrda kvalitete i prepoznatosti Industrijskog parka, tvrtke koja je 2015. godine proglašena najboljom poslovno-investicijskom zonom u Republici Hrvatskoj. Uz izniman geografski položaj, odličnu prometnu povezanost, pan europski cestovni i željeznički koridor broj 10, blizinu granice s Bosnom i Hercegovinom, u prilog tome, posljednjih godina govori i sve veći broj poduzetnika iz cijele Hrvatske koji svoje poslovanje nastavljaju upravo s ovog mjesta.

“Za razliku od godina u kojima su nas znali uglavnom po dobrim nogometašima, zadovoljstvo mi je što je Nova Gradiška u posljednje vrijeme prepoznata po svojoj industrijskoj zoni, svojevrsnom “gradu u gradu” koji raste iz dana u dan, u što se mogu uvjeriti i svi koji putuju auto cestom. Uz više od 200 milijuna uloženih kuna, kompletno uređenu infrastrukturu, u prilog tome govori i brojka od 750 zaposlenih, kao i činjenica da smo trenutno u pregovorima s čak pet velikih, ozbiljnih tvrtki koje bi, bude li sve išlo po planu, do kraja godine, trebale stići u Industrijski park. I mada će to značiti i kako ćemo još jednom ostati bez raspoložive zemlje za daljnje širenje i razvoj, vrlo rado ćemo po “zeleno svjetlo” hodočastiti u Ministarstvo imovine.,”rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

“Da je riječ o tvrtki koja je i generator razvoja Nove Gradiške, zorno pokazuju i brojevi zaposlenih i nezaposlenih od kako sam na čelu Grada. 2016. imali smo 3700 zaposlenih, pet godina poslije-5100. U istom periodu nezaposlenih je bilo 1500, u odnosu na trenutnih 600, ali brojevi su bolji iz mjeseca u mjesec, što me posebno veseli. Tu je i značajan broj velikih projekata kojima svakodnevno mijenjamo sliku grada, poput projekta aglomeracije vrijednog više od 100 milijuna kuna, sanirane komunalne deponije, izgradnje reciklažnog dvorišta, sortirnice, a onda i činjenice kako smo, zahvaljujući izgradnji fotonaponske elektrane od pola megavata, vjerojatno jedini grad koji za električnu energiju troši nula kuna. Uz ozbiljan projekt geotermalnih izvora koji nas tek čeka, sve to potvrđuje našu orijentiranost ka zelenim poslovnim pričama, ali nisam danas ovdje da se hvalim, nego da učim iz vaših iskustava i iskoristim ih kako bi postali još bolji, pametniji i zeleniji Grad, što ćete, iskreno se nadam, učiniti i vi, koristeći i primjenjujući naša znanja. Pozdravljam vas s poštovanjem, zahvaljujem na dolasku i veselim se slijedećoj, drugoj konferenciji. “, rekao je, u ime domaćina gradonačelnik.

Vjetar u leđa konferenciji u pozdravnim su govorima dali Aleksandra Čilić, načelnica sektora za zaštitu okoliša-FZOEU, Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, svojevremeno djelatnik Ministarstva gospodarstva u tri Vlade, te u ime Brodsko posavske županije, Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, kao i Bojan Batinić, ravnatelj uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koji je pohvalio rad Industrijskog parka i rast broja zaposlenih, istaknuvši kako o kvaliteti novogradiške poslovne zone najviše govori više od 30 investitora koji su je izabrali za mjesto ulaganja. “Ministarstvo će i nadalje pružati podršku svim vašim inicijativama i dobrim projektima, jer sredstva su tu, trebamo ih samo znati dobro iskoristiti, ulagati u razvoj, poticanje zelene i digitalne transformacije, jačanje konkurentnosti, ne zaboravljajući pri tom i na važnu ulogu poduzetničkih potpornih institucija. “, rekao je, između ostaloga Batinić, naglašavajući kako je ključ poticanja investicija, osim dobrog zakonodavnog okvira i stabilne makroekonomske politike, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje konkurentnosti potencijalnih investicijskih lokacija.

Uz prezentaciju tvrtke domaćina i organizatora konferencije, za što je bila zadužena Marijana Škara Ivković, voditeljica odjela marketinga i usluga IPNG-a, sudionicima cjelodnevne konferencije u radnom su se djelu predstavili Ana Čulo, načelnica sektora za investicije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Linda Kasalo Malić, ravnateljica sektora za vrednovanje i ugovaranj projekata iz HAMAG-BICRO-a, Ines Obradović, direktorica sektora za međunarodne poslove u HGK, dok su na panel raspravi “Iskustva investitora pri ulaganju-razlog odabira poduzetničke zone”, vlastita iskustva, uz nekolicinu poduzetnika “stanara” Industrijskog parka Nova Gradiška, podijelili zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, predstavnik Razvojne agencije Sisačko moslavačke županije i Osječkog poduzetničkog inkubatora. Profesionalno organizirana, uz poštivanje epidemioloških mjera i “skeniranje” covid digitalne putovnice na ulazu, 1.međunarodna konferencija u režiji Industrijskog parka predstavila je Novu Gradišku kao mjesto povoljne poduzetničke klime, poslovnih susreta i otvorenosti za nove ideje i potvrdila dobar “rejting” njene poslovne zone, zbog čega bi je svakako trebalo učiniti i redovnim događanjem. Nakon organizirane turističke šetnje gradom po završetku konferencije, a onda i zajedničke večere i druženja, sudionici i gosti će se, ionako, sigurno vratiti.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: S. Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn