ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA – Usvojena Odluka o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja

Datum objave: 04. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Danas je održana 9. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a vijećnici su većinom glasova prihvatili ukupno 13 točaka dnevnog reda, među kojima i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu i prijedlog prve izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu te Odluku o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja.

Nakon punih 15 godina Požeško-slavonska županija nema više dugova, isplaćene su sve obveze osim kreditnih obveza koje slijede, a na računu Županije stoji i višak sredstava od gotovo četiri milijuna kuna, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević podnoseći vijećnicima Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu. “Prošla godina bila je važna i za Županiju ali i za sve općine i gradove zbog novog Zakona o porezu na dohodak. Od 2017. godine kada je naš proračun bio znatno manji, prošle 2018. godine dobili smo gotovo 11 milijuna kuna više prihoda u cijeloj županiji i efekt tog iznosa u našem proračunu bio je iznimno značajan,” rekao je župan.

Vijećnicima je predstavljeno i Izvješće o radu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. u čijem osnivanju Požeško-slavonska županije sudjeluje s Brodsko-posavskom i Sisačko-moslavačkom županijom. Lokacija odlagališta smještena je 4,5 kilometara jugozapadno od Nove Gradiške na površini od ukupno 26 hektara. Prema županovim riječima, u tijeku je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije potrebne za ishođenje građevinske dozvole, a izgradnja samog centra će biti financirana iz sredstava Europske unije.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili i Odluku o stipendiranju učenika koji se odluče upisati poljoprivredno-prehrambena zanimanja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega.”To je novina koju smo pripremili za naše učenike. Poznato je da smo dobili Centar kompetentnosti na području naše Poljoprivredno-prehrambene škole vrijednosti oko 30 milijuna kuna i idemo u njegovu realizaciju uz sve dodatne sadržaje. No, sve je manji broj upisa djece, a naša Poljoprivredno-prehrambena škola sa svim otvorenim mogućnostima vrlo je bitna za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na ovom području. Druge škole i druga zanimanja već imaju ustrojen sustav stipendiranja od resornih ministarstva no poljoprivredna škola to nema. Kako nam se ne bi dogodilo da gradimo Centar, hladnjaču, farmu, a sve bez učenika odlučili smo se na stipendije za upis u poljoprivredna zanimanja, iznos još nije definiran no bit će oko 400-500 kuna po učeniku. Trenutno je plan upisati 110 učenika u Poljoprivredno-prehrambenu školu u prvi razred, ako bude njih 100 bit ćemo vrlo sretni, a pripremili smo i akt prema Ministarstvu poljoprivrede koje je već je donijelo odluku kako će sufinancirati studente s područja Slavonije i Baranje da se uključi i u ovom dijelu sufinanciranja srednjoškolskog obrazovanja,” pojasnio je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn