ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PSŽ – Županija će kupiti Dvorac u Trenkovu kako bi ga stavila u funkciju turizma

Datum objave: 18. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 11. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su vijećnici većinom glasova prihvatili ukupno 15 točaka dnevnog reda među kojima i odluku o kupovini Dvorca u Trenkovu. Kulturno dobro Županija će kupiti po cijeni od 220.000,00 EUR-a kako bi ga obnovila sredstvima Europske unije te stavila u funkciju turističke ponude.

Vlasnik dvorca u Trenkovu koji ima status kulturnog dobra je Kutjevo d.d. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan ga je prije prodaje istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se zemljištu kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete. Kutjevo d.d. ponudio je nekretninu u Trenkovu površine 39064 kvadratnih metara po cijeni od 550.000,00 EUR-a. Požeško-slavonska županija se u roku očitovala da je zainteresirana za kupnju Dvorca i pripadajućeg parka te pomoću dostupnih sredstava financiranja iz Europskih fondova obnoviti ga, urediti i staviti u funkciju razvoja turizma, a kako je nekretnina u lošem stanju jer se u nju desetljećima nije ulagalo, dogovorena je cijena od 220.000,00 EUR-a.

“Došlo je vrijeme da Županija i kupuje! Nakon 15 godina mi smo tek na zadnjem rebalansu imali višak sredstava, a želimo upravo i ovakve aktivnosti realizirati. Smatramo kako je ovo prihvatljiva cijena, a pripremamo već kroz našu razvojnu agenciju projekt kojim ovo kulturno dobro želimo na pravi način valorizirati. Barun Trenk povijesna je osoba koju ne smijemo minorizirati samo kroz neke upitne legende već postaviti cijelu priču na atraktivan način. Dvorac s pripadajućim zemljištem može ponuditi mnogo od vrhunskih smještajnih kapaciteta u gornjem dijelu nekretnine do kulturnih sadržaja u prizemlju, a park je jednako veličanstven i nudi još niz mogućnosti,” pojasnio je župan Alojz Tomašević. Župan je dodao da se na sličan način razmišlja i o odmaralištu na Zvečevu koje je jednako tako neiskorišteni potencijal na području županije.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna i izvješće o radu župana kao i godišnje izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za 2018. godinu. Dana je i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Požega o proširenju djelatnosti bolnice i to za obavljanje djelatnosti sterilnog zbrinjavanja zaraznog i potencijalno zaraznog medicinskog otpada, s obzirom na postojanje mogućnosti financiranja nabave uređaja za zbrinjavanje otpada iz odgovarajućih fondova Europske unije.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok/ psz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn