ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PSŽ – Usvojene prve izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu

Datum objave: 16. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 15. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a vijećnici su većinom glasova, često i jednoglasno, prihvatili ukupno 13 točaka dnevnog reda, među kojima i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu i prijedlog prve izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu te Odluku o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja i u novoj školskoj godini.

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu potvrda je dobrog financijskog upravljanja Županijom, posebice jer se nakon dugo vremena može govoriti i o višku sredstava uz sve projekte koji se financiraju, naglasio je župan Alojz Tomašević. “Na temelju Plana za 2019. godinu od 539 milijuna kuna, ostvareno je 429 milijuna prihoda, dakle 80 posto, a tih 20 posto je zbog projekata koji nisu realizirani u 2019 i prebačeni su u ovu godinu. Ukupni prihodi i primici Županije bez proračunskih korisnika su 99, 5 milijuna kuna, a rashod je 96 milijuna te je vidljivo da smo u tom prostoru prošle godine ostvarili oko 3 milijuna kuna viška, te u prethodnom periodu 4,5 milijuna kuna što znači da smo za cijelu prošlu godinu ostvarili 7,6 viška u proračunu. Pri tom, obveze Županije su oko 60 milijuna, krediti se redovito servisiraju, a u realizaciji su i brojni projekti posebice oni u energetskoj obnovi zdravstvenih i školskih ustanova,” rekao je između ostalog župan Tomašević.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili i prve izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu. Naime, kako je obrazložio župan Tomašević, do kraja godine procjena je da će, zbog pojave koronavirusa, prihod u proračunu biti manji za oko 5 milijuna kuna. “Obveze su već stigle i želimo ih reorganizirati, a imajući već spomenuti višak iz prošle godine, možemo ovaj dio premostiti. Uz reorganizaciju ostvarit će se i određene uštede na nekim projektima. Potpisan je sporazum s Gradom Pleternicom o sufinanciranju OŠ Fra Kaje Adžića gdje Županija sufinancira 2,5 milijuna kuna, a tri milijuna kuna će Grad Pleternica i to dio koji nije mogao ići u kandidaturu za Europske fondove. Zahvaljujem se gradonačelnici Jozić, jer iako je to škola u Pleternici, Županija je osnivač tako da je to primjer dobre suradnje koja će se zasigurno nastaviti. Zbog neodržavanja nastava ostvarili smo i višak sredstava koja nisu utrošena na sufinanciranje prijevoza školske djece u iznosu od oko 1,6 milijuna kuna. Iako nemamo značajniji višak sredstava ipak pripremamo i poljoprivredu i poduzetništvo, analiziramo povratne informacije te predviđamo i 500 tisuća kuna za smještajne kapacitete u turizmu. Dobili smo i 1,2 milijuna kuna za projekt “Sovsko jezero” gdje Županija sufinancira s 10.-tak posto. Završen je u većem dijelu i projekt “Sigurna kuća” za što je predviđeno oko 620 tisuća kuna, sufinanciramo bolnice u Pakracu s oko 200 tisuća kuna i to vezano uz energetsku obnovu ali tu je i nabavka opreme za požešku bolnicu od oko 190 tisuća kuna. Dakle, vidljivo je da proračunska sredstva nastojimo rasporediti kvalitetno, a upravo na temelju neiskorištenog dijela sredstava u školstvu odnosno kroz decentralizirana sredstva koja ostaju u našoj županiji odlučili smo da od oko 7 milijuna kuna izgradimo na prostoru Đačkog doma u Požegi novi objekt. I to kako bi postigli nekoliko stvari – đački dom će dobiti novu kuhinju, uprava i ravnatelj preselit će se u dio objekta, a u starom dijelu dobit ćemo mjesta za oko 120 prijeko potrebnih ležaja. Izgradnjom novog objekta i Obrtnička škola dobit će postojeću kuhinju kao prostor za praktikum za konobare i kuhare. Uz sve to, u vrijeme ljetnih praznika moći ćemo komercijalizirati i Đački dom,” pojasnio je župan. Većinom glasova usvojena je i Odluka o stipendiranju učenika koji se obrazuju u poljoprivredno-prehrambena zanimanja. “To je vrlo vrijedna projekt od prošle godine s kojim smo pomogli našim sugrađanima, ali i dobili bar 20 učenika izvan naše županije. Mi za sada financiramo samo upis u prve razrede, ali ako bude i više sredstava nastavit ćemo i dalje, posebice uz realizaciju Centra kompetentnosti pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi.” rekao je župan.

Usvojena je i Odluka o produljenju važenja Županijske razvojne strategije Požeško-slavonske županije za razdoblje do kraja 2020. godine, te Odluka o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja “Kaptol”.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn