ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PSŽ – Usvojen Program potpore poduzetnicima i Odluka o kupovini zgrade Podravske banke

Datum objave: 20. 6. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 8. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a pred okupljenim vijećnicima našlo se 16 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog Odluke o kupovini zgrade u kojoj je smještena Podravska banka te Program “Potpore poduzetnicima radi ublažavanja cijena energenata za 2022. godinu

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije najviše zanimanja vijećnika zazvao je prijedlog županice Antonije Jozić o kupovini poslovne zgrade na lokaciji Ulica Republike Hrvatske 1b u Požegi, sagrađenoj na katastarskoj čestiti 1354 katastarske općine Požega, zgrada i dvorište ukupne površine 3.290 m2, po cijeni od 14,2 milijuna kuna. Riječ je o prostoru u kojemu je smještena Podravska banka.

Naime, Požeško-slavonska županija je u svome Provedbenom programu kroz mjeru 1.1.3. Razvoj poduzetničke potporne infrastrukture ima predviđeno ulaganje u poduzetničku infrastrukturu, uspostavu, opremanje poduzetničkih zona, centara inkubatora, razvojnih agencija, tehnoloških parkova, co-working prostora i druge poduzetničke infrastrukture, čime bi se dodatno unaprijedilo poslovno potporne okruženje i poduzetnička infrastruktura.

“Uzimajući u obzir činjenicu kako županijske ustanove koriste prostore u najmu, pokazala se potreba za rješavanjem vlasničkih odnosa, odnosno za kupnjom nekretnine u koju bi se smjestili djelatnici županijskih ustanova i to prvenstveno: Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panore., Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Županijske uprave za ceste i Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije.Adekvatan poslovni prostor, s odgovarajućim brojem poslovnih prostorija za navedene potrebe prepoznat je u spomenutoj zgradi. Sukladno izrađenoj procjeni tržišne vrijednosti nekretnina, predmetna nekretnina je procijenjena u vrijednost 19.580.000,00 kuna. Daljnjom komunikacijom s vlasnikom poslovnog prostora, Podravskom bankom d.d.(pravni sljednik Požeške banke d.d.) dogovorena je kupoprodajna cijena od 14.200.000,00 kuna.

“Bitno je pri tom za napomenuti da banka želi ostati u najmu sljedećih deset godina u zgradi gdje je sada smještena te tako dolazimo do toga da ćemo oko 350 tisuća kuna godišnje prihodovati od najma, a s druge strane uštedjeti, što se tiče Panore 150 tisuća kuna pa govorimo o pola milijuna kuna, što prihoda, što uštede u proračunu Požeško-slavonske županije na godišnjoj razini. Osobno smatram da je kupnja ove nekretnine jako povoljna za Požeško-slavonsku županiju što je u konačnici pokazala i procjena od strane ovlaštenog procjenitelja i koja kaže kako je vrijednost nekretnine veća od dogovorene cijene po kojoj će se sklopiti kupoprodajni ugovor, ” pojasnila je županica Antonija Jozić.  Pri tom, obnova, ponajprije energetska te uređenje zgrade planira se sredstvima Europske unije, za koje su prijave i projektna dokumentacija u visokoj fazi pripreme. Prijedlog je prihvaćen većinom glasova.

Jednoglasno je pak prihvaćen prijedlog programa “Potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu”. “S obzirom na okolnosti koje su gospodarstvo Požeško- slavonske županije zadesile upravo zbog porasta cijene energenata – električne energije, plina i goriva – odlučili smo se da 600 tisuća kuna koje ove godine imamo na raspolaganju u okviru Proračuna za potpore malom i srednjem poduzetništvu na području Požeško-slavonske županije usmjerimo na program ublažavanja posljedica rasta cijena energenata. Područje primjene programa su potpore za cijene isporučenog plina, električne energije i goriva za komercijalni prijevoz robe i putnika i usvajanjem ove Odluke dajete ovlast meni, kao županici, da raspišem Javni natječaj i da povjerenstvo odradi svoj dio posla te da pokušamo pomoći našim gospodarstvenicima u teškim vremenima krize, ” rekla je županica Jozić.

“Podsjetit ću, na činjenicu da je Vlada RH usvojila sveobuhvatni paket mjera koji je usmjeren prema gospodarstvu i prema kućanstvima težak 4,8 milijardi kuna. Jedna od mjera u tom programu je i primjerice, vaučeri za plin u iznosu od 15 lipa po kilovatsatu potrošenog plina. Mi ćemo vjerojatno uzeti sličan model pa ćemo po litri goriva, odnosno po kilovatsatu energenta odobriti određenu pomoć malim i srednjim poduzetnicima s područja naše županije,” pojasnila dodajući kako će više informacija biti vrlo uskoro na službenoj stranici Požeško-slavonske županije.

Vijećnici su danas, između ostalog, usvojili i Odluku o stipendiranju učenika koji se obrazuju za Poljoprivredno- prehrambena zanimanja u školskoj godini 2022/2023, te polugodišnje izvješće o radu županice i prvi rebalans proračuna Požeško-slavonske županije za 2022. godinu.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn