ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA – Proračun za 2016. godinu usvojen jednoglasno

Datum objave: 16. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

DSCN3646

POŽEGA – Zadnja sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije u ovoj godini prošla je u mirnom i predblagdanskom raspoloženju, pa je i glavna tema sjednice, proračun za 2016. godinu, prošla s podignutim rukama i vladajućih i oporbe.

Proračun Požeško-slavonske županije  za 2016. godinu iznosi 204 milijuna kuna i veći je za gotovo 75 posto od proračuna za 2015. godinu. Proračun je izrađen na temelju Smjernica ekonomske i fiskalne politike Ministarstva financija prema kojima je ključna novina ta da Županija kao osnivač određenih institucija ima obvezu pratiti prihode i rashode tih korisnika proračuna. “Ovo je nova, nametnuta zadaća jer naš izvorni proračun i dalje je oko 18,5 milijuna kuna, a i dalje imamo i  preuzete kreditne i ostale obveze Županijske uprave za ceste koje iznose 5,1 milijun kuna godišnje. Gotovo 44,8 milijuna kuna odnosni se na decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi sukladno uputama Ministarstva financija, a nisu prikazane samo bolnice koje se nalaze u procesu sanacije te plaće u srednjim školama,” pojasnio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dodajući kako su, unatoč svemu, nastojali da proračun i dalje ostane razvojan.

“Dio sredstava predvidjeli smo za projekte, posebice smo se bazirali prema Fondu za energetsku učinkovitost tako da smo već za iduću godinu dobili energetsku obnovu škole u Brestovcu ( 1,5 milijuna kuna) energetsku obnovu područnih škola u Kuzmici i Sesvetama (1,6 milijuna kuna) te obnovu škole u Treštenovcima (300 tisuća kuna), a ove godine završava i plaćanje zadnje rate isplate za sportske dvorane koje se grade na području županije. Taj dio sredstava moći će se plasirati u druge potrebe. Ovi projekti financirani su od 60 do 90 posto od strane Fonda, a za iduću godinu u planu  je i razvoj Poljoprivredne škole kao Centar kompetencija i uvjereni smo kako ćemo  za tu potrebu dobiti sredstva iz EU fondova ali i resornih ministarstava,” naglasio je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn