ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Usvojen proračun za 2020. godinu u iznosu od milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna

Datum objave: 13. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Usvajanje proračuna za 2020.godinu, “teškog” više od milijardu kuna i za čak 37 posto većeg od ovogodišnjeg, bila je središnja i najvažnija točka dnevnog reda 19.sjednice Županijske skupštine Brodsko posavske županije, održane 12. prosinca pod predsjedanjem saborskog zastupnika Pere Ćosića.

S 25 glasova “ZA”, deset “PROTIV” i bez suzdržanih, vijećnici Brodsko posavske županije, na 19. su sjednici, usvojili Prijedlog proračuna za 2020., s projekcijama za 2021. i 2022.godinu. Temeljni županijski dokument za iduću godinu veći je od ovogodišnjeg za čak 37 posto i ukupno je “težak” milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna. Razlog za povećanje Proračuna je, prije svega, pripajanje Ureda državne uprave Brodsko-posavskoj županiji čime će se ukupan broj djelatnika povećati za 80, ali i činjenica kako Županija, od slijedeće godine, mora planirati i sredstva za plaćanje zaposlenika osnovnih i srednjih škola, kao i rashode za zaposlene.

Za zdravstvo i socijalnu skrb planirani su izdatci u ukupnom iznosu od 123 milijuna i 568 tisuća kuna vlastitih sredstava, kao i financiranje decentraliziranih funkcija u iznosu od gotovo 27,3 milijuna kuna, za provedbu Programa javnih potreba u školstvu 107 milijuna kuna, a za rad ustanova u kulturi 2,6 milijuna kuna. Za kulturne programe Županija će “potrošiti” nešto više od 2 milijuna kuna, dok sport i tehnička kultura u slijedećoj godini iziskuju sredstva od 3,4 milijuna kuna. Pripajanje ureda Državne uprave županiji, s prvim danom 2020.godine, osim proračunskog povećanja, zahtijevat će i novi model preustroja županijskih upravnih tijela, s čime je vijećnike upoznao dr.sc. Ivan Lukić, pročelnik za proračun i financije.

“U novom ustroju, umjesto dosadašnjih devet upravnih odjela, Županija će imati njih sedam, uz Službu unutarnje revizije. Upravni odjeli za gospodarstvo i poljoprivredu, kao i upravni odjeli za graditeljstvo i komunalne poslove, te komunalnu infrastrukturu, bit će spojeni, Odjel za europske integracije “ugašen”, “prebacivanjem” poslova na Centar za razvoj BPŽ i Odjel za gospodarstvo, dok će Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb biti pripojen Odsjek za hrvatske branitelje.”, izložio je Lukić, upoznavajući kako će na Proračun utjecati i novine nastale kao rezultat trećeg kruga porezne reforme.

“Svaki zaposleni građanin će od 1. siječnja, umjesto dosadašnjih 3800 kuna, imati osobni odbitak od 4000 kuna. Budući da se time lokalnim samoupravama uskraćuju značajna sredstva- procjena je Ministarstva da je riječ o osamsto milijuna kuna – Vlada je utvrdila kompenzacijske mjere. Ne samo zbog prve promjene, nego i oslobađanja mladih od poreza na dohodak u dobi od 20 do 25 godine (dok će oni od 25 do 30 godine biti oslobođeni u pedeset postotnom iznosu),” upoznao je pročelnik Lukić, dodavši kako je za Brodsko-posavsku županiju ,za te potrebe, u državnom Proračunu planiran iznos od dva milijuna i 868 tisuća kuna.

TEKST: S. T.   FOTO: www.bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn