ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA POŽEGA – Obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke

Datum objave: 08. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županijska liga za borbu protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije prigodnom akcijom obilježili su danas mjesec borbe protiv raka dojke. Sugrađankama i sugrađanima dijelili su promotivne materijale i savjete vezane uz preventivne preglede.

Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki i ostalih sijela raka ju Požeško-slavonskoj županiji na visokoj je razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. No, sadašnje okolnosti uslijed pandemije SARS-CoV-2 virusa osjetno su promijenile navike stanovnika naglasili su ovom prilikom ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević i dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige.

“Po odazivu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke na razini Hrvatske smo druga županija, ali pandemija koronavirusa utjecala je i na taj dio društvenog života pa i na odazive na nacionalne programe, kako otkrivanja raka dojke tako i debelog crijeva te raka pluća, programa koji je u začetku. Želimo stoga motivirati naše sugrađane da se odazovu pozivima, jer prevencija je iznimno važna,” rekao je Matijević.

“Unatoč situaciji s koronom nacionalni programi se i dalje provode i možemo biti zadovoljni jer su odzivi i dalje u vrhu Hrvatske. Odaziv programu ranog otkrivanja raka dojke je oko 60 posto, a s programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva smo na oko 36 posto i opet smo među prvih pet županija. Važno je našim građanima naglasiti kako su bolnice sigurna mjesta kada je riječ o koronavirusu, ne treba ih biti strah tražiti i zdravstvenu pomoć i odazvati se na preventivne preglede,” naglasila je dr. Kovačević. Svojim dolaskom javnozdravstvenu akciju podržao je i zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha jer, Grad Požega kako je naglasio uvijek je spreman dati punu podršku svim aktivnostima Lige protiv raka, posebice kada je riječ o preventivnim programima.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn