ŽUPANIJSKA KOMORA POŽEGA – Održana sjednica Gospodarskog vijeća i najavljene konkretne novosti u radu

Datum objave: 27. 4. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U velikoj dvorani Županijske komore Požega danas je održana 2. sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Požega u proširenom sastavu.

Sjednicu je vodio novoimenovani predsjednik Goran Šutalo koji je, uz prezentaciju članstva i planove za buduće razdoblje predstavio i neke konkretne novosti, vezane ponajprije uz veće otvaranje požeško-slavonskog gospodarstva prema strukovnim školama i široj javnosti. “Dolazim iz sektora metaloprerađivačke proizvodnje, a u sastavu imam i raznovrsne kćeri tvrtke te mi je poznata velika problematika onog što je kod nas bitno, a bitno je da mi ne želimo uvoziti radnike s drugih tržišta već želimo što više utjecati na bazu koju imamo.”

“Pokušat ćemo animirati mlade da vide što mi posjedujemo, s kakvim tehnologijama radimo. Naše su tvrtke tehnološki vrlo napredovale, tu su nove tehnologije i novi roboti, stoga moramo to pokazati i našoj djeci. Uvjeren sam kako ćemo tako dobiti pozitivne povratne reakcije, a želimo spojiti i mlade s tvrtkama koje su spremne dati stipendije kako bi došli do konkretnih rezultata na tom planu. Isto tako, namjeravamo planski plasirati u javnost informacije o zbivanjima u našem gospodarstvu, u našim tvrtkama kroz tiskovne konferencije i slične kontakte jer dosadašnji rad doista moramo promijeniti. Mali su to koraci, ali realno je očekivati rezultate,” najavio je Šutalo.

Uz predsjednika ŽK Požega Gorana Šutala, nazočne gospodarstvenike prigodnim riječima pozdravili su požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. “Uvijek s posebnim poštovanjem sudjelujem na ovim sastancima u HGK ovdje u Požegi, jer iako sam iz svijeta t.z.v. nadgradnje, uvijek sam cijenio ljude koji su bili u gospodarstvu, poduzetništvu, obrtništvu jer jasno je da cijela nadgradnja koju imamo zapravo ovisi upravo o gospodarstvu.” rekao je gradonačelnik.

“Požega, Požeško-slavonska županija imaju sreću da se, uzimajući u obzir širi okvir, gospodarstvo ovdje sačuvalo u prilično dobroj mjeri u odnosu na državni prosjek. Naravno da ste tome vi doprinosili tijekom svih ovih, prilično osebujnih i teških godina u kojima vam sigurno nije bilo lako donositi odluke o potezima koje poduzimate i razvoju svojih tvrtki. Želim vam da uspješno vodite gospodarstvo i ovog grada i ove županije. Siguran sam da vi to znate, možete i da ćete uspjeti u svojim namjerama, a od nas, iz Grada, možete očekivati punu podršku. Ne možemo izravni pomoći, ali stvarat ćemo u gradu uvijete izgradnjom vrtića, jednosmjenskom nastavom i slično da bi vaši zaposlenici imali što komforniji život i što manje stresa u organiziranju obiteljski potreba,” rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima gospodarstvenike je pozdravio i zamjenik županice Ferdinand Troha. “Strategija i vizija Županijske gospodarske komore upravo je na tragu onog što smo imali do sada, ali tu je i puno novosti i ambicija i mogu reći kako ćete iz Županije imati svu podršku. Drago mi je u budućnosti želite ne samo promociju zanimanja u vašim tvrtkama već i promociju samih tvrtki da intelektualni kapital u strukovnom obrazovanju bude u funkciji razvoja našeg područja.” rekao je Troha.

Dosadašnjem predsjedniku Luki Balenoviću su zahvalili na njegovom doprinosu. Sjednici je prethodilo stručno izlaganje na temu Predstavljanja novoga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koje je održao Tomislav Njegovan, voditelj Službe za pravne poslove u HGK. Edukacija je obuhvatila: novine u radnim odnosima vezano za Izmjene i dopune Zakona o radu, te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada. Najvažnije novosti u vezi Zakona, koje se odnose na ugovor o radu za sezonske poslove, usklađivanje s novim EU direktivama, sadržaj pisanog ugovora o radu, mogućnost produžetka razdoblja probnog rada, mogućnost privremenog rada od kuće, uvjeti i zapreke za zasnivanje radnog odnosa, rad putem digitalnih radnih platformi, usklađivanje poslovnog i privatnog života, uvjete rada, plaće.

TEKST: S. Pok                            FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn