ŽUPANI U VARAŽDINU: Među izazovima koji slijede i porast cijena energenata

Datum objave: 24. 8. 2022. | Kategorija: Društvo

VARAŽDIN – Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 24. kolovoza u Varaždinskoj županiji. Raspravljalo se, između ostalog, o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganju državnom imovinom te višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem. „Decentralizacija državnog zemljišta, odnosno raspolaganje državnim zemljištem je odluka koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija. Time se znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta“, zaključio je.

Upitan o porastu cijena energenata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da su oni u županiji osigurani do kraja godine: „U Varaždinskoj županiji smo još početkom godine osigurali isporuku dovoljne količine energenata, i to nakon što smo već tada uočili porast cijena od 50 do 70 posto. Teško je reći što nose jesen i zima po pitanju online nastave u školama, no mi smo spremni za sve mogućnosti“, poručio je Stričak.

Podsjetio je i na nedavne krize u Varaždinskoj županiji: prirodnu nepogodu tuču koja je nanijela ogromne štete cijelom hrvatskom cvjećarstvu, do nedavne masovne prometne nesreće, pri čemu su službe žurno reagirale i spasile brojne živote. „Vjerujem da ćemo dobro surađivati i razgovarati sa svim hrvatskim županijama te Vladom Republike Hrvatske“, zaključio je župan Stričak.

„Svjedoci smo porasta cijena energenata kako u školstvu, tako i u zdravstvu za 70 – 80 posto, čak i više. U Brodsko-posavskoj županiji smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava i to se pokazalo ispravnim. Tu su uštede energije bile i do 72 do 75 posto“, dodao je župan Marušić.

Predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj.

IZVOR:hrvzz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn